[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

18. Feb 2001 18:13 (GMT+01:00)

Ispred teniskog kluba "Partizan" u nedelju usmrćen Miodrag Stojanović Gidra

Usmrćen najjači Jugosloven

Ubica, visok oko 175 centimetara, s tamnim naočarima i kačketom, ispalio šest hitaca u Ginisovog rekordera

BEOGRAD - Miodrag Stojanović Gidra, sportski funkcioner, bivši bokser, Ginisov rekorder u disciplini "trbušni sklekovi" i nezvanično najjači Jugosloven, ubijen je u nedelju u 13.30 ispred Teniskog kluba "Partizan" u Humskoj ulici.

Gidra je ubijen s više hitaca iz pištolja u "audiju 4" (BG 455-600) u klasičnoj "sačekuši".

Za sada neindetifikovani mladić, koji je prema opisu očevidaca visok oko 175 cm, s crnim kačketom, tamnim naočarima za sunce, crnoj jakni i plavim farmerkama, izašao je iz prolaza koji vodi do restorana "Zlatiborac", prišao"audiju" u koji je tek ušao Stojanović i ispalio u njega šest hitaca iz pištolja.

Jedan metak pogodio je Gidru u vrat, a ostali u grudi. Posle toga, ubica je otrčao do "micubišija" zelene boje, bez registarskih oznaka, koji ga je čekao nešto dalje od mesta zločina. Ubica i njegov saučesnik pobegli su prema Zvezdinom stadionu.

Ubrzo na mesto zločina stigli su pripadnici GSUP-a Beograd, a prilikom uviđaja kod ubijenog su pronašli pištolj koji nije stigao da upotrebi.

Kako "Glas" saznaje, Gidra je pre ubistva bio s prijateljima u kafiću "Dendi" na Slaviji, odakle je otišao u saunu "Slavija luks", a zatim u teniski klub u Humskoj 1. Ni tu se nije dugo zadržao, a gde je Gidra krenuo i da li je u međuvremenu bilo telefonskih poziva, pokazaće istraga.

J. P. Z.
Z. M.

 

Sportom protiv kriminala

Upućeni u beogradske prilike kažu za Gidru da nije bio umešan u kriminalne radnje. Isti tvrde da osim u mladosti, kada je zbog tuča bio prekršajno kažnjavan, nije imao sukoba sa zakonom. Jednom prilikom je i Gidra potvrdio da se nekada zbog nekoliko izbijenih zuba bežalo preko granice. Za njega nije postojala nijedna priča koja bi ga dovela u vezu s nezakonitim poslovima. Gidra je često izjavljivao da samo sport može da odvuče mlade sa ulice, daleko od droge i kriminala.

Rođen kao ratnik

Miodrag Stojanović Gidra rođen je 1950. godine u Crnoj Gori. Iako ekonomista, celog života bavio se raznim borilačkim veštinama. Karijeru najjačeg Jugoslovena, kako su govorili oni koji ga znaju, počeo je kad je došao u Beograd, na studije. Ali, vrlo brzo "okrenuo" se sportu, pre svega boksu. Trenirao je u bokserskom klubu Crvena zvezda, čiji je direktor bio početkom devedesetih godina...
Osamdesetih, gotovo da nije moglo da se desi da se u Beogradu pojavi neki žestok momak a da Gidra (nadimak koji ga je pratio celog života) ne odmeri s njim snagu, u fer borbi, bez oružja. I gotovo uvek pobedi. Slovio je za fajtera koji nikada nije tukao slabijeg od sebe.
Godine 1986. upisao se u Ginisovu knjigu rekorda, uradivši za 24 sata 29.449 trbušnih sklekova.
U međuvremenu, 1993. godine, otputovao je u Los Anđeles gde se narednih godina bavio i "pokretnim slikama". Bio je scenarista i glumac u filmu "Rođen kao ratnik". Film je proglašen za naš prvi akcioni film.
U Americi je sarađivao s Arnoldom Švarcenegerom, Medžikom Džonsonom, Ralfom Milerom, i "zaradio" nadimak "čudo iz Srbije", jer ih je u prvom susretu šokirao fizičkom snagom. Odradio je dva puna treninga u teretani, prvo s Švarcenegerovim trenerom, potom i sa samim Švarcenegerom. Istovremeno, zbog sportskog života, bez duvana i alkohola, proglašen je i za jednog od najzdravijih ljudi na planeti...
Holivudski uspeh nije mu "zavrteo mozak", ostao je veran starim drugarima iz mladosti.
Po povratku u Jugoslaviju, Gidra se posvetio novoj, "krvavoj" borilačkoj veštini - ultimet fajtu. Disciplini u kojoj je jedino pravilo - nema pravila.
Nedavno je u Jugoslaviji osnovao i prvu federaciju ultimejt fajta (UF), a organizovao je i prvi turnir u ovoj veštini.
"Svim zlobnicima i ljubomornim tipovima iz cele Jugoslavije poručujem da ću učiniti sve da ultimet fajt postane naš najpopularniji sport. Uporan sam i sve što naumim, to i ostvarim... Nema tragičnih završetaka jer se borci predaju na vreme, a reaguju sudija i treneri. Ove borbe su najprovokativnije, najneizvesnije i, bez sumnje, najsuroviji sport. Ultimet fajt je skup svih borilačkih veština... Ja poznajem boks, džudo, rvanje, džiudžicu...", govorio je povodom sve učestalijih prozivki da se bavi krajnje krvavim sportom...
Svojevremeno bio je i vlasnik restorana "Simonida", u "Zvezdara teatru". Iza sebe ostavio je troje dece, dva sina i ćerku. Devojčica je znala s ocem i pre nego što je pošla u osnovnu školu da pretrči deonicu od Bara do Sutomora. Najstariji sin Miloš trenira boks i tenis.

Z. V. - J. P. Z.


vesti po rubrikama

^hronika

18:13h

Ispred teniskog kluba "Partizan" u nedelju usmrćen Miodrag Stojanović Gidra: Usmrćen najjači Jugosloven

18:29h

Tragičan epilog raskida ljubavne veze Danijela Tota i Svetlane Kvrgić

18:36h

Uhapšena medicinska sestra iz Budimpešte

18:41h

U Leskovcu počelo suđenje Novici Zlatanoviću: Piroman sve poriče

19:09h

Posle napada na učenike Bogoslovije, uhapšeni huligani

19:18h

Protest zbog učestalih incidenata na Cetinju

      


FastCounter by LinkExchange