[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

26. Feb 2001 20:10 (GMT+01:00)

U Rokvilu kod Vašingtona

Umro Avramović

BEOGRAD (Beta) - Bivši guverner NBJ Dragoslav Avramović (82) umro je u ponedeljak pre podne u mestu Rokvil kod Vašingtona, gde je bio na lečenju, rečeno je u Forumu za međunarodne odnose, čiji je Avramović bio član.

U Forumu je rečeno da još nije poznato gde će Avramović biti sahranjen, ali je bivši guverner izrazio želju da bude sahranjen u Beogradu.

Avramović je bio autor Programa ekonomske stabilizacije SRJ 1994, zaustavivši rekordnu hiperinflaciju. Vlasti, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, smenile su ga s mesta guvernera NBJ dve godine posle početka Programa stabilizacije, kad je prešao uopoziciju.

Nije bio član nijedne političke stranke, ali je bio aktivan u Forumu za međunarodne odnose, nevladinoj organizaciji pri Evropskom pokretu u Srbiji.

Avramović je rođen je 14. oktobra 1919. u Skoplju, gde je završio gimnaziju, a Pravni fakultet u Beogradu 1941, gde je doktorirao 1956. na temu "Problemi transfera - prilog teoriji spoljnih zajmova".

Posle završetka Drugog svetskog rata počeo je da radi u NBJ-u kao sekretar Komisije za zamenu novca i zamenik sekretara centralne banke. Od 1948. do 1953. bio je savetnik u Ministarstvu finansija tadašnje FNRJ i asistent na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Potom je 24 godine radio u Svetskoj banci u Vašingtonu na istraživanju odnosa istočnoevropskih zemalja sa svetom i svetskim tržištem. U toj banci je od šefa Odeljenja za opšte studije napredovao do mesta direktora.

Bavio se i problemima industrijalizacije, posebno u Iranu, Pakistanu i Indiji. Od 1974. bio je savetnik Generalnog sekretara sektora UNKTAD u Ženevi za pitanja stabilizacije cena primarnih proizvoda, a od 1977. godine bio kosekretar i član "Brantove komisije".

Kad je ta komisija završila rad, imenovan je za višeg savetnika generalnog sekretara UN za saradnju sa zemljama u razvoju, gde je ostao do penzije.

U Jugoslaviju se vratio 1989. i postao direktor Centra Evropskog pokreta za mir i razvoj i član Ekonomskog saveta Vlade Srbije, konsultativnog tela za ekonomska pitanja.

U septembru 1996. pridružio se Koaliciji Zajedno i prihvatio da bude nosilac svih izbornih lista te koalicije i kandidat za poslanika u Veću građana na predstojećim izborima.

Manje od mesec dana pred izbore, održane 3. novembra, obavestio je partnere iz Koalicije da se povlači iz kampanje zbog zdravstvenih razloga.

U vreme masovnih protesta opozicije 1996/1997, Avramović se ponovo pojavio u javnosti, podržavši studente i pridruživši im se u protestnim šetnjama zbog poništavanja pobede opozicije na lokalnim izborima.

Napisao je više od 50 naučnih publikacija i velikog broja stručnih radova.


vesti po rubrikama

^ekonomija

18:18h

Zoran Đinđić i Mladen Ivanić najavili: Sporazum pitanje dana

18:27h

Restrikcije do otopljenja?

18:36h

Dafina Milanović poslala pismo NBJ: I ona bi da sarađuje

18:45h

Beogradski stručnjaci za kolsanting upozoravaju: Spremimo kuću za "terminatore"

18:52h

U PKJ razgovarali nemački i jugoslovenski privrednici

19:15h

Od utorka u Termoelektru generalni štrajk

19:29h

Na tržištu uskoro ulje iz paketa donacije od 15. 000 tona EU

19:37h

U C-marketu: Jeftinije 97 artikala

19:46h

Stigle dividende

20:10h

Umro Avramović

      


FastCounter by LinkExchange