[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 29. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Oct 1998 17:27 (GMT+01:00)

Milutin Čolić, idejni tvorac i osnivač Festa, o godini prvoj

Na početku beše opklada

Sve zbog deset večera u Klubu književnika. Prvi festival, pre 30 godina, otvorio Altmanov "Meš". Publika razbila staklo na blagajni tri puta

Sve je počelo pomalo bizarno, tipično srpski iz inata - kaže za "Glas" Milutin Čolić, filmski kritičar i urednik "Politike" idejni tvorac i prvi umetnički direktor Festa. - Ovogodišnji 29. po redu Međunarodni filmski festival (1992. i 1993. nije održan) slavi trideset godina postojanja ili žeđi za dobrim filmom i prestižnim događajem i seća se osnivača programom "FEST godina prva".

- Talas krize svetskog filma počeo je šezdesetih da podriva i naš film, sale su naglo postajale poluprazne. Takvo stanje objašnjavano je recesijom, eskalacijom televizije, estrade razvojem sporta, koji prirodno animira mlade, koji opet čine 85 posto bioskopske publike. Sve je to tačno govorio sam, ali svi previđate da je krizu filma uzrokovao sam film. Film se i kod nas i u svetu za svoje mesto borio na pogrešan način, velikim brojem jeftinih ostvarenja. Tvrdio sam da dobar film ne može biti u krizi i opkladio se sa Sašom Petrovićem i Stoletom Jankovićem u 10 večera u Klubu književnika da ću organizovati festival repriznih filmova, koji će animirati ogroman broj gledalaca.

Hrabri novi svet

Kada se raspravljalo o profilu Festa vatreni zagovornik Festivala ljubanog filma bio je Petar Volk, inspirisan sličnim festivalom koji se odvijao u Veroni, gradu Romea i Julije, inače pobratimu Beograda. Živojin Pavlović se zalagao za festival erotskog, a Vladimir Pogačić antiratnog filma. Prihvaćen je koncept "Festival festivala" ili dobrog, najboljeg filma, izbor pobednika i nagrađenih filmova na velikim festivalima, u Berlinu, Kanu, Veneciji, San Sebastijanu, Moskvi... Predložio sam da moto Festival bude Hrabri novi svet, metaforička parafraza Hakslija, koja podrazumeva otvoreni, slobodni, angažovani i kritički film.

Muvanje slavnih

Bo Viderbeg je bio oduševljen Festom kao antikomercijalnim skupom, Liv Ulman odsustvom trke za nagrade, Piter Fonda je Beograd ocenio kao sredinu u kojoj se živi za film.
- Miloš Forman je Bibi Anderson, inače verenu, sreo na Festu, ali ne prvom. Kada sam joj je u Kanu uručio povelju Festa ona mi se zahvalila ne na divnih deset dana u Beogradu, već na dve godine ljubavi sa Formanom - kaže Čolić.

Neobični "Politikin" festival od 17 filmova već viđenih stotinu puta po Domovima kulture i radničkim univerzitetima održan je krajem januara 1970. godine u Dvorani kulturnog centra Beograda.

U jagmi za kartama publika je tri puta razbijala staklo na blagajni. Redovi gledalaca zaustavljali su nekoliko puta saobraćaj u Kolarčevoj, intervenisala je milicija. Kada je po treći put prikazan film "Point blek" s Li Marvinom u glavnoj ulozi redari su tražili pojačanje.

- Po završetku Festivala Milan Vukos, tadašnji potpredsednik Grada, ranije ministar kulture Srbije, prišao mi je na prijemu u "Politici" i rekao: "Čole, organizuj festival za Beograd, neću pitati koliko košta". Veliku pomoć pružio mi je Dejan Đurković, reditelj i kritičar, a kasnije se priključio Dušan Makavejev i Dejan Obradović, direktor Jugoslavija filma.

Filmski radnici bili su, međutim, protiv festivala osudivši "Čolićevu avanturu".
- Zar da osnivamo Festival kada se u svetu, u Veneciji i Akapulku ukidaju, govorili su. Pravi razlog bio je strah da će im Festival oduzeti sredstva za snimanje filmova iz Republičkog fonda, što je bilo neosnovano. Festival je osnovan juna 1970 godine, a u prvom Savetu, čiji je predsednik bio Aleksandar Saša Petrović sedeli su Dušan Makavejev, Bata Čengić, France Štiglic, Dušan Vukotić, Vladimir Pogačić, Vicko Raspor, Dejan Kosanović...

Održavanje prvog Festa poklopilo se sa sedamdesetpetogodišnjicom svetskog filma. Asocijacija filmskih radnika u Parizu poverila je proslavu jubileja, neposredno pred početak Festa (januar 1971.) - Beogradu.

Na ulasku u Dušanov grad ("Zlatan krst"), gde je održana prva filmska projekcija na ovim prostorima otkriveno je spomen obeležje. Prisustvovala su velika imena filma: Frenk Kapra, Mark Donskoj, Bo Viderberg, Liv Ulman, Anjes Varda, Piter Fonda, Marija Šel, Rita Tašingem...

Sve gosti prvog Festa kojima treba priključiti Denisa Hopera, Danijela Olbrickog, Andžeja Vajdu... O Festu su pisali Mond, Njujork Tajms, Unita, Pravda, Di Velt, Korijere de la sera, Avanti...

Filmovi prikazani na prvom Festu ostali su upisani u pamćenju potonjih generacija: Altmanov "Meš", "Konje ubijaju zar ne, "Ponoćni kauboj", "O jagodama i krvi" "Odiseja u svemiru". Denis Hoper je izrekao proročku misao ocenivši da "ovakvi festivali imaju budućnost, za njih radi vreme, za njih rade dobri filmovi".

U susret 29. Festu kome se zamera ono što i mnogim prethodnim izdanjima, a to je sabirački duh i odsustvo kreativne, čvrste koncepcije, niko ne spori činjenicu da je reč po mnogim kriterijumima o najboljim filmovima sveta u protekloj sezoni.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^reportaža

16:05h Podsećanje na godišnjicu nezakonitog i politički diktiranog rada sudija Privrednog suda u Beogradu: ABC "Grafika" i dalje u stečaju
16:32h Šta će u našim životima da promeni najavljeni zakon o denacionalizaciji (5): Crkvi oduzeta trećina Kosmeta

17:27h

Milutin Čolić, idejni tvorac i osnivač Festa, o godini prvoj: Na početku beše opklada

17:53h Reporterke "Glasa" prisustvovale muškom striptizu u klubu "Bus"
18:16h

Gde su, šta rade - Slobodan Tomović, visoki funkcioner SPS-a i bivši ministar: Navijam za "Bandu crvenu"

   


     


FastCounter by LinkExchange