[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 25. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

24. Mar 2001 16:30 (GMT+01:00)

Milovan Drecun, vojnopolitički komentator, o povratku VJ u zone na jugu Srbije

Zona je velika klopka

Sporazumom će teroristi dobiti mnogo: mi priznajemo da su oni vojska

O ulasku naše vojske u deo kopnene zone bezbednosti i problemima s kojima može da se suoče naše snage za „Glas" govori Milovan Drecun vojno-politički komentator i predsednik političke partije Preporod Srbije.

Šta je i koliko dobila SRJ i Vojska Jugoslavije ovim sporazumom i ulaskom u sektor Istok C Čarli.
- Ovim sporazumom, teroristi su dobili mnogo više. Potpisivanjem priznali smo ih kao ratujuću stranu odnosno vojsku i legalizovali ih pre međunarodne zajednice. Prethodna vlast kakva da je bila, nikada nije pregovarala sa teroristima već sa ujedinjenim nacijama, a sada je potpisan sporazum sa teroristima. Sada imamo jedan čudan splet okolnosti. Naime, potpisom oni su priznati kao vojska, a njihov komandant se ograđuje od mogućih incidenata koje mogu da izazovu pojedini komandanti na terenu.

Kakva je to vojska kada nema lanac komande. To samo govori u prilog tome da oni nisu nikakva vojska, već teroristi. Što se ulaska u deo zone tiče, mi smo dobili ulaz u 25 kvadratnih kilometara, a oni povlačenje našeg teškog naoružanja i oklopno motorizovanih jedinica sa ivice Kopnene zone bezbednosti. Istovremeno, njihovo teško naoružanje ostalo je na starim položajima. Kfor, odnosno NATO, je ovim sporazumom uspeo da ubaci deo svojih snaga na našu teritoriju, preko posmatrača i oficira Kfora, a to je protivno rezoluciji 1244 i vojno tehničkom sporazumu po kojima se ne predviđa prisustvo Kfora van Kosova i Metohije. Lično je Nebojša Čović odobrio, protivno svim važećim zakonima da 13, 14 i 15 marta u kasarni u Bujanovcu spava šest naoružanih pripadnika Kfora, a u Preševu 13. Teroristi ne poštuju sporazum, već naprotiv, ukopavaju se, dovlače pojačanja, a nedavno im je s Kosmeta došla u pomoć i specijalna jedinica obučena u crne uniforme s crvenim beretkama. Tako da ja ne vidim šta smo mi to dobili ovim sporazumom.

Očigledno je da rasplamsavanje sukoba u Makedoniji ima mnogo veze s dešavanjima na jugu Srbije.
- Makedonija je „otvorena" zato što teroristi nisu spremni da prihvate promene u statusu KZB, pa širenjem sukoba žele da prinude međunarodnu zajednicu da pošalje snage na jug Srbije i izdejstvuju specijalni status za taj deo Srbije, a istovremeno da federalizuju Makedoniju. U Makedoniji trenutno ima pet paravojnih formacija. Dobrovoljci, mudžahedini, naoružanje i oprema idu preko muslimanske humanitarne organizacije „El Hila" u Skoplju. Imaju organizovano po brigadama 4.000 do 5.000 obučenih terorista. Trenutno na granici prema SRJ i to prema delu KZB gde su ušle naše snage bezbednosti nalazi se oko 700 terorista, koji ugrožavaju bok našoj vojsci. Samo na potezu Lipkovo, Lipkovsko jezero, Lojane, Straža ima oko 2000 terorista. Makedoniji preti rat i raspad države. Tu imamo paradoksalnu situaciju, jer je Makedonija članica Partnerstva za mir i kao takva pod zaštitom NATO-a i Amerike. Šta im se dešava? Uz maksimalna politička prava koja imaju Albanci, s nemačkom brigadom u Tetovu i američkim vojnicima na Krivolaku i aerodromu Petrovec, očekuju ih protesti u Skoplju i Kumanovu. Ovim protestima, pored oružanih dejstava, Albanci nameravaju da animiraju međunarodnu zajednicu a nisu isključeni ni incidenti. Tako da se može očekivati da neće tako lako odustati od federalizacije ili ratnih sukoba.

Sukob Čovića i Pavkovića
- Izlaskom na ivicu KZB, Prištinski korpus, odnosno Treća armija sprečeno je presecanje komunikacije Vranje - Preševo - Skoplje. Time su teroristi dovedeni u pat poziciju. Odnosno ne mogu napred i imaju malu manevarsku dubinu, svega pet kilometara. Time je VJ stabilizovala situaciju u Preševu i Bujanovcu i omogućila državnom vrhu povoljnu političku i pregovaračku poziciju. Zbog toga su i počeli napadi od strane NATO-a i terorista na Prištinski korpus, odnosno na generale Vladimira Lazarevića komandanta Treće armije, Radojka Stefanovića komandanta Prištinskog korpusa i generala Pavkovića. Istovremeno počinju da pristižu i zahtevi da se ovaj elitni korpus povuče. Čudno je zašto pojedinci iz nove vlasti, bez ikakvih argumenata kreću u žestoke napade na vrh VJ i posebno ova dva generala, a da istovremeno VJ i njen vrh predstavljaju oslonac državne politike na jugu i realizacije plana Vlade Srbije, posebno u delu povratka VJ u KZB.

Nedavno je rečeno da i u Crnoj Gori ima terorista?
- U Crnoj Gori su formirana bar tri teroristička odreda i to u Ulcinju, Tuzima i treći za Plav i Gusinje. U svakom je od 500 do 600 ljudi. Oni naravno, nisu u brdima, već kod kuća, žive i rade normalno kao i ostali građani, a naoružanje i opremu drže sakriveno. Delom ih je naoružala i lokalna vlast po principu „naoružavanja odanih lica". Naravno oni ništa neće pokretati dok ne dobiju signal. Glavna baza za prihvat terorista sa Kosova je Ulcinj. Tu se i regrutuju. Lako se može desiti da se proglasi velika Albanija i da se na poziv, sve snage uključe u njenu odbranu.

Kakav tok događaja predviđate?
- Sledeća etapa je da Vojska Jugoslavije uđe u sektor C-zapad. To je deo KZB na tromeđi Crne Gore, Albanije i Kosmeta. Taj deo naše teritorije i to baš gde vojska treba da se vrati je glavi švercerski koridor. Tuda dnevno prođe 50 kamiona iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore i Kosova. Drugi pravac švercerskih kanala vodi od Rugovske klisure ka Gusinju i Plavu. Sve što se dešava poslednjih godina, rezultat je velikoalbanskih aspiracija i terorizma. Godinama već slušamo priče o velikoj Albaniji kako od albanskih političara, tako i od terorista. Javna je tajna da se njihov plan stvaranja velike Albanije sastoji iz četiri faze. Prva faza je Metohija, to je odrađeno, druga Kosovo i to je odrađeno treća je jug Srbije na tome rade, a četvrta su Makedonija i Crna Gora. Četvrta faza je započeta, s tim što je realizacija u Makedoniji počela, a Crna Gora se priprema.

Stiče se utisak da svet polako gubi strpljenje i da više ne podržava Albance kao ranije.
- Evidentno je da neka snažna i uticajna zemlja stoji iza albanskih pretenzija. Najbolji dokaz za to je što Kfor nije razoružao teroriste i kosovski zaštitni korpus. Takođe, nije sprečio ubacivanje terorista i naoružanja u Kopnenu zonu bezbednosti i Makedoniju. Da NATO zaista želi stabilnost u regionu sve to bi bilo urađeno. Pošto se zna ko je glavni u NATO-u, očigledno je zašto nisu uhapšeni Tači i drugi teroristi. Lično sumnjam da će Amerika tako lako okrenuti leđa albanskim teroristima.

Jovan P. Zarić


vesti po rubrikama

^intervju

16:19h

Mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije Radović o drami Crne Gore

16:30h Milovan Drecun: Zona je velika klopka

   


     


FastCounter by LinkExchange