[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 22. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

21. Apr 2001 18:45 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek

Siniša Vučinić

(Nit smrdi, nit miriše)

Početak - rođen je 4. jula. 1967. u Trebinju, danas Republika Srpska. Retko je pričao o korenima, ukoliko se ne računa ono kad je (1990) tvrdio da je on pravi, a Vojislav Šešelj lažni vojvoda, uz tvrdnju: "Ja potičem iz vojvodske kuće."

Detinjstvo - kad je bio mali, bio je pravo srce, ni nalik sadašnjem Siniši - tako bar pričaju njegovi zemljaci.

Nacionalnost - Srbin, mada ima i onih koji kažu "onaj Hercegovac". Sredinom devedesetih on, Isidora Bjelica, Simonida Stanković (kćerka pokojnog Milića do Mačve) i još neki koji su se osećali većim Srbima od ostalih, osnivali su "Metafizičku državu monarhije Srbske". Ozbiljno su mislili, pripremili su i pasoše (nedostajale su samo korice). Vođstvu su pripali "zlatni" primerci, članstvu obični, tamnoplavi... Ipak, sve je ostalo samo "mrtvo slovo...". Kad se definitivno okrenuo nalevo, počeo ja da upozorava: "Da nije bilo predsednika Miloševića, stanovnici Negotina verovatno bi bili Rumuni, Vojvodinu bi okupirala Mađarska, Kosmet bi ušao u sastav Albanije, a Crna Gora bi bila zajedno s Hrvatskom."

Verska opredeljenost - nije se javno izjašnjavao, a zli jezici vele da, po onome što je pričao i radio, na Boga nije mnogo ni mislio...

Obrazovanje - u zvaničnoj biografiji piše da je diplomirao na Mašinskom fakultetu, ali ne i u kom gradu.

Karijera - dugo se bavio sportom. Kažu da mu je "išlo za nogom", bio je omladinska nada u fudbalu. Ali, manuo se lopte i latio politike. U međuvremenu, radio je u Industriji motora i traktora na Novom Beogradu, ali kako nije postigao zapažene rezultate na montaži traktora, u IMT-u ga se malo ko seća... Godine 1991. osnovao je "Srpske sokolove". Bilo je to pošto je kratko nosio "dres" SNO-a, Mirka Jovića, i kratko predsednikovao Omladinom Konzervativne stranke, koja se kolektivno učlanila u Udruženu rojalističku omladinu. "Sokolovi" su se priključili vojsci RS-a, pa zlobnici kažu da je Vučinić imao paravojnu formaciju. U RS-u, na Ozrenu je i proglašen za vojvodu, avgusta 1992. Potom je tri godine bio desničar, predsednik Rojalističkog pokreta. Javnost se seća njegovih pretnji da će kidnapovati Jevreje i komuniste, ukoliko se narodu automatski ne isplati stara devizna štednja...

Jezik pretnji i ucena postao je njegovo sredstvo izražavanja. Sredinom devedesetih smetali su mu i crnci i svi koji su mrzeli Srbe, pa je osnovao "Zlatnu ruku", kojom je hteo da osveti poniženo Srpstvo (ovom "rukom" pretio je i "onima koji će pokušati da uhapse i isporuče Hagu Slobodana Miloševića"). Onda je izabran za predsednika Radikalne stranke "Nikola Pašić", 1996. godine. U početku je, kroz saopštenja, aminovao svaki potez svog idola Miloševića, da bi za dve godine otvoreno prekrstio "pašićevce" u leve - Radikalnu stranku levice. Na optužbe da mu je partiju osnovala SDB, kratko je odgovorio: "To je obična izmišljotina Vojislava Šešelja..."

Stranački angažman - zameraju mu ukrštanje svetog desnog s novokomponovanim levim. Posebno otkad je počeo da se legitimiše kao član Direkcije JUL-a.

Zanimljivosti - često i mnogo je govorio, još češće menjao mišljenja i partije.

"Ako građani na jednim izborima mogu da glasaju za SPO, na drugim za SRS, a na trećim za SPS, mogu i ja da menjam mišljenje... Milošević je politički antentiran. Ubila ga je Mira Marković svojim levičarskim idejama... Svoje ideološke postulate temeljimo na naučnoj i političkoj misli prof. dr Mire Marković, jedne od najpoznatijih svetskih naučnika, te otuda proizlazi izuzetna bliskost s programskim opredeljenjima Jugoslovenske levice...", samo su neka od njegovih zapažanja.

Oni koji ga znaju tvrde da, kad mu ponestane reči, zna da posegne za drugim argumentima. Kao onomad, kad je fizički maltretirao članove beogradskog odbora svoje stranke koji su nameravali da zatraže njegovu smenu.

"Ubio sam na stotine muslimana i Hrvata, takođe streljao sam na stotine zarobljenika kao komandant", hvalio se, pa se narod u "najdužoj dedinjskoj noći" strašno uplašio njegovih najava da će 50.000 pušaka braniti bivšeg jugoslovenskog predsednika. Srećom, pokazalo se da ne mora uvek da bude tačna ona narodna "što pijan govori, to trezan misli".

Oženjen je Mirom, imaju Nikolinu i Filipa.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

Kosovska Mitrovica: Srbi i dalje na barikadama, dogovor možda u nedelju

17:15h Patrijarh Pavle u nedelju na Kosmetu
17:30h Održan sastanak združenih snaga i Kfora u Merdaru
17:40h Dogovor Čovića i Portera: Izmeštanje policijskog punkta kod Lučana
17:55h Podele među vođama OVPBM-a: Džemailji napušta "kapetana Lešija"
18:00h Otvoreno pismo predsednika SRJ podgoričkim "Vijestima": Trostruka laž u jednoj rečenici
18:15h Potpredsednik Narodne skupštine: Poslovnik mora da se poštuje
18:30h Ilić i Drašković o koaliciji NS i SPO
18:45h Ko je ovaj čovek: Siniša Vučinić

19:00h

U nedelju se održavaju izbori u Crnoj Gori

19:15h Protest socijalista u glavnom gradu Vojvodine: Oštro protiv "dosokratije"
19:20h DSS o protokolu osam vojvođanskih opština s većinskim mađarskim stanovništvom
19:35h Održan okrugli sto "Ustavnopravni položaj Vojvodine - decentralizacija po meri građana"
19:40h Nova akcija kruševačkog Otpora: Dinar za novi Šešeljev džip
19:45h Miodrag Kostić dao ostavku na mesto direktora DS-a
23:39h Zoran Đinđić i predstavnici tri najveća sindikata na jučerašnjem sastanku postigli dogovor
23:44h Moskva za slanje misije UN na Kosovo
23:541h Uhapšen osumnjičeni za atentat u Prištini
   


     


FastCounter by LinkExchange