GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Protest

Devize cure neznano gde

Objavili ste nedavno dobru i pravovaljanu vest na poslednjoj strani, a pod naslovom "Za uvoz na Kosmet plus tri odsto". Verovatno ste jedini u medijima posvetili pažnju ovako važnom aktu. Ali? Želimo da iskažemo i ukažemo na nelogičnost i nepravilnost donošenja ove uredbe veoma štetne po našu državu. Evo zašto:

Pročitah dopis Vladi Republike Srbije i Ministarstvu trgovine koji je poslala firma za uvoz i promet naftnih derivata, cigareta i druge akcizne robe "Vali oil - S" Priština, dostavljamo u prilog. U stavu 2. Uredbe piše: Izuzetno od odredbe stava 2. ovog člana, na provoz naftnih derivata i cigareta plaća se posebna taksa u iznosu od 150.000 dinara u deviznoj protivvrednosti, po cisterni, odnosno šleperu.

Po ovom članu, stiče se utisak da srpski budžeti treba da dobiju novac, odnosno dobijaju 5.000 maraka po cisterni, odnosno šleperu, što je igra reči, naprotiv. Zašto izravnavanje, i sa kim to izravnavamo račune (izmišljene), mislimo na finansijsku transakciju. Mi smo jedna teritorija i po rezoluciji 1244, za koju su se stekli uslovi za redefiniciju, jer su svi akteri na donošenju iste sada bivši moćnici političke scene (sveta i Balkana), za ovu ideju se sada zdušno zalaže JDS. Kosmet je još i zvanično teritorija Srbije.

Zašto po cisterni, koliko je cisterna 5-10-20-30-50 tona, koliko je šleper po težini, a što to izuzetno, ova odredba toliko suludo zvuči ako nije pravljena po nečijoj meri. Jer se gubi po predračunu gore pomenute firme, 400 cisterni po 30 tona puta 0,26 maraka po litri je 7.800 maraka koje sada po ovoj uredbi (takvo tumačenje Vlade) treba plaćati Unmiku (budi Bog s nama, podmazivati masu gusku). Taksa za izravnanje je 5.000 maraka što je 5.000+7.800=12.800 maraka po cisterni ili iznos 400 h 12.800=5.120.000 maraka mesečno, kada se doda još pet preduzeća najmanje koja se bave istim poslovima, to iznosi oko 50 miliona maraka mesečno. Zamislite da se ova transakcija obavlja preko NBJ i da se od ovog novca vraća stara devizna štednja ili uloži novac u revitalizaciju poljoprivrede (svež, keš novac, sada nikakva ulaganja) gde bi nam bio domet. Ima mesta i za predloge kompenzacionih carina, paušalni iznos i druge mogućnosti.

Još nova odluka o monopolu VRS na uvoz nafte, pa je li moguće da u ovoj važnoj žili kucavici naše privrede uredbe izgleda donose analfabete.
- Monopol nije dozvoljen ni u jednoj tržišnoj privredi (ni vlastodršci Crne Gore nisu se odvažili na ovakvu uredbu i ako ih krasi monopol na cigarete),
- Budžeti Srbije se neće povećavati, naprotiv, možemo dostaviti premijeru specifikaciju - kalkulaciju da to što je rekao nije tačno, biće više posrednika,
- Ugasiće se oko 100 preduzeća sa mnogo radnika,
- Ugasiće se oko 100 špedicija isto toliko agencija, prevoznika, veliki broj njihovih radnika ostaće bez posla,
- Degradirajući čin za službe carine, policije, državnih organa i njihovo gašenje radnih mesta (sve dažbine su i do sada plaćane na samoj granici kod uvoza (ulaza) robe na našu pijacu),
- A rečenica da se novac ne sliva u džepove mafije, koja to mafija sem njemu znana, postoji u Srbiji, treba premijer da jasno i glasno kaže, ko su ti mafijaši. Mi znamo bar 80 odsto preduzeća koja se bave uvozom i prometom nafte i cigareta na veoma častan i pošten način i po važećim propisima.

Da ne elaboriramo dalje, ali za donošenje ovakvih uredbi, a na štetu države, odmah svi nadležni treba ostavku da podnesu. Iz jednog jedinog razloga: oni su prihvatanjem (donošenjem) ovakvih uredbi udaljili Kosmet hiljadu džinovskih koraka od (iz) Srbije. A predsednik Vlade Jugoslavije hoće da razgovara s Rugovom koji 10 godina prikuplja novac za terorističku organizaciju OVK, a perfidno gura u provaliju Srbiju i Crnu Goru, kao i neke dosovce: Čovića, Čanka, Koraća i još nekoliko naivčina.

Dragan Dimitrijević,
Beograd


     


FastCounter by LinkExchange