[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 07. april 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Apr 2001 19:24 (GMT+01:00)

Aprilski rat pre 60 godina (6)

Uzbuna na Dedinju

Jedinice garde ušle su u rovove oko 7 časova

Da iskače padobranom? Mozak je brzo radio: avion bi bio uništen, a on… ko zna! Ovom neprijatelju ništa nije sveto. Sa padobranom bi se njihao kroz gust sloj neprijatelja. Šta bi im smetalo da im bude meta?

Na brzinu uočio jednu oranicu. Sa uvučenim točkovima srećno je sleteo. Kad se avion umiri, iz njega kao da izađe sva snaga. Pogleda: leva nogavica letačkog kombinezona bila je natopljena krvlju. Odnekud iskrsnu neko čobanče. Šesnaest godina. Ne više. dečko je bio iz sela Brande kod Pančeva. Brzo je doveo konja, natovario pilota i odveo ga u selo gde se nalazila jedna jedinica štaba za utvrđivanje.

I dok je kapetan Nikolić vodio borbu, dok je obarao „štuku" i dok je spasavao sebe i avion, dotle je, isto tako, u borbi bio i komandir 102. eskadrile sa zemunskog aerodroma, kapetan prve klase Miloš Žunić. On je oborio jedan nemački avion. Međutim, onda se na njega ustremilo nekoliko „mesera" i zapalili mu avion. Kapetan Žunić je iskočio iz aviona. Padobran se otvorio. Nemački lovci su ga zasuli rafalima. Kapetan prve klase Miloš Žunić pao je izrešetan u Tamiš.

Tog blještavog i krvavog jutra ugasio se i život potporučnika Dušana Borčića iz Bosanskog Petrovca, pilota 161. eskadrile sa zemunskog aerodroma. Sa svojim IKA-3 oborio je dva nemačka aviona. Svoju hrabrost je platio životom.

Ovog jutra u vazdušni bitkama nad Beogradom Nemci su izgubili dvadeset i tri aviona, dok je 18 lovačkih aviona branilaca bulo što oboreno, što oštećeno. Protivavionska je oborila šest neprijateljskih aviona. U kasarnama garde na Dedinju, uzbuna je data u 6,30 sati. Ubrzo su se pojavili neprijateljski avioni nad Beogradom i Zemunom. U 7 časova dat je novi znak i jedinice garde na Dedinju ušle su u rovove koji su već ranije bili izgrađeni.

Dobrilo Terzić, gardijski oficir u štabu garde, uleteo je u rov. Bombardovanje je već počelo. Jedna bomba pade baš na zgradu štaba garde. „Štuke" su uništile posadu protivavionskog mitraljeza. Kasarna je oštećena, a delimično i krov. Izbio je dim. Iz bataljona Dobrila Terzića poginulo je od prvog naleta bombardera oko pedeset vojnika i tri oficira.

Vojislav J. Popović, kapetan prve klase, pilot-lovac, spavao je čvrstim snom. Ovde, na Reženovačkoj kosi kraj Kumanova komandir je 111. lovačke eskadrile, 36. grupe petog lovačkog puka. Odjednom, uzbuna. Skočio je. Bilo je praskozorje. Zajedno sa svojim ljudstvom pohitao je ka avionima. Neprijatelj se približavao. Piloti su uskakali u svoje aparate i jurili put neba. Neki nisu uspeli: motori njihovih „hoker-juri" i „avija" nisu mogli da se upale. Uskoro su ih nemački Me-109 i dvomotorni Me-110 pretvorili u lomače. Za to vreme nebo se prolamalo od pucnjave oružja i avionskih urlanja. Nadmoć neprijatelja je bila očigledna. Vojislav J. Popović je gore negde među neprijateljskim rojevima. Odjednom je svoj avion uspravio u neprijatelja. Sudar je bio strahovit. I eksplozija. Oba aparata su se survala. Nikad se neće saznati šta je hrabri Vojislav J. Popović mislio kad se odlučio na ovakav kraj.

I auto-puk Potiske divizije je u Bačkoj Topoli. U njemu je vozač Radenko Mandić, radnik Vojnotehničkog zavoda u Čačku. Vozi „Vomag", stari sanduk sa četiri klupe. Stanje u svim jedinicama je u punoj pripravnosti.

Piše: Mihailo Simić
Sutra: Smrt Jevte Arsića


vesti po rubrikama

^feljton

19:01h

Ko su Šumadinci (27): U četi Koče kapetana

19:24h

Aprilski rat pre 60 godina (6): Uzbuna na Dedinju

19:48h

Slavonija bez Srba (2): Kuće lete u nebo

      


FastCounter by LinkExchange