GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Pogled

Gde beše humanost spada

Otvoreno pismo advokatu Tomi Fili

Gospodine Tomo, gledam, slušam i čitam o Vašoj brizi za branjenika Slobodana Miloševića, koji čami u Centralnom zatvoru u Beogradu. Kažete da je pritvoreni Milošević bolestan, depresivan, utučen i da teško podnosi zatvorski ambijent. Tolika briga za klijenta za svaku je pohvalu. Svaka Vam čast. Tako treba da se štite interesi klijenata. Čak i Vaš zahtev da Sloba treba da ide na kućno lečenje, za svaku je pohvalu. Bolestan korisnik Vaših usluga, pa makar bio i ratni zločinac, treba u kućnoj atmosferi da okajava svoje grehe. Najlepše je u svom domu, što kažu "svoja kućica svoja slobodica". Bravo gospodine Fila, tako se štite interesi svih optuženih koje Vi branite, makar bili i haški "pacijenti".

Gospodine Fila, ima u svemu ovome jedno veliko ali. Da li se sećate, gospodine Tomo, "otporaša". Bili su prebijani, zatvarani, mučeni, hapšeni i proganjani. Vaš branjenik je bio idejni tvorac progona te mladosti Srbije. Da li se sećate onog kukavca Lukovića iz Požarevca koji je tako strašno prebijen od slugu Vašeg klijenta, da ga ni rođena majka nije prepoznala. Pamtite li, gospodine Fila, onog mučenika Makija koji i dan danas oseća posledice nanete od vazala vašeg klijenta Miloševića. Gde je bila tada Vaša briga za te ljude. Što ne digoste glas poznatog advokata u zaštitu života tih ljudi. Odakle toliko nesebično zalaganje za njega, a potpuno ignorisanje za zdravlje i bezbednost svih onih koji su ustali protiv "tvorca nebeske Srbije".

Što se sada prsite i predstavljate sebe kao advokata demokratu, kome je klijent i njegovi interesi na prvom mestu. Gde je bilo vaše interesovanje kada su drugi bili u pitanju. Niste ni pisnuli kada je trebalo ustati u odbranu svih onih koje je Vaš poznati klijent, dok je bio nedodirljiv, proganjao, zatvarao i ubijao. Vi ste bili nemi, gospodine.

Zašto Vam ne reći i ovo: Ja sam kao jedini novinar u Srbiji proveo mesec dana u leskovačkom zatvoru. Od 13. maja 1999. (setili su me se za Dan bezbednosti) do 12. juna iste godine, osuđen po Zakonu o javnom informisanju. I ja sam bio bolestan, i ja imam visok krvni pritisak, ja sam svoj rođendan proveo iz rešetaka i to za vreme dok su bombe padale na Leskovac. Vaš glas za moju slobodu nisam čuo. Mene lekar nije posetio. Meni nije bilo dozvoljeno da se lečim niti sam smeo da pijem lekove za smirenje. A svi smo isti pred zakonom, zar ne, gospodine Tomo?

Zato Vas molim, nemojte da glumite i izigravate advokata kome su svi optuženi jednaki pred zakonom, jer vas tobože interesuje samo zakon. To su priče za malu decu. Vaš interes je slava i novac. To što Vi preko svih medija "brinete" za zdravlje i interes Vašeg branjenika, je samo Vaš lični interes, a nikako Zakon i poštovanje zakonske procedure.

Dobrosav Nešić,
jedini novinar u Srbiji koji je izdržao
zatvorsku kaznu po Zakonu o informisanju
i predsednik Odbora za ljudska prava u Leskovcu,
Leskovac


Reagovanje

Nema drame - ima drame

"Zahtev kratak, pitanje gorko", "Glas", 26. maj 2001.)

Između svih adresa kojima je upućeno, te i štampano u "Glasu javnosti" s nadnaslovom "Drama", pismo g. Bode Markovića jedino nama, Dramskom programu Radio Beograda, nije poslato, iako smo mi njegova prva adresa. Uprkos tome, obaveštavamo kratko g. Markovića, čitaoce "Glasa javnosti" i javnost Srbije da - nema drame, iako ima i dramskih emisija i Dramskog programa. Ove ćemo godine imati, recimo, sto deset premijera. I tu bi se naš prvi i poslednji odgovor mogao završiti, kada se stara domaća sumnjala ne bi zapitala: Ima tu nešto čim su oni ovako kratki! Otuda, evo nekoliko poslednjih stranica iz istorije Dramskog programa.

Negde krajem leta prošle, 2000. godine, Dramski program izabira dve emisije g. Markovića, člana Redakcije, reditelja i urednika dve dramske serije, da nas predstavljaju na Festivalu "Pridž Italia", a jednu drugu emisiju g. Marković ne izabira da nas predstavlja na Festivalu "Pridž Futura". To se g. Markoviću nije dopalo. Hteo je mimo stručnog mišljenja Redakcije na oba festivala. I u tome uspeo. Tadašnji direktor Radio Beograda uspostavlja drugi žiri koji izabira odbačenu emisiju o braniocima mostova 1999. - "Bio jednom jedan most". Na javnom razgovoru posle emitovanja emisije u Berlinu, član žirija g. Esterhazi najpre na engleskom, a potom i na srpskom, jer je dugogodišnji prevodilac naših drama, diskvalifikuje emisiju kao politički pamflet na Festivalu koji je dozvoljava emisije s političkim porukama - čime posredno daje za pravo našem internom redakcijskom žiriju, koji je emisiju još na početku odbio, dodavši žučno: "Bodo, j... te Slobodan Milošević, dokle ćeš da mu budeš podrepaš!" Emisija je u Berlinu ne samo ostala bez nagrade, već je i Radio Beogradu i našoj zemlji naneta šteta.

Pritiscima na Redakciju prethodnog rukovodstva, kako se sad kaže iz prethodnog režima naše dugoveke radijske kuće, Redakcija je u celini otrpela, mada ne i naš dugogodišnji uspešan glavni urednik Zoran Popović, koji daje otkaz i odlazi iz Radio Beograda. Redakciju privremeno vodi takođe dugogodišnji zamenik glavnog urednika, reditelj Miroslav Jokić, što se negde s jeseni iste godine i potvrđuje imenovanjem za glavnog urednika, legalnim aktima i uz predlog i saglasnost Redakcije Dramskog programa. Gospodin Jokić je takvo mišljenje retrogradnog režima i milenija prelilo u novo, demokratsko društvo i novi milenij, Redakcija za to s lakoćom snosi punu odgovornost. Nešto drugo, za šta su Redakcija i novo uredništvo Dramskog programa takođe nameravala da snose odgovornost, pokazalo se i pokazuje se mnogo težim i neugodnijim.

G. Marković, koji se može samo podičiti svojim prethodnim stvaralačkim radijskim opusom, u poslednjoj nesrećnoj srpskoj deceniji delimično je spustio nivo kvaliteta svojih dramskih serija do dnevno političkog i nacionalno ostrašćenog; u prvim danima oktobra uspeo je da bivšem režimu potkaže kao izdajnike zbog profesionalne saradnje sa nezavisnim medijima četiri člana Redakcije, što je po njih moglo da bude i bilo je neugodno, a za sebe je poradio produženje radnog veka, preko sto godina staža i života, za još dve godine. Iz svih tih razloga, ne dajući prednost nijednom posebno, novi glavni urednik i dalje uz saglasnost i podršku Redakcije, bezuspešno je nastojao tokom prošle zime i ovog proleća da, uz sve počasti, g. Markovića penzioniše i u sedamdesetogodišnjoj istoriji Dramskog programa Radio Beograda stavi ga na ono visoko mesto koje mu i pripada, obelivši ove nekolike poslednje stranice iz tog burnog životopisa, koje su sada, bez naše krivice i želje, izašle u javnost.

Pre nego što se pojavilo na stranicama ovog lista pismo g. Markovića novim gospodarima Radija kružilo je, na čuđenje čitalaca, po Radio Beogradu, a završavalo se jednim starim usklikom, koji nije štampan u "Glasu javnosti": "Smrt fašizmu - sloboda narodu!" Bajate stvari. Ovom ispravkom i završavamo prepisku koju, ionako, smatramo suvišnom i nedostojnom našeg dugovekog uglednog programa i srpske kulture.

Za dramski program Radio Beograda,
Miroslav Jokić, glavni urednik, Beograd

 

     


FastCounter by LinkExchange