[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 10. jun 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Jun 2001 15:12 (GMT+01:00)

„Glas" za petama uredbi o oslobađanju knjiga od poreza
koja u ministarstvima kulture i finansija i Sekretarijatu za zakonodavstvo nikako da bude „sročena"


Zoran Hamović, član ekspertskog tima ministra kulture Srbije

Neažurnost ili instrukcija?

Izdavači u ovoj zemlji nisu naivna kategorija, naša je moć mnogo veća od političke moći nekih koji u ovoj igri učestvuju

Radi se o neažurnosti koja apsolutno ima ime i prezime. Ne radi se više ni o ministarstvima nego o ljudima koji su učestvovali u tome. Neko je držao uredbu mesec dana, pa je onda neko nastavio još toliko.

Ni u Njujork, ni u Valjevo
Porez na knjige bacio je u zasenak poštarine, koje su povećane i koje otežavaju „putovanje" knjiga. Zorana Hamovića upitali smo kolika opasnost za knjigu preti odatle?
- Ako želite da knjigu pošaljete u NJujork, cena poštarine je četiri puta veća od vrednosti knjige. Ali da ne govorimo o NJujorku... Ako biste je poslali u Valjevo, vrednost poštarine je ista kao i vrednost knjige. Ko će da plati poštarinu? Ne može biblioteka, ne možemo mi. Do sada su se knjige slale pod povoljnijim okolnostima, jer je to predviđeno Ženevskom konvencijom. Knjige u prometu moraju biti oslobođene svih barijera, pa i carinskih i poštanskih plaćanja jer one ne spadaju u kategoriju poslovne pošte. Ministarstvo kulture mora da se zalaže kod resornog ministra, a to je ministar telekomunikacija, da se dobiju povoljniji uslovi. Opet dva ministra moraju da se sastanu.
Da li će se to desiti, jer što se tiče poreza na knjige - nije?
- Najavljeno je. Nadam se da će biti sprovedeno, ukoliko ne bude, mi smo onda dvostruko propali. Još jedna stvar, štamparije su nam povećale cenu za 20 odsto, jer toliko ide na papir. Pošto mi nemamo oslobođenje od poreza, lanac se nastavlja... Sve zbog kašnjenja uredbe koja omogućuje rad komisije. Ne, ovi iz Zakonodavstva tražili su da se ukine komisija?! Samo nam nisu objasnili kako to misle... valjda da padne s neba u Ministarstvo i onda opet tako isto, kako je palo, na nebo da se i vrati.

Mi naravno moramo da razgovaramo i o tome da li je on možda dobio instrukcije da papir zadržava toliko. Ako je to tako, onda treba videti ko mu je dao takve instrukcije, pa ćemo onda da povučemo i ekonomsku i političku odgovornost za takvu vrstu manipulacije. U ovom času mogu da govorim samo o ekonomskoj, a o političkoj odgovornosti ćemo pričati ukoliko ekonomska ne bude radila. Izdavači u ovoj zemlji uopšte nisu naivna kategorija, naša je moć mnogo veća od političke moći nekih koji u ovoj igri učestvuju. Pa oni nek vide - rekao je Zoran Hamović, pre svega kao direktor izdavačke kuće „Klio", a zatim i kao član ekspertskog tima pri Ministarstvu kulture.

Zašto „Službeni glasnik" i dalje ćuti?
- Odnos Ministarstva finansija i Sekretarijata za zakonodavstvo predstavlja jednu vrstu udara koja proizlazi iz inercije bavljenja drugim stvarima. Knjiga ne može biti isključivo roba već ima i svoju kulturnu misiju koja je vrlo značajna u ovom času...
Knjigu, međutim, „ćuškaju" kao manje važnu?
- Tako je, ali ne smemo da pristanemo na to bez obzira ko je u igri. To je kao vađenje zdravog zuba. Sada bi već trebalo da razgovaramo, ne o tome da li je uredba dovedena do kraja, nego o tome ko će nadoknaditi izdavačima štetu. Za dva i po meseca opala je prodaje knjiga 50 i više odsto.

Hoće li to neko da nadoknadi?
- E, naravno, sad počinje zalaganje da se sazna ko i na koji način to može. Nećemo nikome suditi, ali radi se o materijalnoj šteti. Zakon je jasan kao što je jasno da je nečijom neažurnošću napravljena šteta. Valjda postoje nadležni koji vide i ovo. Jasno smo se zalagali za transparentnost u radu svih, transparentna je i sama greška, pa hajde da vidimo ko će ovo da plati. To se vrlo lako može izračunati.
Maruška Lukovac, pomoćnik ministra finansija, kaže da novac neće biti vraćen.

- Znam, ali bolje da je za jedan dan ili četiri sata uradila ono što je bilo potrebno, pa onda ne bi imala kome da vraća. Ne optužujem nju, ona je samo jedan od učesnika u procesu, ali treba videti kako štetu nadoknaditi.

Porez u bivšim ju - republikama
Poređenja radi, upitali smo Zorana Hamovića kako je u bivšim republika SFRJ regulisan porez na knjige.
- Najzanimljivije je i najdrastičnije bilo u Hrvatskoj jer je načinjena ista greška kao i kod nas. Procenat se popeo čak na 22 odsto, a ukinut je otprilike posle godinu dana i uz promenu vlasti - rekao je Hamović.
- U Sloveniji i u Makedoniji porez se plaća 7 odnosno 5,5 procenata na sve knjige što je evropsko određenje.
Koliko je taj evropski model moguć kod nas?
- U ovom času kod nas ne može da se krene tim pravcem, jer sada treba da napravimo drugačiju vrstu odnosa prema porezima, tako da poreska politika bude u funkciji kulturne politike. Rok za to je dve ili tri godine. To znači da sada nastojimo da novim zakonom, uredbom i radom komisije dovedemo u red izdavačku produkciju. Tek kad se u toj delatnosti budu poštovali profesionalni standardi, možemo da razmišljamo o evropskom modelu.

U komisiji bez konflikta interesa
Kada se (nadamo se - ne ako se) uredba nađe u „Službenom glasniku", na scenu stupa komisija za oslobađanje knjiga od poreza. Mnogi već sada postavljaju pitanje ko će tu komisiju činiti i na koji način će ona funkcionisati.
- Komisija bi zastupala mišljenje meta-urednika, a to je Ministarstvo kulture. Ona ne cenzuriše, ne odbacuje, već samo određuje da se na sve ono što je u funkciji obrazovanja ne plaća porez - rekao je Zoran Hamović.
Pretpostavljam da će sve biti javno, mogu li ja sada da saznam ko će činiti komisiju?
- Komisiju će činiti pet članova, jedan od njih će biti iz Ministarstva kulture, drugi će biti iz institucija koje se bave knjigom, iz Narodne biblioteke, kao i nezavisni intelektualci koji nemaju konflikt interesa prilikom donošenja odluka.
Hoćete li vi biti u toj komisiji?
- Ne. Izdavači ne mogu.
Kada ćemo znati imena?
- Kada se sve to pojavi u „Službenom glasniku". Mogu ja i sad da vam kažem, ali vam ništa ne znači.


Ljubica Pupezin


vesti po rubrikama

^kultura

15:12h

„Glas" za petama uredbi o oslobađanju knjiga od poreza koja nikako da bude „sročena"

15:22h

Filmski festival u Troji, Portugal

16:12h Nagrada „Princ od Asturije"
16:24h Muzička kritika: Evropsko i slovensko
17:00h Nenad Jezdić, dobitnik nagrade Sterijinog pozorja za ulogu Lazara u predstavi „Jegorov put"
17:10h Umalo „bombastičan" kraj 46. Sterijinog pozorja
17:20h Osam Sterijinih nagrada otišlo u Grad teatar Budva
17:30h Preminuo glumac Branko Pleša: Odlazak velikana
17:41h Uz 105. godišnjicu Jugoslovenske kinoteke: Strip o filmu
17:55h Muzički video spot - medijski žanr i kulturni fenomen
   


     


FastCounter by LinkExchange