[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 13. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

12. Jun 2001 15:32 (GMT+01:00)

Izveštaj VJ o zločinima tzv. OVK na Kosovu u periodu od 1998. do kraja NATO agresije (2)

Pripreme počele haosom

Oko 600.000 raznog oružja prešlo u ruke "OVK" posle oružane pobune u Albaniji. Kuda i kako se prenosi oružje iz Albanije u Jugoslaviju

"Oslobodilačka vojska Kosova" prvi put u javnosti oglasila se februara 1996. godine, preuzimanjem odgovornosti za teroristički napad na objekat u kojem su bile smeštene izbeglice s prostora Republike Srpske Krajine. Priliku da ih prvi put vide, naoružane do zuba i s amblemom "OVK", javnost je imala 29. novembra 1997. u selu Lauša na sahrani teroriste Hašita Gecija. Svet je imao priliku da pripadnike "OVK" prvi put javno vidi 10. decembra 1997. godine u Bonu.

- U toku 1998. godine pripadnici "OVK" izveli su 1.017 napada na članove MUP-a, kada je ubijeno 117, a 400 policajaca ranjeno. Članovi "OVK" izveli su 711 napad na građane Kosova i njihovu imovinu, prilikom kojih je ubijeno 175 lica, 162 je ranjeno, a 230 lica raznih nacionalnosti je oteto. U 438 slučajeva napada i neposrednih sukoba sa jedinicama VJ poginulo je 37, ranjeno je 106, vojnika. "OVK" je u ovom periodu kidnapovala dva vojnika od kojih je jedan ubijen, a drugi oslobođen - kaže se u izveštaju VJ o zločinima "OVK" na prostoru Kosmeta.

Iz Titove vojske u "OVK"

Bivši major Mehmed Mehaj danas ima jednu od glavnih uloga u organizaciji terorističkih akcija na Kosovu, a sve donedavno vršio je obuku diverzanata u Albaniji. Njegov kolega po činu, Ademi Rahim, koji se u međuvremenu okitio činom general-bojniku u Hrvatskoj vojci, organizuje dobrovoljce u centru nedaleko od Zagreba i upućuje ih na Kosmet. U ovom centru za obuku terorista glavni koordinator je Ahmet Krasnići, bivši potpukovnik JNA, zajedno s Ređom Seljimijem.
Među prebezima iz JNA u "OVK" nalaze se bivši kapetani Ivica Stojanović i Skender Budakova, koji rukovodi obaveštajnim i logističkim punktovima na teritoriji Švajcarske za potrebe OVK. U ovom društvu je i bivši poručnik Ramiz Bejić, koji je u Sarajevu 1991. godine prešao na stranu muslimanske vojske.

Tokom 1999. godine, na Kosmetu u napadima šiptarskih terorista ubijeno je 116 pripadnika Vojske Jugoslavije, ranjeno je 132, kidnapovano je 36, a nestao je 21 pripadnik oružanih snaga.

- Najveća količina naoružanja i vojne opreme "OVK" došla je iz Albanije nakon oružane pobune 1996. godine, kada je iz vojnih arsenala uzeto oko 600.000 komada oružja raznim vrsta. Glavni kanali za ilegalno prebacivanje oružja i opreme na Kosovo, kao i terorista iz Albanije su: granični prelaz "Hani i Hotit" - Crna Gora - Kosovo i Metohija; Albanija - Gusinje, Plav, Rugovska klisura; Tropoja - karaula "Maja Čoban" - selo Babaj Boks; Vlahna - karaula "Liken" - selo Ljubižda; Pagaj - "Grožup" - selo Planeja; Kuks - karaula "M. Stojanović" - Žurska bačina - Žur - stoji u izveštaju VJ.

Od aprila 2001. godine uspostavljena su dva nova kanala za šverc naoružanja, oružja i municiji. Jedan vodi koritom Plavske reke prema Dragašu, a drugi preko prevoja iz sela Šištevac prema Globočici. Novi kanali su uspostavljeni, jer se dosadašnji navodno dobro kontrolišu od strane pripadnika albanske brigade "Julija". Glavni distributeri su albanski oficiri Hamdi Alipaj i Zef Cuku, koji su zaduženi za skladištenje i čuvanje opreme u vojnim magacinima na teritoriji Albanije.

Neposredno pre i tokom agresije NATO, "OVK" brojila je blizu 25.000 terorista, kojima je komandovao "glavni štab" sa sedištem u selu Dragobilje kod Orahovca. Članovi glavnog štaba bili su Hašim Tači, Sulejman Selimi zvani "Sultan", Jakup Krasnići, Šaban Šalja, Sokolj Bašota, Ram Buja i Bisaljim Duraku.

Svetomir Marjanović

Nastaviće se


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:09h

Životno i sudsko putešestvije penzionisanog potpukovnika Dragoslava Petrovića iz Niša

15:32h

Izveštaj VJ o zločinima tzv. OVK na Kosovu u periodu od 1998. do kraja NATO agresije (2)

   
 


     


FastCounter by LinkExchange