[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

BEOGRAD - Slobodan Milošević priveden je sinoć nešto pre ponoći, potvrdio je izvor „Glasa javnosti" iz Palate pravde. Tada su četiri blindirana džipa ušla u garažu Palate, a u do tada dobro osvetljenoj zgradi pogašena su sva svetla. Kada su vozači džipova izašli pred novinare sa rukama podignutim uvis od sreće, izgledalo je da je bivši predsednik SRJ sproveden kod dežurnog istražnog sudije. Odmah po objavljivanju ove vesti u elektronskim medijima, počelo je slavlje u svim delovima Beograda, a mogli su se čuti pucnji iz pištolja, lupa u šerpe i zviždaljke. Ipak, posle ponoći, Milošević se navodno pojavio na kratko ispred svoje kuće na Dedinju, mada za to nije bilo potvrde do zaključenja lista. Žarko Korać, potpredsednik Vlade Srbije, izjavio je da je znao da će Milošević biti uhapšen, dok je Branislav Ivković, iz SPS-a, i posle ponoći uveravao da je Milošević u svojoj kući, a ne u pritvoru. Borivoje Borović, advokat, navodi mogućnost da je Milošević bio priveden samo u svojstvu svedoka.


31. Mar 2001 01:30 (GMT+01:00)

Bivši predsednik Jugoslavije sinoć, navodno, saslušan u Palati pravde u Beogradu

Drama zbog Miloševića

BEOGRAD - Slobodan Milošević dao je kratku izjavu za radio B92, oko 1.30 posle ponoći kojom je demantovao informaciju o svom hapšenju:
- Upravo pijem kafu sa mojim drugovima i vrlo sam dobro. Gledam na ovo kao i svi građani Srbije. Ispred su se okupili ne samo članovi SPS-a već i građani kojima je na srcu nacionalni ponos i dostojanstvo. Na pitanje da li se uplašio, odgovorio je:
- Naravno da nisam. Očekujem da se ova priča završi na pravedan način po naš narod.

KLIKNITE ZA VECU FOTGRAFIJU

Svetlo u Palati pravde na drugom spratu kada je stigao konvoj džipova. Svetla su pogašena posle odlaska vozila. Bi-Bi-Si je javio oko dva časa iza ponoći da je Miloševiću određen kućni pritvor

Time je definitivno potvrđeno da Milošević nije uhapšen.
Međutim, jedan zvaničnik Stejt departmenta izjavio je da su vlasti u Beogradu obavestile SAD da je Milošević uhapšen. On, međutim, nije precizirao da li su SAD obavestile savezne ili republičke vlasti u Beogradu. Američki zvaničnik još je najavio da će Bela kuća izdati saopštenje o hapšenju bivšeg predsednika SRJ.
Sinoć, nešto pre ponoći, izvor „Glasa javnosti" iz Palate pravde rekao je da je Milošević priveden. Tada su četiri blindirana džipa ušla u garažu Palate, a u do tada dobro osvetljenoj zgradi pogašena su sva svetla. Kada su vozači džipova pred novinare izašli sa rukama podignutim uvis od sreće, svi su pomislili da je bivši predsednik SRJ sproveden kod dežurnog istražnog sudije. Odmah po objavljivanju ove vesti u elektronskim medijima, počelo je opštenarodno slavlje u svim delovima Beograda, a mogli su se čuti pucnji iz pištolja, lupa u šerpe i zviždaljke. Slavlje je potom pomućeno nepotvrđenom informacijom da se iza ponoći Milošević lično pojavio na kapiji svoje kuće i pozdravio prisutne.

Premijer Srbije Đinđić u izjavi Tanjugu rekao je da za potvrdu informacije o hapšenju treba sačekati zvanično saopštenje.

Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać potvrdio je sinoć FoNetu da je uhapšen Milošević: „Nemam detalje, znao sam da će se to dogoditi. Oni su to očigledno izveli uz ogromnu pažnju javnosti, ali možda i nije moglo drugačije."
Prema izjavi advokata Slobodana Šoškića i Borivoja Borovića, Slobodan Milošević je navodno optužen zbog zloupotrebe službenog položaja.

Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da Milošević „treba da bude priveden pravdi" i da su SAD spremne da u tome pomognu. „Mi smo uvek govorili da Milošević treba da bude priveden pravdi. Upravo sam o toj stvari razgovarao sa državnim sekretarom. Veoma pažljivo pratimo razvoj situacije. Sarađivaćemo na sve načine na koje to bude od nas zatraženo", rekao je Buš, komentarišući Miloševićevo hapšenje.

Batić: Smena straže
Republički ministar pravde Vladan Batić je nešto pre 20 časova demantovao da je u toku akcija hapšenja Slobodana Miloševića. „Ništa se ne dešava, kakav Milošević, nema nikakvog hapšenja", rekao je, u prolazu, Batić novinarima u Skupštini Srbije. Na molbu da objasni šta se zapravo dešava u Užičkoj ulici, Batić je kratko dodao:"Smena straže".

Američki državni sekretar Kolin Pauel izjavio je juče, komentarišući zbivanja ispred rezidencije Miloševića u Beogradu, da će pri donošenju odluke o američkoj pomoći SRJ danas „uzeti u obzir svaku akciju Beograda". „Odluka koju ću da donesem odraziće sve akcije koje je Vlada sprovela u vezi sa zahtevima zakona" - izjavio je Pauel, odgovarajući na pitanje da li bi Miloševićevo hapšenje „zapečatilo" odluku o američkoj pomoći SRJ.
Drama oko hapšenja počela je znatno ranije, jer se ceo dan juče šuškalo da je baš ovaj petak „dan D" za bivšeg predsednika. Izgleda da su i u SPS-u bili obavešteni o ovoj mogućnosti, pa je tokom zasedanja republičke Skupštine, nekoliko minuta pre 19 časova, Branislav Ivković, šef poslaničke grupe SPS, izašao za govornicu i rekao da se u Užičkoj ulici „nalazi šest vozila s ljudima u crnim uniformama, pod punim naoružanjem, kao i kola hitne pomoći."

- Žao nam je što ne možemo da prisustvujemo izglasavanju zakona, mi odlazimo tamo - rekao je Ivković, a potom su poslanici ove partije, uznemireno i usplahireno napustili skupštinsko zdanje, što je bio znak da se veliki broj novinara i foto reportera, ali i posustalih čuvara bivšeg predsednika „sjuri" na istu adresu.
Skupština je nastavila rad.

KLIKNITE ZA VECU FOTGRAFIJU

Pred više od stotinu novinara, neposredno pred ponoć, uz pomoć saobraćajaca četiri policijska džipa ulaze u Palatu pravde

Oko 20 časova, ispred Miloševićeve kuće na Dedinju, nije bilo pojačanog prisustva policije, ni naoružanih lica, ali se ispred glavnog ulaza, i kod onog drugog, bližeg Bulevaru mira, nalazilo oko pedesetak građana, od kojih su neki bili naoružani metalnim i drvenim motkama. Pristalice Miloševića su u jednom trenutku ljutito oterali kamermane i fotoreportere, poručujući im da „idu na Kosovo". Oni su nosili bedževe „Slobo, vrati se". Ista parola se mogla videti i na kapiji ispred kuće.

Nešto posle 20 časova saobraćajna policija je pojačala kontrolu na Topčiderskoj zvezdi. Među „čuvarima" je primećen i poslanik Velimir Bata Živojinović (SPS), a ubrzo potom se pojavio i Ivica Dačić koji je ušao u rezidenciju. Uskoro se bivšem predsedniku u rezidenciji pridružio i Branislav Ivković koji je, po izlasku saopštio: „Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević dobro se oseća i nalazi se u svojoj kući." Ivković je dodao da Milošević „pozdravlja narod koji ga brani". On je još rekao da je svima jasno što se narod okupio: „Sramota je da Skupština Srbije nastavlja rad, kao da se ništa ne dešava." Dok su ovde narod i novinari, ništa se neće desiti, dodao je on. Ivković je pozvao pristalice Miloševića da se ne odnose nasilno prema novinarima, istakavši da su novinari „prijatelji" i da se „vlasti neće usuditi da uhapse Miloševića dok je toliko novinara prisutno".
Drugi visoki zvaničnik SPS-a, Ivica Dačić, rekao je sinoć novinarima da „ne očekuje akciju policije" i da mu „nije jasno šta se večeras dešava".

Broj članova „Miloševićeve straže" u jednom trenutku se popeo na 500, koliko ih je bilo oko 22 časa. U Užičkoj je viđen i Oskar Kovač, dok je glavne informacije novinarima, sa lica mesta, iz Miloševićevog salona, davao Živorad Igić.
Potpredsednik SPS je tako potvrdio da Milošević nije uhapšen i dodao da se nalazi u njegovom društvu. Igić je ipak izrazio bojazan da može doći do nereda „Narod se skuplja sa jedne i druge strane, masa viče i bojim se da ne bude nečega, pucnjave ili slično" - dodao je on. Igić je rekao da je policija pokušala prekjuče i juče da uruči Miloševiću prijave za nedozvoljenu gradnju.

Šešelj: Krvave posledice
Lider SRS Vojislav Šešelj pozvao je sinoć u Skupštini rukovodstvo države da se „urazumi" i „ne preduzima nikakve akcije" koje bi mogle da proizvedu „krvave posledice". „Ispred kuće Miloševića nalazi se sedam terenskih vozila u kojima su do zuba naoružani ljudi u crnim uniformama i dvoja ambulatnih kola", rekao je Šešelj za govornicom Skupštine Srbije. „Ako se prolije krv može se desiti da krvavom kolu ne bude kraja. Pozivam na razum i trezvenost. Nadam se da među vama ima razumnih. Biće veoma loše ako padne krv", rekao je Šešelj. On je dodao da „nema nikakvih ličnih razloga da brani Miloševića", ali je vladajućoj koaliciji DOS poručio: „Ovo što radite je na štetu državnih interesa". Predsednik Skupštine Dragan Maršićanin upozorio je potom Šešelja da nije ni ovlašćen, ni dužan da proverava informacije koje je prethodno izrekao Ivković. Šešelj je odgovorio: „Ja sam naciji saopštio šta se dešava i moja savest je mirna", rekao je Šešelj.
Šef poslaničke grupe DOS Čedomir Jovanović, pozivajući na razum i odgovornost u ponašanju, pozvao je poslanike da se vrate raspravi o poreskim zakonima. „Milošević je građanin kao i svi drugi i nije naš posao da brinemo ko sedi u automobilu ispred njegove kuće", rekao je Jovanović.
Šešelj je novinarima izjavio da i on ima informacije da se sprema hapšenje Miloševića. „Čuo sam da će biti uhapšen danas ili sutra", rekao je Šešelj sinoć u Skupštini Srbije i dodao da je „procurelo" da će on „biti uhapšen ili ubijen".

Oko 22 časa stigla je informacija da se radi „o smeni straže". Visoki oficir MUP-a je demantovao vest o hapšenju bivšeg predsednika. Prema njegovim rečima, namera je bila da se zameni dosadašnja garnitura koja je obezbeđivala Miloševića, a koju su sačinjavale osobe iz odela za obezbeđivanje ličnosti iz MUP-a Srbije.
Prema istom izvoru agencije Srna, do nesporazuma je došlo zato što Vojska, koja inače obezbeđuje objekat, nije pustila nove stražare da uđu bez odgovarajućeg odobrenja koje treba da dođe sa najvišeg mesta. Prema informacijama koje je prenela Beta, SDB pokušala je da zameni lično obezbeđenje Miloševića drugim ljudima, ali je on to odbio. Prema istim izvorima, deo telohranitelja je to prihvatio, a deo je odbio. Izvor navodi da tokom jučerašnjih pregovora nije bilo nikakvih incidenata.

Beogradska televizija BK javila je da se pripadnici policije Srbije nalaze u Miloševićevoj kući i da „sa njim pregovaraju da se bez otpora preda na osnovu naloga za hapšenje". Ova TV je, pozivajući se na izvor blizak vrhu vlasti prenela da je sa Miloševićem ostalo dvadesetak telohranitelja, pripadnika DB, koji su odbili da budu zamenjeni, i koji su zbog toga dobili otkaze. Američka agencija Asošiejted pres citirala je neimenovanog policijskog zvaničnika koji je izjavio da je među onima koji su prihvatili da budu zamenjeni i general Senta Milenković, dugogodišnji šef Miloševićevog obezbeđenja, kao i još neki telohranitelji. Ivković je tim povodom izjavio da „Vladan Batić i policija lažu kada kažu da se radi o smeni straže". „Ako se radi o smeni straže, šta će im onda sedam džipova punih do zuba naoružanih ljudi u crnim uniformama i zašto je sve blokirano", upitao je Ivković.

Igić je demantovao da je Miloševićevo obezbeđenje, na čelu sa Sentom Milenkovićem, prihvatilo „smenu straže". „Momci iz obezbeđenja se nalaze tu oko nas. Te informacije nisu tačne" - rekao je Igić.
Gradska policija ima povećan stepen pripravnosti i kako „Glas" saznaje, da ako i bude hapšenja Miloševića, oni o tome neće znati pre medija, jer to izvode specijalne jedinice ili DB.

Radio B92 je u 22.50 časova javio da je Slobodan Milošević uhapšen i da se nalazi u Palati pravde.

ekipa Glasa javnosti


vesti po rubrikama

^politika

17:00h U Lučanu nova runda srpsko-albanskih pregovora
17:15h Bujanovac: Ekstremisti i dalje dovlače oružje i opremu
17:25h Jokanović za saradnju s Haškim tribunalom
17:30h Simić i Miladinović o granatiranju sela Krivenik
17:40h Porodice kidnapovanih najavile nove proteste
17:55h Danilovgrad: Vujanović bi crnogorsku vojsku
18:00h Iz britanskog parlamenta poručili Podgorici: Federacija je najbolja
18:15h Maršićanin najavio zbog vojvođanske platforme: DSS izlazi iz DOS-a?
18:30h Čeda Jovanović o mogućem odlasku DSS: Ako hoće, neka idu
18:40h Ministar pravde o saradnji s Tribunalom: Garancije za Plavšićevu
18:45h "Glas" istražuje: Šta je DSS-u najspornije u Platformi Vojvodine
18:50h

SD: Rano je za republičke izbore

19:00h Del Ponte o suđenju Miloševiću: I u Hagu i u Beogradu

19:15h

Koštunica posle sastanka u Ženevi: Ne dozvoliti promenu granica

19:25h Vranje: Pronađen radio-lokator, NATO opet deluje?
19:50h Sezona hapšenja u Beogradu se nastavlja
23:26h Samoranjavanje policajca
23:27h Poginuo Agim Ešljani, komandant terorističke grupe "Orlovi"
23:45h "Branićemo predsednika do poslednjeg"
00:00h O hapšenju Miloševića: Vlada nema pojma
01:30h Bivši predsednik Jugoslavije sinoć, navodno, saslušan u Palati pravde u Beogradu
04:00h Pucnjava pred hapšenje
   


     


FastCounter by LinkExchange