[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 06. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

05. Feb 2001 15:58 (GMT+01:00)

Dr Milan Pak, predsednik Udruženja lica oštećenih u NATO agresiji na Jugoslaviji

Opet rat protiv NATO

Udruženje je pokrenulo širu akciju u svetu za nadoknadu štete

Dr Milan Pak bio je jedno vreme, kako kaže "državni advokat", tačnije zamenik saveznog javnog pravobranioca i višegodišnji ugledni profesor na predmetu Međunarodno privatno pravo na Pravnom fakultetu u Beogradu.

A onda je sa mesta "državnog advokata", sa bogatim iskustvom i u međunarodnim parnicama, smenjen kao "slovenački kadar", iako mu je majka Valjevka. A onda je napustio i faklutet zbog neslaganja sa dekanom čiji ime ne želi ni da pominje.

Ovih dana dr Pak se prihvatio, na prvi pogled nezahvalne, ali pravnički vrlo izazovne funkcije da bude na čelu jugoslovenskog Udruženja lica oštećenih u NATO akcijama u SRJ. To Udruženje je inače postalo da bivo poznato javnosti tek posle prošlonedeljnih prvih promocija u Beogradu i Nišu.O tome i razgovaramo s doktorom Milanom Pakom.

Nema "sporednih" šteta
- NATO je perfidno izmislio izraz "kolateralna" (sporedna) šteta, koja u pravu nije poznata i priznata. Jer, šteta postoji ili ne postoji i ne može biti sporedna. Ovo njihovo aktuelno pravdanje oko uranijumskih projektila je znak njihove nervoze, jer i javno mnjenje u njihovim zemljama menja se u našu korist - ističe dr Pak.

Kontakti
"Prva iskra" iz Bariča je Udruženju ustupila svoje prostorije u Beogradu, na Trgu Republike 5 (7. sprat). Telefon je 011/623-467, a mobilni profesora Paka 063/112-33-21. Prvi sponzori su Rafinerija i Azotara iz Pančeva, Jugopetrol, a očekuje se i sponzorstvo drugih firmi širom Srbije.

Šta predstavlja Vaše Udruženje i ko sve može biti član?
- Članovi našeg Udruženja mogu biti svi građani SRJ koji su na bilo koji način pretrpeli štetu od NATO bombardovanja, a mogu nam se pridružiti i pravna lica, odnosno preduzeća. Sada smo u fazi javnog promovisanja ciljeva i prikupljanja što više verodostojnih podataka o ratnoj šteti. Pojedinci ne plaćaju nikakvu članarinu, a preduzeća ako žele. Osnovni nam je cilj da pravnim putem obezbedimo pravednu nadoknadu štete nastale NATO agresijom. Pre dve nedelje smo uputili zahtev i pismo generalnom sekretaru NATO-a gospodinu Robertsonu, u kojem smo ga zamolili da stupi u kontakt sa nama, a sa napomenom da nećemo odustati od svojih zahteva ni pod kojim uslovima.

Objavljujete rat NATO alijansi?
- Apsolutno smo svesni da naš posao neće biti nimalo lak, jer okrećemo se na neki način protiv vojne alijanse najmoćnijih zemalja sveta. Znamo i da nemamo ni dovoljno para za parničenje, niti uticaj i moć kakvu ima NATO. Znamo i da je teško tražiti pravdu u svetu u kojem smo okruženi licemerjem i demagogijom, što se vidi i po najnovijem odnosu NATO prema posledicama od upotrebe uranijumskih projektila. Ali, postradali od agresije NATO se osećaju sami i napušteni i mnoge činjenice o veličini štete i dugoročnim posleidama su još nepoznati javnosti.

Kako onda uopšte možete stići do pravednog cilja, do obeštećenja?
- Uz sav elan i profesionalno iskustvo, potrebna nam je i medijska podrška. Naš krajnji cilj je da narednih dana obiđemo sve opštine, gradove i mesta koje je NATO bombardovao. Da prikupimo podatke i žrtve. Namerno ne govorim o ratnom zločinu i nepravednom napadu, jer ovo još nije faza spora već pregovora. Kasnije će verovatno biti mesta i za teže reči. U svim opštinama ćemo imati punktove za prikupljanje članova i podataka.

Kako Udruženje može da izađe iz domaćih okvira i da sa svojim zahtevima prodre i u svet?
- Već smo angažovali nekoliko uglednih advokata iz Nemačke, Belgije, biće ih i iz Amerike i drugih zemlja. Posao je složen, težak i slojevit. Reč je o ogromnoj šteti, po prvim grubim procenama ne manjoj od 70 milijardi dolara. Vrlo je važno da se što više približimo stvarnoj visini štete.

Ima li ikakvih šansi da dobijemo spor?
- Uz veliko iskustvo koje imam kao "državni advokat" i pravnik, mislim da šansi imamo. Znam da procenim izglede na uspeh. Znam dobro i američki pravni sistem. Amerika je zemlja koja ume da bude bezobzirna. Ali, ta njihova bezobzirnost je i njihova slabost, jer oni imaju nešto što je u Evropi zabranjeno - otkup parnice. Advokat od vas ne traži ništa osim procenta ako parnicu dobije.Okupili smo već mnogo čestitih profesionalaca koji neće pljačkati ljude.

Šta pored nedostatka para, još može biti naša najslabija tačka?
- Medijska kampanja, koju moramo voditi i preko njihovih medija. Jer, na žalost, mi možemo ponuditi dosta i slepih i sakatih i obolelih koji bi svedočili o tragediji. Stoji i činjenica da je Klinton jedno, a Buš drugo. Engleski pukovnik Robertson je ovih dana već rekao da je nad Jugoslavijom načinjen ratni zločin. Pred kanadskim sudom je već i jedna tužba kanadskih Srba. Biće teško, ali ja ipak verujem u međunarodnu pravdu i pravo.

M. Z.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:30h Osnovna škola u Devićima kod Ivanjice uz 175 običnih ima i jednog posebnog "đaka": Sedam godina - u školu ide pas
15:58h Dr Milan Pak, predsednik Udruženja lica oštećenih u NATO agresiji na Jugoslaviji: Opet rat protiv NATO

16:21h

Direktor zaječarske bolnice Ljubiša Narodović opet pod istragom: Novi "podvig" zaječarskog hirurga završio hitno na VMA

16:53h

Jedan dan s desetočlanom porodicom Bogdanovski koja živi od jedne plate: Kajgana od 20 jaja

17:51h Šta će da promeni zakon o denacionalizaciji (13): Vile širom Balkana
   


     


FastCounter by LinkExchange