[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 15. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

14. May 2001 18:02 (GMT+01:00)

Zbog obaranja helikoptera EZ, vođen postupak samo protiv pukovnika Živadina Vasiljevića

Pilot pucao po naređenju

Major Emir Šišić nije ni svedočio pred Vojnim sudom

BEOGRAD - "U Vojnom sudu u Beogradu, od januara 1992. do kraja avgusta 1993. vođen je krivični postupak protiv pukovnika Živadina Vasiljevića, načelnika operativnog centra RV PVO, kao jedinog optuženog za obaranje helikoptera posmatračke misije EZ, 7. januara 1992. kada je poginulo petoro članova posade. Postupak je završen oslobađajućom presudom 22. marta 1994., kaže za "Glas" predsednik Vojnog suda, pukovnik Đorđe Trifunović.

Trifunović je naveo da je tokom suđenja nije utvrđivano koje bio izvršilac ovog zadatka, jer nije bilo sporno da je pilot postupao po naređenjima. Pukovniku Vasiljeviću se stavljalo na teret da nadležnim organima RVPVO nije dostavio obaveštenje da će helikopter EZ preleteti iz Mađarske u Zagreb preko Varaždina.

Tokom pretresa Vasiljević je dokazao da nije imao obavezu da obaveštava nadležne organe o letovima koji nisu bili odobreni od strane Centra za odobravanje letova (COL). Takođe je dokazano da su po pojavljivanju n.n. letelice u vazdušnom prostoru SFRJ reagovale službe protivvazdušne odbrane i da je pilot postupao po naredbama nadležnih komandi i sproveo proceduru koja je uobičajena, presreo je a zatim oborio letilicu iako je nije ni video, jer je bio vođen putem radarskih sistema.

Kao svedoci na suđenju, saslušani su Božidar Martinović, tada načelnik borbene grupe za komandovanje u RVPVO, general Ljubomir Bajić, komandant Petog korpusa RVPVO u čijoj zoni odgovornosti je bila registrovana n.n. letelica, Zvonko Jurijević, komandant RVPVO i drugi. U spisima predmeta nema identifikacije pilota Emira Šišića niti je on saslušan kao svedok, rekao je predsednik Vojnog suda.

Prema njegovim rečima suština celog slučaja se svodi na to da je posmatračka misija EZ uz saglasnost hrvatske odbrane prekršila ustaljenu proceduru odobravanja letova preko suverene teritorije druge zemlje na šta su reagovale naše odbrambene snage.

General Zvonko Jurijević je neposredno posle ovog događaja smenjen sa mesta komandanta RVPVO i on je izjavio da do obaranja letilice ne bi došlo da je on sa tim bio upoznat.

J. Rašević

 

Obnovljena poternica

Vesni Šišić, supruzi majora Emira Šišića, koga su mađarske vlasti uhapsile 9. maja prema međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Hrvatska, od naših nadležnih organa javio se samo predstavnik SMIP, rekavši da se "radi na tome da Emir bude vraćen kući". "Emir je pitao da li može da dovede svog advokata, ali mu je odgovoreno da će dobiti branioca, pretpostavljam po službenoj dužnosti", kaže Vesna za "Glas". Prema njenim rečima Emir nije znao da je u Hrvatskoj u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora i da se nalazi na njihovoj listi. "Kada je proglašena amnestija, 1994. godine, nekoliko puta je išao u Mađarsku, i niko ga nije zadržavao. Hrvati su 1999. obnovili tu listu kako bi mogli da uđu u Interpol.

M. S.


vesti po rubrikama

^hronika

18:02h

Zbog obaranja helikoptera EZ, vođen postupak samo protiv pukovnika Vasiljevića

18:11h

Nikola Živković priznao zločin iz koristoljublja

18:28h

Istraga protiv Borke Vučić, bivše direktorke "Beogradske banke"

18:37h

Aleksandar Pavlović, koji je ranio šestoro radnika palanačke bolnice, još na slobodi

18:49h

U Negotinu izrečena presuda optuženom za smrt mladića

19:06h

Švercer benzina svedok misterioznog događaja na Dunavu pre dve godine

19:17h

Istraga protiv Bratislave Bube Morine

19:28h

Istraga protiv Miloševića, Šainović i Zebić na saslušanju

19:37h

Izmena Krivičnog zakona SRJ: Robija umesto smrtne kazne?

      


FastCounter by LinkExchange