[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 9. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

08. Mar 2001 16:06 (GMT+01:00)

Svetlana Velmar-Janković želi da objavi očevu duhovnu autobiografiju

Priznavao je samo Srbiju

Moja je želja da je objavim u trenutku kada ne bi mogla da bude politički upotrebljena. Paradigma života hiljada i hiljada izbeglica

- Sa svojim ocem razgovarala sam u nekoliko puta. Prvi put smo se sreli posle 21 godine u Parizu. Posle smo se sreli u Italiji. Ostavio je svoju autobiografiju koju je nazvao duhovnom autobiografijom i ona je, u svakom slučaju, zanimljiva. Moja je želja da je objavim, ali u trenutku kada to ne bi moglo da bude politički upotrebljeno kao argument za ili protiv nekoga. Hoću da to ostane čisto. Ja bih to pripremila i verujem da će relativno brzo doći vreme kada će to moći da ostane čisto. U tom smislu da nijedna stranka, nijedna ideologija to ne zloupotrebi, zbog njegove uloge koju je imao svojevremeno - kaže za "Glas" Svetlana Velmar-Janković, govoreći o svojim planovima nakon objavljivanja romana "Nigdina".

Svoju autobiografiju Vladimir Velmar-Janković počinje od detinjstva i školovanja.
- Osnovnu školu, prvi i drugi razred gimnazije završio je u Varaždinu i onda je bio poslan u Tekelijanum, školovao se u Budimpešti, Beču. U Zagrebu je završio prava. Poliglota, muzički i likovno obrazovan, imao je ona ogromna znanja koja je imao i Milan Kašanin, inače njegov drug iz Tekelijanuma.

U vreme dok je razgovarao sa svojom kćerkom, podsmevao joj se, govoreći: "Ti ništa ne znaš, zato što ste vi mladi imali film, uveče izađete da gledate, a mi smo u Tekelijanumu, Boga mi, imali da sedimo i da učimo. Nije bilo ničega, nego je imalo da se sedi i radi i da se sluša muzika. Svako od nas je uveče, ili svirao na violini, ili smo imali svoje muzičke kvartete, ne bendove, i mi smo išli na koncerte, vodili su nas i na izložbe, ali nije bilo zabave koju vi uživate".

Svetlana Velmar - Janković priča i o tome da je njen otac boravio u Vatikanu, gde su ga našle ustaše, a odatle pobegao i sklonio se u Frankovu Španiju.
- Prvo je radio kao običan obalski radnik, a onda su ga smestili u firmu koja je između ostalog proizvodila karanfile. Moj otac je dobio da farba cveće i kažu da je on postao savršen stručnjak za farbanje karanfila. Onda su shvatili da zna devet jezika. I tako je počeo njegov uspon i u firmi i u Barseloni, u kojoj je na kraju osnovao Psihološki institut - priča naša poznata književnica i dodaje:

- Pravnik po obrazovanju i emigrant koji nikad nije primio ničije državljanstvo, neko ko je priznavao samo maticu Srbiju i obožavao hrastove šume u Slavoniji. Postoje tamo njegove tri knjige na španskom iz psihologije i imam želju, za koju znam da mi se neće ispuniti, da napišem priču o tom životu koji je, u stvari, paradigma života hiljada i hiljada izbeglica iz raznih zemlja sveta koji su se rasuli, po Evropi i Americi...

Zvonko Prijović


vesti po rubrikama

^kultura

15:16h

Specijalno za "Glas" iz Pariza: Svetska premijera opere Filipa Manurija po Kafkinom "Procesu"

15:31h

Otvoreni univerzitet ostao bez Letnje pozornice

15:44h

Srđan Karanović odbio komesarsko imenovanje za člana Saveta Palićkog festivala

15:53h

Di-džejevi "Jazzanova" tima u "Industriji"

16:06h

Svetlana Velmar-Janković želi da objavi očevu duhovnu autobiografiju

16:19h

Ambiciozni planovi nove izdavačke kuće "Energije"

      


FastCounter by LinkExchange