[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 29. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Oct 1998 19:10 (GMT+01:00)

Promene u jugoslovenskoj spoljnoj politici

Veliko tumbanje

Nova orijentacija podrazumeva, pored ostalog, oslobađanje Srbije poluvekovnog zaklona senke "slavnog ruskog oružja"

Pomeranjem s vlasti Slobodana Miloševića prebacuje se na sasvim drugi kolosek i jugoslovenska spoljna politika. Njeni ciljevi i prioriteti, priznavani u odnosima s pojedinim državama, ne mogu više biti isti kao tokom poluvekovne vlasti komunista - svejedno da li je reč o Brozu ili Miloševiću.

U dva najvažnija pravca, promene se već naslućuju. Pomeranje u stranu levičara, omogućilo je konačni kraj jugoslovenske tradicionalno antizapadne orijentacije. Međutim, ono je, takođe, nagovestilo i prestanak traženja oslonca Beograda na Moskvu, zasnovanog jednom na međunarodnoj solidarnosti komunista protiv Zapada (za života SSSR), a drugi put na velikodržavnim interesima same Rusije.

Poslednji pokušaj takve eksploatacije ruskog nacionalizma i preostalog "nasleđa Kominterne" učinjen je pre nepune tri godine - insistiranjem Beograda da se Jugoslavija upiše u savez Rusije i Belorusije. Uplašen za svoju vlast, Milošević je priželjkivao vojni blok. Slep za slom SSSR, ne videći novu Evropu i promenjenu Rusiju, režim je pokušao da u vojni obračun sa Zapadom svakako uplete i Moskvu.

Zapadni faktor
Novi odnosi Jugoslavije i Rusije razvijaće se takođe u senci ruske saradnje sa Zapadom. Profitiraće ako se započeto zbližavanje Moskve sa Evropom produži. I obratno: biće pod priličnim političkim pritiskom ako se, kojim slučajem, zategnu odnosi Vašingtona i Moskve, pod rukom nove američke administracije - što nije neverovatno, budući da novi američki predsednik Džordž Buš proklamuje dalje širenje NATO-a na Istok.

Ideja se učinila izazovnom pojedinim generalima, ruskim krajnjim desničarima i komunistima. Miloševićevu muziku nije, međutim, voleo Bori Jeljcin. On nije tražio svađu, već saradnju sa Zapadom.

Nova politika Beograda nagoveštena je već posle 5. oktobra, izjavom predsednika Vojislava Koštunice (u Bijaricu) da je interes Jugoslavije da se vrati u Evropu i da Beograd, kao i ostale zemlje Balkana, stremi učlanjivanju u Evropsku uniju. Buduća bezbednost i ekonomska očekivanja zemlje okreću se, dakle, Evropi, jednom od generatora svetskog razvoja. Nova orijentacija podrazumeva da se Srbija konačno oslobađa poluvekovnog zaklona senke "slavnog ruskog oružja" i da će veze s Moskvom ubuduće biti pre svega ekonomske i kulturne, a ne "vojnosavezničke".

Dolaskom demokratskih vlasti pokopane su i ideje o obnovi blokova. Mogućnosti balansiranja Jugoslavije između Istoka i Zapada čine se iscrpljenim. Nova orijentacija Beograda predočena je nedavno i Rusiji, tokom posete ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića Moskvi, čime je ustvari i obeleženo to "tumbanje" u dosadašnjoj "ruskoj politici" Beograda "na levokrug" - od saveza s Rusijom i Belorusijom ka Evropi.

Moskva nije usrećena nastalim obrtom. Tzv. "ruski uticaj" na Balkanu, faktor o kojem se u međunarodnim odnosima moralo voditi računa gotovo čitav vek, odbačen je na sporedni kolosek, degradacijom nekadašnje moći istočne sile. "Ruski uticaj" će se ubuduće potvrđivati više ekonomskim, nego bilo kojim drugim sredstvima - čime će, dabome, biti i ograničen. Pitanje je koliko će ruska država ili firme biti u stanju da investiraju na našem području - na primer, gradeći gasovod i prodajući gas. Voda i energija će u budućnosti biti "strateško oružje"

PETAR POPOVIĆ


vesti po rubrikama

^politika

16:00h Savezna vlada u ponedeljak otvara svoju kancelariju u Podgorici
16:10h Zaseda Glavni odbor SNP-a: Smena Momira?

16:15h

Šoć demantuje Drecuna: Za koaliciju nije važan predsednik

16:30h Radne grupe u ponedeljak nastavljaju rad u Podgorici
16:35h Konačni dogovor o međi s Makedonijom
16:45h Novi napadi terorista na vojsku oko Preševa i Bujanovca
16:55h Živković: Oklevanje bi dalo krila teroristima
17:15h Novi vidovi protesta porodica kidnapovanih Srba
17:30h Neobična akcija gradskog vrha Požarevca: DOS traži sponzore
17:40h

Posle pogibije pripadnika VJ: Oštriji kurs EU prema Kosmetu

17:45h Šest partija DOS-a traže smenu predsednika IO SO Bor
17:50h Ivanović o rešenju za Kosmet: Kantonizacija u Pokrajini
18:00h Koštunica i Mesić se dogovorili u Davosu: Odnose SRJ i Hrvatske podići na nivo ambasadora
18:30h "Glas" predstavlja: Ko su mladi lavovi srpske političke scene
18:50h Analiza Koste Čavoškog: Otcepljenje Crne Gore i strani činioci
19:10h Promene u jugoslovenskoj spoljnoj politici
23:31h Ranjena četiri vojnika u okršajima kod Preševa
23:33h Koštunica zadovoljan
23:35h Sveta Đurđević načelnik JB?
   
         


     


FastCounter by LinkExchange