[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. maj 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

02. May 2001 19:45 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Toma Fila

(Slobin advokat)

Početak - rođen je 29. jula 1941. u Bitolju. Otac mu je Filota, takođe poznati advokat (mnogi vremešniji Beograđani, posebno Beograđanke, i sad uzdišu kad se on spomene, i kažu: "E, kakav je to gospodin bio, onako visok i lep..."

I takvog gospodina komunisti su metnuli u apsanu pola godine jer je javno izjavio da prostaci i nevaspitani ljudi ne mogu da vode državu). Majka Eli, rođena Sapunđić, bila je domaćica. File su Cincari - pravoslavci romanskog porekla.

Upućeni kažu da su Cincari poznati i pod imenom Arumuni, ima ih malo i praktično su asimilovani, pa se u popisima stanovništva i ne pominju. Od "roda" Filinog bili su i mnogi znameniti ljudi, a među njima i Jovan Sterija Popović, Branislav Nušić, Koča Popović, Dragoslav Avramović, Borisav Mihajilović Mihiz...

Detinjstvo - rat mu je ukrao najranije detinjstvo.

Nacionalnost - kad je gorelo Kosovo, on je rekao: "Srbin sam, imam 57 godina. U rezervi sam trećepozivac. Neću pobeći iz zemlje ako me pozovu da branim Kosovo. U stvari, otići ću tamo sa Arkanom, on mi je dobar prijatelj." Nekom drugom zgodom omaklo mu se i ovo: "Mi smo, bre, volovi! Nama treba lider." ("Duga", oktobar 1993. godine).

Verska opredeljenost - pravoslavna.
"Ja sam u savetu njegove svetosti patrijarha Pavla, zato i mislim da ne treba da pripadam nijednoj partiji, i nikad nisam ni pripadao, niti ću pripadati. Osim u Boga, ni u koga ne verujem, niti se plašim, niti sam karijeru pravio na partijskoj pripadnosti, niti je to radio moj otac, niti moj pradeda..." tvrdi.

Obrazovanje - u Beogradu je završio Prvu mušku gimnaziju i prava, diplomirao je 1963. godine.

Karijera - uža specijalnost mu je krvni delikt. Od 1967. je advokat. Bio je sekretar Advokatske komore, član Saveta Pravnog fakulteta. Sedamdesetih godina bio je i član u uređivačkim kolegijumima mnogih stručnih časopisa...

Javnost ga, pre svega, pamti kao advokata lica osuđenih na smrtnu kaznu (branio je njih deset, izvršena samo jedna presuda). "Protivnik sam smrtne kazne i uvek sam spreman da odbranim svoj stav", kaže on.

Fila je branio Jovanku Broz: "Ona živi po zakonu Milke Planinc i poslanika Savezne skupštine koji su jednog 28. decembra, ne znam tačno koje godine, izglasali zakon koji sam ja nazvao ledž Jovanka...

U komunizmu je vladao veliki strah. Niko nije smeo da primi Jovanku, niti da razgovara s njom. Jedini koji je imao hrabrosti da kontaktira s njom bio je Dimče Belovski, jedini novinar koji je razgovarao sa njom bila je Dara partizanka - Dara Janeković. I ja kao advokat. Znači, Jovanka je imala vojsku od tri čoveka s kojom je mislila da izvrši vojni udar", pričao je, i isticao: "Da je Jovanka odmah progovorila, ona i ja ne bismo poživeli ni dva naredna minuta."

Pred sudom i ljudima branio je Šefku Hodžić (muslimanku iz Bosne koja nije mogla da ima dete, pa je odglumila trudnoću, ubila prijateljicu u devetom mesecu trudnoće, otela joj bebu i proglasila je svojom rođenom...). Zastupao je i porodicu Šlomović, braću Laušević, na desetine klijenata oštećenih u avionskim nesrećama u Jugoslaviji, pokojnog generala Đorđa Đukića...

"Ono što ja branim, to su višestruke ubice, kad ubiju dva - tri puta, onda dođu kod mene da ih branim. Takvi sede u zatvoru, dobiju svoju kaznu", rekao je pre nego što je postao advokat najpoznatijeg kandidata za Hag.

A zašto je Miloševićev branilac, objasnio je pre starta: "Branio bih i crnog đavola." Kasnije je dodao: "Braniću Miloševića do poslednjeg daha, ali samo za optužbe koje se odnose na pomoć Srbima van Srbije. Za ono što je ukradeno ili omogućeno da neko ukrade, neću stajati iza toga, pa ako je u pitanju Slobodan Milošević, pa ako je u pitanju i moja majka."

Stranački angažman - redovno ga učlanjuju u neku od stranaka, redovno to demantuje.

Zanimljivosti - već nekoliko godina zastupa Srbe u Hagu.
"Bio sam i jesam najveći protivnik ovog suda jer smatram da je formiran da bi satanizovao jedinu neposlušnu stranu, onu srpsku. Činjenica je da tri tužioca, 11 sudija i 300 službenika koštaju oko 40 miliona dolara i da gotovo sve troškove snose Amerikanci, kao i to da je Amerika ovom sudu ustupila dvadesetak advokata koji rade za FBI, dovoljno govore da se radi o političkom sudu. Međutim, mi smo u Dejtonu potpisali da ćemo kooperirati sa tim sudom i svaka diskusija o (ne)legitimitetu time prestaje."

"Nisam pravio karijeru kroz SK. Kad sam se zabavljao sa sadašnjom suprugom, ona je bila iz komunističke crnogorske porodice, onda su svi skakali na njenog oca: Što daješ ćerku među one buržuje? Nas su pratili, nama su klijente saslušavali ispred vrata, ti siti koji su me tada gurali u buržuje sad su preskočili u njih, a mene vraćaju tamo gde nikad nisam bio - u komuniste. Kršten sam u crkvi, uvek sam nosio krst oko vrata... I dotle dok me niko ne voli, znači da sam dobar advokat."

Oženjen je Vesnom (od Mrkića), nemaju dece.

ZORICA VULIĆ


vesti po rubrikama

^tema

19:15h

GLAS istražuje: Da li je Jugoslavija pred sopstvenim odrazom u ogledalu ratnih zločina?

19:45h

Ko je ovaj čovek - Toma Fila

 

      


FastCounter by LinkExchange