[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

09. Mar 2001 15:26 (GMT+01:00)

Zoran Velimirović, predsednik Izvršnog odbora SO Vršac

Vino i bescarinska zona

U teškim vremenima naša privreda je radila veoma uspešno

Diplomirani je sociolog, jedan od pokretača nekadašnjeg eminentnog časopisa "Košava" i dugogodišnji kulturni radnik. Predsednik gradske vlade je Zoran Velimirović (Koalicija Vojvodina), profesor matematike i privatni preduzetnik.

- Osnovni ciljevi razvoja ovog rada jesu poljoprivreda i industrija. Prevashodno mislim na vinogradarstvo koje bi trebalo da bude glavna poluga našeg razvoja. Dalje, u toku su pregovori da Vršac dobije status bescarinske zone kako bi obezbedili potpuno slobodan protok ljudi i kapitala sa Rumunijom, jer se jedan od najfrekventnijih graničnog prelaza, Vatin, nalazi na nekih 40 kilometara od grada. Kroz istoriju ovaj grad se vrlo dobro naučio multietničkom životu, a ako želimo u Evropu, moramo naučiti kako da živimo i razvijamo dobre odnose sa susedima. Verujem da ćemo ovaj vrlo značajan posao isterati do kraja, a u tom cilju već smo imali razgovore sa ministrom spoljnih poslova Rumunije, kao i sa našim predsednikom Vojislavom Koštunicom - kaže Velimirović.

Na pitanje šta bi predložio čoveku koji dođe u Vršac sa željom da uloži mnogo novca, predsednik IO kaže:

Poreska disciplina

- Postoji navika, koja je stečena još u vreme Austrougarske, da građani naše opštine plaćaju porez. Pre Drugog svetskog rata u Vršcu je bilo rezervisao 10 mesta u lokalnom parlamentu za ljude koji za porez najviše izdvajaju. Nažalost, ova tradicija se polako kvari, ali je još dobar deo svestan da bez plaćanja poreza nema i napretka ovog grada. Nije idealno, ali nije loše - zaključuje Zoran Velimirović.

Bez velikih socijalista

Vršac nije izrodio velika socijalistička imena, osim Ljubomira Ilkića, saveznog poslanika Socijalističke partije Srbije. U istoriji je ostali zapisano i da je Josip Broz iz Vršca rukovodio borbama za oslobođenje Beograda 1944. godine.

- Pomalo se plašim ovakve situacije jer je još na snazi centralistički zakon o lokalnoj samoupravi. Međutim, kao član ekspertskog tima za izradu novog zakona, trudiću se da opštine dobiju što više ingerencija. Ipak, opština priprema bazu podataka sa nekoliko stotina projekata malih i srednjih preduzeća koji bi bilo od interesa ne samo za Vršac već i za celu državu. Oni će prvenstveno biti vezani za oblast poljoprivrede, vinogradarstva pre svega, i trgovine, dok bi ostale delatnosti bile prateće - ističe Velimirović.

Protekle godine godišnji budžet opštine iznosio je 107 miliona dinara, a Velimirović veruje da će u 2001. kasa biti napunjena bar duplo više.

- Pošto se još ne zna projekcija republičkog budžeta, nismo u mogućnosti ni da planiramo naše mogućnosti. Oko najveće stavke svakog opštinskog budžeta, povraćaja poreza na promet, gde je Vršcu određeno svega 8 odsto, vodićemo veliku borbu. Ipak, verujemo da će država biti ravnopravnija u ovoj raspodeli jer nam država od prošle godine duguje više od 10 miliona dinara samo po ovoj osnovi - objašnjava Velimirović.

Ipak, u ovom gradu je malo preduzeća ekonomski propalo. Sve vreme radila su ne na privilegijama, već razumnom politikom.


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

15:05h

Vršac - centar Južnobanatskog okruga i krov Vojvodine

15:11h Privreda: Uspešni u proizvodnji lekova, slatkiša i dobrog vina
16:21h Mnogo ulažu u sport, ali košarka ima prioritet
15:26h

Zoran Velimirović, predsednik IO SO Vršac: Vino i bescarinska zona

15:34h Tesno medijsko nebo nad Vršcem i medijski "rat" privrednika
15:48h Posle Srba, u Vršcu su najbrojniji Rumuni, Mađari, ima i Španaca
16:07h Pozorište, biblioteka, berba grožđa, slikarski bijenale...
   


     


FastCounter by LinkExchange