[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 20. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. May 2001 15:15 (GMT+01:00)

Muftija beogradski Hamdija Jusufspahić o islamu, životu sa Srbima, Andriću i još ponečemu

Braća po krvi i jeziku

Svi smo Sloveni i svi isti. Još sam Jugosloven.
Andrić nije voleo muslimane. Gradimo medresu a ne džamiju

Odbor islamske zajednice Zemun optužuje vas da ste „samozvani muftija koji se lažno predstavlja za poglavara IZ Srbije". Objasnite o čemu se radi?
- Što se tiče samozvanosti ja sam kao muftija postavljen od strane islamskog starešine u Sarajevu 1967 g. Istina je da je odbor u Zemunu izmišljen. Ja sam ovde starešina i predsednik islamske zajednice za Srbiju. Vernici islamske zajednice u Zemunu ne priznaju taj odbor jer su ljudi u tom odboru samozvani. Kasim Zlatić, koji se predstavlja kao neko u tom odboru, je razrešen. On je preda mnom položio zakletvu da će služiti islamskoj zajednici a slagao je.

Da li ste nakon odlaska Miloševića i dolaskom DOS-a na vlast, zadovoljniji?
- Ja ne vidim nikakvih promena. Nismo dobili groblje, nismo dobili nikakvu materijalnu pomoć. Nema nekih naročitih pomaka u tom pogledu, još nije donet zakon o verskim zajednicama, još nismo izgradili medresu.

Da li ste imali kontakte sa predstavnicima nove vlasti?
- Formalno imamo dobre odnose sa ministrima vera, ali oni nemaju para. Sa gospodinom Đinđićem sam se sreo na proslavi „Bete". Dogovorili smo se da se vidimo i nadam se da će do tog susreta doći naredne nedelje. Imamo i neka obećanja od gospodina Koštunice. Nadam se da neće biti kao ranije.

Snaha Gordana
Da li je tačno da je vaša snaha Srpkinja?
- Bogami, ja je nisam pitao. Ne znam da li je Srpkinja ili Jevrejka. Gordana je. Ona se ponaša kao muslimanka.

Vi ste se nekada bavili i politikom, imali ste neku funkciju u stranci Jugoslovena?
- Ja se nisam prestao baviti politikom i islam ne može bez politike. Ja sam i dalje potpredsednik odbora Savezne stranke Jugoslovena. Ja sam prezauzat ali se nadam da će stranka preživeti. Ja sam i dalje Jugosloven i ostajem u svim svojim političkim orijentacijama za Jugoslaviju. Mi smo svi bili Sloveni, oni koji su bili bliži istoku postali su pravoslavci, a oni koji su bili bliži rimskom carstvu prihvatili su katolicizam. Kada su došli Turci, prihvaćen je islam. Svi govorimo istim jezikom ali različitim narječjima. Mi smo svi braća po krvi i jeziku.

Ko je još osim Vas ostao u Stranci Jugoslovena. Ko je predsednik?
- Nema predsednika. Ima samo generalni sekretar, dr Berislav Kosić. Ne mogu reći druga imena. Sedište je u Zmaja od noćaja.

Da li to znači da ste Vi glavni čovek u stranci?
- Nisam glavni.
Da li možete reći nešto o Vašim prijateljstvima sa Srbima. Ko su vam važni prijatelji među njima?
- Kad je bio rat u Bosni, moj komšija i veliki prijatelj Rajko Božić i ja smo svako jutro pili kafu zajedno, ili kod mene ili kod njega. Zajedno smo plakali i žalili Bosnu. Kad su nam zapalili džamiju moje komšije Srbi su gasili. I njegova svetost patrijarh Pavle mi je prijatelj, posebno prijateljstvo imam sa vladikom Lavrentijem. Ja sam bio prijatelj i sa Slobom, i Sa Vukom Draškovićem, i sa socijalistima i sa demokratama.

Kakvo mišljenje imate o Vojislavu Šešelju?
- Mi nismo bili u dobrim odnosima kad je on postao lider. Bio sam ljut zbog nekih njegovih izjava. Ali kasnije, kad je on postao predsednik opštine Zemun, muslimanska sirotinja mi je rekla da im je bolje sa Šešeljem. Ja sam otišao i čestitao mu, i mogu da kažem da smo postali prijatelji.

Kako ocenjujete proteklih deset godina koje su iza nas?
- Srećan sam što na ovim prostorima nije bilo ubijanja na verskoj osnovi. Godine koje su za nama bile su teške.

Šta ovo gradite, vidim podigla se visoka zgrada u dvorištu pored džamije?
- Gradimo ono što nismo imali. Biće to verska škola - medresa, ali i kancelarije islamske zajednice. Braća Karići nam pomažu, finansijski. Da nije njih ni ove gradnje ne bi bilo.

Da li situacija koju smo videli u Trebinju i Banjaluci znači da na ovim prostorima još nema pomirenja?
- Pomirenja će biti. Glas razuma i demokratski principi će sigurno pobediti. Veoma mi je žao što je cela Republika Srpska srušila sve islamske spomenike. To rade zločinci - Mladić i drugi.

Pa sad više nema Mladića.
- Ima ga ima ga... Neko je to naređivo i u Banjaluci i u Trebinju da se to tako radi. Da li je to naređivao Mladić ili Karadžić ili Ćosić ja ne mogu da kažem. To je velika sramota, celog srpskog naroda i pravoslavne crkve. Da su tako Turci radili na ovim prostorima ne bi bilo ni jedne crkve ni pravoslavnog spomenika.

Svojevremeno ste izneli niz optužbi na dela Iva Andrića, optužujući ga da mrzi muslimane?
- U njegovim delima nema nijednog pozitivnog momenta o muslimanima. Andrić ne bi bio nikakav umetnik i ne bi bio priznat da nije lažno i namerno negativno pisao o muslimanima.

Zašto bi on to radio?
- E, pa to je pitanje. On to zna. To treba s njim da razgovarate.

Mislim da neću moći!
- Ivo Andrić je bio u zatvoru s jednim muslimanom Kurtovićem. Dok su bili u zatvoru, čitali su jednu reviju na francuskom jeziku u kojoj je opisivano kako su Francuzi nabijali na kolac jednog studenta. To je Andrić jednostavno preneo na Radana. Ali, ipak moram da kažem: Andrić je naš pisac i naš nobelovac. Nije voleo ni muslimane ni katolike. On je rođen u porodici Andrić, ali se ne zna kada je njegova majka zanela da li je s muslimanom ili Hrvatom. Bilo je pokazatelja da mu je otac musliman.

Slavica Jovović


vesti po rubrikama

^intervju

15:00h

Milivoje Glišić, komentator NIN-a, o Karićevoj nagradi, novoj vlasti i mladim naslednicima

15:15h Muftija beogradski Hamdija Jusufspahić o islamu, životu sa Srbima, Andriću i još ponečemu
15:30h Gordana Matković, ministar za socijalna pitanja, o bedi koja nas sve više potapa
15:45h Marta Mratinković, klinički psiholog, tvrdi da su Srbi mentalno zdrav narod i kaže da se vraćamo u normalu
17:15h Nikola Radmanović, autor knjige „Neokortički rat", o jednoj novoj vojnoj doktrini
     


     


FastCounter by LinkExchange