[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

18. Mar 2001 17:11 (GMT+01:00)

"Glas" istražuje

Da li će crnogorski (vanredni parlamentarni) izbori 22. aprila biti referendum pre referenduma?

Glasaju skupštinu, biraju sudbinu

DPS prećutkuje ponudu liberala za koaliciju. Samo levičarske partije bez parade ušle u savez za izbore. Čeoni sudar SNP-DPS

Ostane li sadašnja vladajuća DPS na vlasti u Crnoj Gori i posle 22. aprila, Republika će najverovatnije postati samostalna i, kako oni najavljuju, međunarodno priznata. Ako, pak, lideri SNP-a budu imali većinu u novom parlamentu, referenduma neće biti. Zato se predstojeći vanredni parlamentarni izbori smatraju referendumom pre referenduma.

Prema registru Ministarstva pravde, u Crnoj Gori postoji više od 60 stranaka. Međutim, može se reći da politički deluje samo petnaestak: Stranka demokratske akcije, Srpska narodna stranka, Srpska demokratska stranka Crne Gore, Stranka srpskog jedinstva za Crnu Goru, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Srpska narodna radikalna stranka, Otadžbinska stranka, Internacionalna demokratska unija, Liberalno demokratska partija CG, Stranka prirodnog zakona, Savez komunista Jugoslavije - komunisti Crne Gore, Jugoslovenski komunisti Crne Gore, Jugoslovenska levica u CG, Stranka deviznih štediša.

Treća albanska partija

U Ulcinju je osnovana Partija demokratskog prosperiteta koja će, kako je najavljeno, okupljati Albance u Crnoj Gori, a njen predsednik je bivši gradonačelnik Ulcinja Osman Redža. To je treća partija koja politički okuplja Albance. Redža je najavio da će njegova partija poštovati Crnu Goru kao sastavni deo Evrope i da će se boriti za njenu dalju demokratizaciju.

Jedna od najmlađih stranaka u CG jeste Narodna socijalistička stranka Crne Gore koja okuplja nekadašnje članove SNP-a odane Momiru Bulatoviću, a čijim osnivanjem je ispao iz igre prethodno registrovani Socijalistički narodni pokret, za koji se takođe verovalo da je skup pristalica M. Bulatovića koga su se odrekli i oni koji su ga registrovali.

Ova stranka će se zalagati za očuvanje zajedničke države. Srpski je orijentisana, a aktivnostima će rukovoditi štabovi i radne grupe, jer će predsednik biti izabran tek posle izbora, i za tu priliku će biti organizovan Kongres, saopštio je njen "privremeni" lider Duško Jovanović.

Novitet je i Narodna sloga dr Novaka Kilibarde, osnovana takođe nedavno. Narodna sloga je najavila podršku samostalnoj Crnoj Gori, pa i borbu na izborima s tim ciljem.

I pored tolikih registrovanih stranaka, malo je njih politički relevantnih za izbore. U važne se mogu ubrojiti DPS, SNP, LS CG, NS, SDP, albanske nacionalne i muslimanske stranke, koje su tek s najavama odvajanja CG od Srbije počele da se više angažuju u političkom životu.

DPS se zalaže za samostalnu i nezavisnu Crnu Goru, mada je vlastima Srbije "ponudila" Platformu za redefinisanje odnosa u zajedničkoj državi. Ipak, DPS nije prihvatila ponudu liberala da uz njihovu podršku, posle izlaska NS iz koalicije "Da živimo bolje", raspiše referendum o samostalnosti Crne Gore. DPS zasad nije odgovorila na pitanje s kim i kako na izbore, a pretpostavke da će predvoditi procrnogorski blok koji namerava da raspiše referendum nisu potvrđene.

SDP "preferira veliku predizbornu koaliciju stranaka koje se zalažu za nezavisnost CG uoči vanrednih parlamentarnih izbora 22. aprila. To nisu obični izbori, već izbori za referendum, rekao je Miodrag Iličković, potpredsednik te stranke. Po njemu, razgovori o koalicijama zavise od toga da li će se partije boriti za svoje rejtinge ili za strateške ciljeve - Crne Gore kao samostalne i priznate države. SDP je ove stavove saopštila DPS-u i LSCG-u, očekujući dogovor o koalicionom nastupu. I pored ove očigledne ponude, SDP je najavila da je spremna da samostalno izađe jer se oseća snažnom.

Levi za SRJ

Jedina koalicija na predstojećim izborima u Crnoj Gori sklopljena je bez mnogo polemike među strankama leve orijentacije, a čine je SKJ - komunisti CG, Jugoslovenski komunisti, Radnička stranka Jugoslavije, Radnička partija Crne Gore.
Levičari se zalažu za očuvanje Jugoslavije.

LS CG od osnivanja zastupa ideju osamostaljivanja CG. Liberali su na vanrednoj konferenciji prošle nedelje usvojili Rezoluciju o ponudi koalicije DPS-u za izbore, ali pod uslovom da ta partija odustane od Platforme za redefinisanje odnosa sa Srbijom. Liberali su usvojio deklaraciju o suverenosti Crne Gore iz 1991, kao i Rezoluciju o poništenju odluke Podgoričke skupštine 1918, kojom je odlučeno da Crna Gora uđe u Kraljevinu SHS. Oni na izbore idu sa sloganom "Liberali, nego što!" Liberali su više puta optuživali vladajući DPS za nedostatak hrabrosti, odugovlačenje i pogrešne političke procene u pitanju odnosa prema konačnoj odluci o državno-pravnom statusu CG.

NS Dragana Šoća je dovela do "krize vlasti" kad je napustila koaliciju "Da živimo bolje". Šoć smatra da je centar izbora donošenje suštinske odluke o državno-pravnom statusu CG. Narodna stranka u ove izbore izlazi s jasnom porukom: demokratska CG u demokratskoj Jugoslaviji, integrisana u Evropu. Aktivisti će u kampanji obići svaku kuću i svakom građaninu objasniti stavove.

SNP još nije odgovorila na ponude koalicije s nekim doduše manjim strankama koje su za očuvanje države sa Srbijom. Ali, njen predsednik Predrag Bulatović je rekao da nije samo koalicija rešenje za pobedu na predstojećim izborima, već da postoje i neke međuvarijante. Osim toga, Bulatović smatra da bi trebalo "raditi" na razdvajanju DPS, SDP i liberala i "naterati" ih da samostalno izađu na izbore, jer bi tako, po njemu, te stranke dobile najmanje glasova i postale gubitnici na izborima.

Dogovor za raskol

Za koalicioni nastup na izborima odlučile su se muslimanske nacionalne stranke: SDA CG (Rasim Šahman), Internacionalna demokratska unija (Harun Hadžić) i Stranka nacionalne ravnopravnosti (Alija Matović), sve u Rožajama. Nastupiće pod nazivom Bošnjačko-muslimanska demokratska koalicija.
Dogovor o formiranju pomenute koalicije napravio je raskol u SDA. Potpredsednik te stranke i istaknuti funkcioner Rifat Vesković napustio je stranku i osnovao novu - Demokratsku zajednicu muslimana - bošnjaka u Crnoj Gori. O pomenutoj koaliciji Vesković je rekao da je "dirigovana iz Beograda u cilju slabljenja crnogorskog bloka".

Portparol DUA Ferhat Dinoša je za "Glas" rekao da Zakon o izboru poslanika nije baš onakav kako je objavljeno, da će Albanci dobiti pet predstavnika u Skupštini. Pet mandata daju albanski glasovi, ali za njih konkurišu sve stranke. Albanske stranke će se u neravnopravnoj utakmici izboriti za svoja mesta u parlamentu, smatra on, i dodaje da je ipak opšta politička situacija bolja nego ranije. Albanske stranke su pokazale da vode računa o opštem interesu CG, zaključuje Dinoša.

DSA će 24. marta održati Izbornu skupštinu na kojoj će se razmotriti mogućnosti koalicionog nastupa na izborima sa DUA.

SNS je znatno pre raspisivanja izbora javno pozivala "prosrpske" ili "projugoslovenske" snage, odnosno SNP i NS, da stupe u koaliciju kako bi "odneli presudnu pobedu" na izborima i sačuvali zajednicu sa Srbijom. To je ponovila i posle raspisivanja izbora.

Crnogorskoj republičkoj izbornoj komisiji izborne liste su zasad predale SRS dr Vojislav Šešelj i Koalicija komunističkog i radničkog pokreta za Jugoslaviju.

Srpski monarhistički pokret sa sedištem u Beranama odlučio je da se pridruži zahtevima za formiranje koalicije za zajedničku državu Crne Gore i Srbije.

Slavica Jovović


vesti po rubrikama

^tema

17:11h

"Glas" istražuje: Da li će crnogorski (vanredni parlamentarni) izbori 22. aprila biti referendum pre referenduma?

17:34h

Matija Bećković na saboru Crnogoraca u Beogradu: Hoće da se otcepe od sebe

17:52h

Kosta Čavoški: Dobitnici i gubitnici

      


FastCounter by LinkExchange