[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 29. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Oct 1998 16:32 (GMT+01:00)

Šta će u našim životima da promeni najavljeni zakon o denacionalizaciji (5)

Crkvi oduzeta trećina Kosmeta

SPC oduzeto 1.181 zgradu i 70.000 hektara zemlje vrednih čak osam milijardi predratnih dinara

Posleratnom komunističkom otimačinom najviše je pogođena Srpska pravoslavna crkva. Zbirni podaci kažu da SPC ostala bez imovine vredne čak osam milijardi predratnih dinara.

"U ime naroda", a pod firmom nacionalizacije Crkvi je oduzeto 70 hiljada hektara plodne zemlje i šuma i ravno 1181 zgrada. U Beogradu je Crkvi ostavljena samo zgrada Patrijaršije, a oteto je više od 50 zgrada i 200 stanova. U Sremskim Karlovcima tako su oduzete su čak i zgrade Bogoslovije i internata, zbog navodnog "nenamenskog korišćenja" (neko je namerno izgubio iz vida da SPC od 1941. nije imala pristupa svojim objektima u kvinsliškoj NDH).

Na Kosovu i Metohiji oduzeto je najviše. Predratne katastarske knjige kažu da je čak jedna trećina Kosmeta bila u vlasništvu SPC. Samo su Visoki Dečani raspolagali imanjem od 808 hektara (208 hektara oranica i 600 hektara šume). Odlukom Izvršnog oblasnog komiteta od 28. juna 1946. godine ova imovina je oduzeta manastiru. Monasima na raspolaganje ostavljeno je tek 30 hektara teško pristupačnih njiva i isto toliko šume oko manastira.

Ko je bio Sima Igumanov
Sima Andrejević Igumanov (1804-1881) pored Palate na Terazijama Srpskoj pravoslavnih crkvi je zaveštao i svoje veliko imanje u Prizrenu. U njegovoj kući u ovom gradu 1871. godine osnovana je Bogoslovija.
"Čika Sima" kako su ga zvali njegovi Prizrenci ostao je u srpskoj istoriji upamćen kao jedan od najvećih dobrotvora. Njegov otac, imućni trgovac, propao je pomažući Karađorđev ustanak. Sima je odrastao kao siroče među prizrenskim monasima. Iako je počeo od nule, stekao je veliko bogatstvo. Obilato je pomagao srpske đake, studente, bogoslove i sve ljude u nevolji. Za života je ostao bez porodice, sin Manojlo mu je umro veoma mlad, pa je Sima sav svoj veliki imetak zaveštao SPC.

Mađari vratili
Mađarska vlast je mnogo više učinila za SPC od Miloševićeve. U strogom centru Budimpešte srpskoj Crkvi vraćena je raskošna poslovna zgrada Tekelijanum u kojoj je nekada bila smeštena Matica srpska. U Rumuniji je svakoj crkvenoj opštini, pa i srpskoj, vraćeno po pet hektara plodne zemlje.

Predosećajući šta će se dogoditi u južnoj pokrajini vanredni Sabor SPC je novembra 1998. godine zatražio povraćaj crkvene imovine na Kosmetu čime bi se mogla obezbediti "eksteritorijalnost i puna zaštita" pravoslavnih hramova i njihove imovine. Nadležni se tada, na žalost, nisu odazvali na apel crkvenih velikodostojnika. Ni tada, ni nikada ranije.

Podsetimo, Zakon o vraćanju crkvene imovine izglasan je jednoglasno u Narodnoj skupštini Republike Srbije još 18. aprila 1991. godine. Na predlog poslanika Srpskog pokreta obnove i socijalistička većina tada je na opšte iznenađenje glasala za povraćaj crkvene imovine. No, već izglasan zakon stopirao je ondašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević odbijajući da ga potpiše. Ponovno izjašnjavanje o ovom zakonskom predlogu bilo zakazano za 22. maj 1991, ali nikada nije održano.

Najvrednije zdanje koje je u prestonici oteto SPC je svakako Igumanova palata, zadužbina velikog dobrotvora Sime Andrejevića Igumanova. Na placu ovog bogatog Prizrenca na Terazijama i sa njegovim zaveštanim parama SPC je izgradila lepu petnaestospratnicu koja je danas jedan od simbola glavnog grada.

Na vrhu zgrade bila je postavljena skulptura "Sima Igumanov sa sinovima" koja je prikazivala dobrotvora sa prerano umrlim sinom Manojlom, dvojicom đaka i siročetom. Narodnoj, partizanskoj vlasti nije bilo dovoljno što je oduzela palatu već je izdala i nalog da se sa zgrade ukloni skulptura. U noći između 10. i 11. avgusta 1950. godine na osnovu naredbe Gradskog urbanističkog odseka radnici su "švajs aparatima" odsekli skulpturu i odneli je u nepoznatom pravcu. Odlukom SO Stari grad iz 1998. godine prizemlje Igumanove palate vraćeno je SPC.

Hoće li nova vlast namiriti nasleđeni državni dug prema Bogu videćemo uskoro. Dobre volje, bar za sada, ne nedostaje.

D. J. V. - S. M.

NASTAVIĆE SE


vesti po rubrikama

^reportaža

16:05h Podsećanje na godišnjicu nezakonitog i politički diktiranog rada sudija Privrednog suda u Beogradu: ABC "Grafika" i dalje u stečaju
16:32h Šta će u našim životima da promeni najavljeni zakon o denacionalizaciji (5): Crkvi oduzeta trećina Kosmeta

17:27h

Milutin Čolić, idejni tvorac i osnivač Festa, o godini prvoj: Na početku beše opklada

17:53h Reporterke "Glasa" prisustvovale muškom striptizu u klubu "Bus"
18:16h

Gde su, šta rade - Slobodan Tomović, visoki funkcioner SPS-a i bivši ministar: Navijam za "Bandu crvenu"

   


     


FastCounter by LinkExchange