[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 7. mart 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

06. Mar 2001 18:01 (GMT+01:00)

Nedeljnik "Vojska" otkriva pozadinu pobune ekstremista na jugu Srbije

Islamske zemlje i reketaši skupljaju pare za teroriste

Zapovednici bivši krojač iz Bujanovca, bradati komandant "Leši" - Ridvam Ćazimi, automehaničar Šefćet Musliju, Muhamed Džemailji, ali nema poslušnosti prema komandi

BEOGRAD (Tanjug) - Terorizam na jugu Srbije finansiraju islamske zemlje koje posredstvom islamske humanitarne organizacije "El hilali" šalju novac albanskim teroristima, a sredstva se prikupljaju i reketiranjem sunarodnika, piše u najnovijem broju nedeljnik "Vojska".

Albanska teroristička organizacija (OVPMB) podelila je područje opština Bujanovac i Preševo u "severni", "centralni" i "južni" sektor, ali nije sigurno da među lokalnim komandantima postoji subordinacija i poslušnost prema jedinstvenoj komandi, piše list.

Kao komandant tzv. Glavnog štaba OVPMB pominje se Šefćet Musliju (36), automehaničar, rođen u selu Končulj. On je 17. januara ove godine potpisao saopštenje tvrdeći da je "istočno Kosovo (jug Srbije) konačno slobodno", ali da je neophodna dalja pomoć i podrška "patriota" iz dijaspore i "braće" s Kosova.

U sektoru "sever" dominira takozvana Čarska grupa, koja kontroliše sela u gornjem toku Brezničke reke - Muhovac, Ravno Bučje, Pribovce, Zarbince, Suharno, Đorđevac i Čar. Komanda je u selu Muhovac, a teroristima (400 do 500 ljudi) komanduje Muhamed Džemailji iz sela Čar. Uz ostale terorističke napade i otmice, naoružani Albanci iz tog sektora učestvovali su u okršajima s policijom na koti Sveti Ilija zapadno od Vranja.

Sektoru "centar" pripadaju sela Breznica, Mali i Veliki Trnovac, Končulj i Lučane na regionalnom putu ka Gnjilanu. Najveći autoritet među teroristima u tom sektoru ima medijski eksponirani bivši krojač iz Bujanovca, bradati komandant "Leši" (Ridvam Ćazimi), mada se za položaj zapovednika nadmeće i Bajram Hadžiju.

Od kraja agresije NATO na Jugoslaviju ta grupa sa 600 do 700 naoružanih pripadnika organizovala je više terorističkih napada na Končulj, Lučane i Veliki i Mali Trnovac. Komanda sektora je u albanskom selu Veliki Trnovac (7.500 stanovnika), u neposrednoj blizini Bujanovca.

Sektor "jug" obuhvata sela Bukovac, Gospođince, Mađere, Ilince, Depce, Masurica, Cerevajka, Sefer, Kurbalija, Šušaja i Karadak u opštini Preševo.

Smatralo se da je komandant 300 do 500 naoružanih terorista Šaćir Šaćiri iz sela Karadak, koga je u januaru uhapsila međunarodna policija na Kosovu i Metohiji, a komanda sektora smeštena je u planinskom selu Sefer.

Teroristička grupacija iz tog sektora specijalizovala se za otmice na punktovima Cerevajka i Mučibaba, ali u poslednje vreme za sve češće organizuje oružane napade na pripadnike policije i Vojske Jugoslavije.

Sva naseljena mesta u kopnenoj zoni bezbednosti, osim Cerevajke i Gramade, kontrolišu naoružani Albanci, piše "Vojska".


vesti po rubrikama

^tema

18:01h

Nedeljnik "Vojska" otkriva pozadinu pobune ekstremista na jugu Srbije: Islamske zemlje i reketaši skupljaju pare za teroriste

18:28h

Evropski mediji ocenjuju krizu u Makedoniji

18:41h Prema skopskom "Dnevniku", komandant Kfora Kabiđozu naredio: Granica čista za 72 časa?
   


     


FastCounter by LinkExchange