[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 04. februar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

03. Feb 2001 16:06 (GMT+01:00)

"Venera u krznu", najznačajnije delo Leopolda fon Saher-Mazoha, po prvi put na srpskom

Poetski mazohizam

U poznijim godinama izgubio interesovanje za okrutne žene, bičeve i krzno, a mučila ga je "glupa knjiga sa latinskim nazivom" u kojoj je njegovo ime bilo sinonim za seksualnu perverziju

Novela "Venera u krznu" Leopolda fon Saher-Mazoha (1836 - 1895), najznačajnije delo pisca po čijem je imenu (i delu) krajem prošlog veka definisan pojam mazohizam, ovih dana je po prvi put objavljena na srpskom.

Saher-Mazoh bio je, današnjom terminologijom rečeno, bestseler-pisac druge polovine 19. veka, popularan u dobrom delu Evrope, a u Francuskoj čak bio odlikovan krstom Legije časti za svoj doprinos književnosti.

Prevodilac i priređivač knjige, Tea Nikolić (svojevremeno je priredila "Rečnik seksualnih različitosti") ističe da je 1870. godine, kada se pojavila, "Venera u krznu" zauzela vodeće mesto u Saher-Mazohovom opusu, koji se danas više vrednuje zbog svog dokumentarnog značaja (kao izvor informacija o neobičnim protagonistima priča), nego zbog visokih umetničkih dometa.

- Iako ga kao fenomen u svojim delima spominju i Piko de la Mirandola i Žan Žak Ruso, mazohizam je se do pred kraj devetnaestog veka bio isključivo tema pornografije. Tek je sa Saher-Mazohom na poetičan način ušao u književnost - kaže Tea Nikolić, koja u pogovoru iznosi tezu po kojoj su presudan uticaj na ovog pisca imale tri žene (Ana fon Kotovic, Fani Pistor Bogdanof i Aurora Rumelih) "koje su predstavljale otelovljenje njegovog supersenzualnog mazohističkog ideala: okrutne, despotske, neverne žene koju on tako strasno želi i za kojom traga čitavog života".

Biografi smatraju da je Saher-Mazohova najfatalnija ljubav bila Aurora Rumelih, koja je, za razliku od druge dve njegove "ljube", jedina bila pravi sadista i istinski uživala u dominaciji i maltretiranju svog muža. Međutim, upravo tih deset godina braka sa njom predstavlja najproduktivniji period Saher-Mazohovog života: postao je bogat i slavan, a navodno je upravo to bio i period prave porodične idile.

Ipak, u poznijim godinama izgubio je interesovanje za okrutne žene, bičeve i krzno, a mučila ga je "glupa knjiga sa latinskim nazivom" izvesnog doktora Kraft-Eberga u kojoj je ovaj iskoristio "moje časno ime, ime moje majke, da bi se krstio seksualnu perverziju". Danas bi mu sigurno bilo još teže...

P. Dragosavac


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h "Venera u krznu", najznačajnije delo Leopolda fon Saher-Mazoha, po prvi put na srpskom
16:17h

Džafar Panahi, reditelj filma "Krug", dobitnik Zlatnog lava, gost Festa: Nisam idealista

16:48h Na sceni Slovenačkog narodnog gledališča "Kuća lutaka"
17:13h Jugoslovenski crni talas šezdesetih i u Otavi
17:29h Najavljene premijere filmova Novkovića i Lazića, "Normalni ljudi" i "Seljaci"
17:51h Na sceni pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu "Prijateljstvo - zanat najstariji"

18:18h

Ejbri Berdzli: Lizistrata i drugi skandali

   


     


FastCounter by LinkExchange