[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Mar 2001 16:07 (GMT+01:00)

Pozorište, biblioteka, berba grožđa, slikarski bijenale...

Fasade i kibic pendžeri

Vršačka berba grožđa neće biti više vašar

Uređene fasade mnogih vršačkih kuća i institucija, kao i tradicionalni "kibic pendžeri", prvo su što strancu koji pohodi ovaj grad zapadne za oko.

Svaka zgrada - istorija

Na ovako malom prostoru gotovo je nemoguće pobrojati sve kulturne institucije ovog grada, jer je svaka zgrada istorija. "Apoteka na stepenicama" (osnovana 1783.), sadašnji Narodni muzej koji sadrži više od 250.000 eksponata. Gradska biblioteka osnovana je 1882. godine, a u ovom gradu postoji i profesionalno pozorište "Sterija". "Gradska kuća", sedište opštine, sastoji se iz tri zgrade građene u tri veka. Gradski park, koji se prostire na sedam hektara, podignut je 1797. godine. Zgrada "Dva pištolja", po legendi, dobila je ime kada je u njoj na putu za Rusiju prespavao Karađorđe. Kako nije imao para da plati prenoćište, ostavio je dva pištolja. I mnoge, mnoge druge...

- Dok su u Vršcu boravili Nemci, koji su pre svega radni i disciplinovani, grad je izgledao kao bombona. Sve gradske fasade svake godine su obnavljane, tako da se nije moglo dogoditi da parče maltera padne na trotoar. Ma kako vama to izgledalo, danas nije kao što je bilo, mada se trudimo - priseća se Zoran Velimirović.

Od kulturnih manifestacija najznačajnije su Evropska nagrada za poeziju, koju dodeljuje Književna opština čiji je osnivač Vasko Popa, slikarski Bijenale mladih, pozorišni Dani Sterije u sklopu Vršačke jeseni, kao i Berba grožđa, koja se treće nedelje u septembru.

- Berba grožđa, tradicionalna smotra i jedan od najpoznatijih događaja u Vršcu, poslednjih godina sve više ima vašarski karakter, ali će ove godine izgubiti ovaj smisao. Pozivam vas da se u ovo uverite - kaže Velimirović.

Kuriozitet ovog grada jeste i postojanje više od 15 mladih rok bendova, kao svojevrsni odgovor na medijsko turbo-folk bombardovanje kao zaostavštinu prethodnog režima.


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

15:05h

Vršac - centar Južnobanatskog okruga i krov Vojvodine

15:11h Privreda: Uspešni u proizvodnji lekova, slatkiša i dobrog vina
16:21h Mnogo ulažu u sport, ali košarka ima prioritet
15:26h

Zoran Velimirović, predsednik IO SO Vršac: Vino i bescarinska zona

15:34h Tesno medijsko nebo nad Vršcem i medijski "rat" privrednika
15:48h Posle Srba, u Vršcu su najbrojniji Rumuni, Mađari, ima i Španaca
16:07h Pozorište, biblioteka, berba grožđa, slikarski bijenale...
   


     


FastCounter by LinkExchange