[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 05. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

04. Feb 2001 17:10 (GMT+01:00)

Bošnjaci u Sandžaku ne žele otcepljenje Crne Gore

Većina za Jugoslaviju

Nekoliko varijanti u slučaju raspada Jugoslavije. Bošnjaci će glasati "protiv". Svi za preimenovanje muslimana u Bošnjake

NOVI PAZAR - Ako dođe do raspada Jugoslavije, koalicija Narodni pokret Sandžaka predlaže dve podvarijante za rešavanje statusa Sandžaka i status Bošnjaka. Po jednoj varijanti - ceo Sandžak bio bi u Crnoj Gori. Tada bi Sandžak i Crna Gora činili jednu državu sa dva ravnopravna entiteta. Po drugoj varijanti - ceo Sandžak bio bi u Srbiji. Tada bi Vojvodina i Sandžak bile autonomne jedinice u Srbiji. Ovo je osnovna Platforma Narodnog pokreta Sandžaka za demokratsko preuređenje SRJ.

- Bošnjacima odgovara da ostane Jugoslavija, međutim, mi tražimo da o njenoj sudbini ne odlučuju samo dva naroda - Srbi i Crnogorci, već da budu uključeni, kao konstitutivni narodi, i Albanci, Bošnjaci i Mađari - smatra Džemail Suljević, jedna od lidera Narodnog pokreta Sandžaka i "pisca" Platforme za demokratsko preuređenje SRJ.

Kuprejović protiv Bošnjaka

Preimanovanju muslimana u Bošnjake zvanično se suprotstavlja samo Matica muslimana iz Podgorice, na čelu s dr Avdulom Kuprejovićem, koja smatra da sandžački muslimani nikako ne mogu biti Bošnjaci i da matičnu državu ne treba tražiti u inostranstvu. Matica muslimanska uvođenje termina Bošnjak doživljava kao pokušaj asimilacije muslimana.

I lideri drugih bošnjačkih stranaka u Sandžaku zalažu se za Jugoslaviju i protive se otcepljenju Crne Gore.
- Bošnjaci u Crnoj Gori na referendumu treba da glasaju "protiv" ili da ga potpuno bojkotuju, jer je štetan za bošnjačke interese i stabilnost Crne Gore.

Ako bi glasali za otcepljenje, Bošnjaci bi bili isključivi krivci za sopstveno cepanje i cepanje Sandžaka, a i za cepanje crnogorskog naroda, čija većina želi da živi u Jugoslaviji - ističe Harun Hadžić, predsednik Inter-demokratske unije u Rožajama i jedan od lidera Bošnjaka na severu Crne Gore.

I potpredsednik Sandžačke demokratske partije (dr Rasima Ljajića) Mujo Muković smatra da bi Jugoslaviju trebalo sačuvati, kako se Bošnjaci i Sandžak ne bi delili u dve nezavisne države.
- Ako i dođe do odvajanja Crne Gore mi to nećemo shvatiti tragično, jer će Sandžak ostati da funkcioniše kao kulturna i duhovna sredina - ističe Muković.

Predsednik Matice Bošnjaka, koja ima sedište u Novom Pazaru i Plavu, dr Šefket Krcić, zalaže se za očuvanje Jugoslavije, jer bi, kako ističe, otcepljenje Crne Gore najviše štetilo Bošnjacima u Sandžaku.
- Na Bošnjake se vrši veliki pritisak da izađu na referendum i glasaju za suverenu Crnu Goru. Iz Podgorice stižu i velika obećanja, jer režim Mila Đukanovića dobro zna da bez bošnjačkih glasova i glasova drugih manjina referendum neće uspeti. Bošnjaci sada treba da smire tenzije, sačekaju da se reši srpsko-crnogorski spor, pa tek onda traže da se reši i njihov statut - ističe Krcić, koji takođe smatra da na referendumu treba glasati protiv otcepljenja.

M. S.

 

Mitrić: Knjiški primer separatizma

BEOGRAD - Ja mislim da je taj zahtev nelegitiman i nelegalan sa aspekta međunarodnog prava, kao sa aspekta domaćih pravnih akata, rekao je u razgovoru za "Glas" Blagota Mitrić, sudija Ustavnog suda Crne Gore. Prema Atlantskoj povelji i povelji OUN predviđeno je pravo na samoopredeljenje kao pravo naroda da samostalno odlučuje o svojoj sudbini, dakle naroda kao celine, objasnio je Mitrić, dodavši da je Srbija konstituent federacije, a ne Sandžak, ni Kosovo, ili Vojvodina.
- Ti zahtevi su knjiški klasičan primer separatizma. Ni savezni Ustav ni Ustav Srbije ne predviđaju mogućnost odvajanja dela Srbije, kaže Mitrić i dodaje da je to pravno neizvodljivo.

S. J.


vesti po rubrikama

^politika

16:05h

Zoran Đinđić: Odrešene ruke za rešenje krize na jugu Srbije

16:15h

Deklaracija Unmika, Kfora i Albanaca ne obavezuje Srbe

16:30h

"GLAS" prenosi: "Kronikls" - Treba li Jugoslavija da isporuči Miloševića Hagu ili da mu sudi sama?

16:40h

Ko je ovaj čovek: Doris Dragović

16:50h

Sergej Ivanov izjavio: Moskva je za očuvanje SRJ

17:00h

Artmanova o intervjuu Miloševića: Što pre u Hag

17:10h

Bošnjaci u Sandžaku ne žele otcepljenje Crne Gore: Većina za Jugoslaviju

17:25h

Ambasador SRJ u UN Dejan Šahović Neophodna promena: Kumanovskog sporazuma

17:45h

Milovan Čogurić o stanju na jugu Srbije: Preko hiljadu terorista

18:00h

Francuski vojnici se povukli s mosta u Kosovskoj Mitrovici

18:15h

Šiptari na jugu Srbije nastavljaju da se utvrđuju: Ucenjivanje sunarodnika

18:30h

Tokom posete Vašingtonu, Đukanović zatražio: Pomoć u borbi protiv kriminala

18:45h

U ponedeljak radna grupa crnogorske Skupštine: „Politički" TV kanal

19:05h

Pravni savet Mitropolije crnogorsko-primorske: Vlast pristaje na otimanje crkava

      


FastCounter by LinkExchange