[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

18. Mar 2001 17:34 (GMT+01:00)

Matija Bećković na saboru Crnogoraca u Beogradu

Hoće da se otcepe od sebe

Crnogorci u Srbiji koji hoće odvajanje Crne Gore imaju više stambenog prostora u Srbiji nego zemlje u Crnoj Gori

Na budućem referendumu pojaviće se i moći da učestvuju oni koji u Crnoj Gori žive poslednje dve godine, ali ne i oni koji su živeli do pre dve godine. I to je logično ako znamo da ni ideja o nezavisnoj Crnoj Gori nije starija od dve godine.

A ozvaničena je takoreći juče, tek kad se Srbija oslobodila. O sudbini Crne Gore moći će da odlučuju njeni građani, ali ne i državljani, pogotovu ako žive i zato što žive u Srbiji.

Znači da ni to nije bez razloga. Ispostavilo se da odnekud ima gradova i građana, a nema države i državljana. Državljani drugih država glasaju i po drugim kontinentima, na brodovima, u satelitima, a državljanima Crne Gore se to pravo uzima ako su se našli s ove strane rampe u Brodarevu.

Zvaničnici i pravni zastupnici Crne Gore gledaju nas u oči i pitaju gde je to još bilo da državljani neke države odlučuju o njenoj nezavisnosti. Kao da se takvi referendumi raspisuju svakoga dana i kao da uopšte postoji neka ozbiljna država koja tek na početku 21. veka otpočinje bitku za svoju nezavisnost.

Crna Gora je i po tome izuzetak. Da je čudo veće, u našem slučaju nije reč o državljanima koji žive u nekoj drugoj i dalekoj državi, nego o onima koji žive u istoj zajedničkoj državi u kojoj je i Crna Gora.

Ako Crna Gora u zajedničkoj državi nije, od koga li hoće da se podvoji i osamostali? Od Srbije, ili možda od sebe i svojih državljana?

Osporavanje jednakih prava svojim državljanima nije ništa drugo nego novo oduzimanje prava glasa, repriza ćorave pravde i ćoravih izbora iz 1945. godine. Samo što sada konfiskaciji prava glasa nedostaje konfiskacija imovine. Ali to je još jedan dokaz za optužbu da je Crna Gora još jedina država u Evropi u kojoj i 2001. godine vlada ideologija uspostavljena 1941. godine.

Ni 1945. nije uzimano pravo glasa samo neistomišljenicima i političkim protivnicima, nije uzimano slučajno nego zato što se znalo za koga će glasati.

I sada je to učinjeno iz istog razloga. Istina, nikada im ne bi palo na um da gaze prava svojih državljana, da nisu sigurni, kao i mi, ako ne i više, da smo svi bez izuzetka za očuvanje zajedničke države Srbije i Crne Gore. Da je nekim slučajem obrnuto, ne samo da nam to pravo ne bi uskraćivali, nego bi zastupali rečitije od nas , to naše ljudsko i građansko pravo, tvrdeći da su njihovi državljani i oni koji nisu.

Odričući se svojih državljana i po staroj navici prepuštajući drugima brigu o svojim građanima i novim naraštajima mala Crna Gora, koja je oduvek imala viška stanovnika, najzad je došla na ideju da bude i nezavisna i što manja, ne bili dostigla svoj novi ideal da se pridruži Monaku, San Marinu i Lihtenštajnu, državama koje imaju otprilike oko 20.000 stanovnika.

Tom se cilju uputila i Crna Gora. Pretpostavljam da bi smo morali ostati državljani Crne Gore i pošto bi se otcepila, gazeći naša prava i protiv naše volje.

Zahtevajući da učestvujemo na Referendumu o nezavisnosti Crne Gore, kakav bismo mi interes imali osim opšti i kakav drugi razlog imaju oni koji nam to pravo uskraćuju, osim lični?

Istina, ima i u Srbiji Crnogoraca koji se zalažu za nezavisnu Crnu Goru, ali ne zbog sebe, oni bi njome hteli da usreće druge, ovi što žive na Dedinju, jer ih to brdo podseća na zavičaj.

Takvi imaju više stambenog prostora u Srbiji nego zemlje u Crnoj Gori.

Matija Bećković


vesti po rubrikama

^tema

17:11h

"Glas" istražuje: Da li će crnogorski (vanredni parlamentarni) izbori 22. aprila biti referendum pre referenduma?

17:34h

Matija Bećković na saboru Crnogoraca u Beogradu: Hoće da se otcepe od sebe

17:52h

Kosta Čavoški: Dobitnici i gubitnici

      


FastCounter by LinkExchange