[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 29. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Oct 1998 18:50 (GMT+01:00)

Otcepljenje Crne Gore i strani činioci

Amerika je ono što čini

Da su strani činioci zaista protiv otcepljenja Crne Gore, oni bi predsedniku Đukanoviću već uskratili svaku novčanu pomoć

Piše: Kosta Čavoški       

Posle neuspelih razgovora s Milom Đukanovićem o preuređenju Jugoslavije, Zoran Đinđić je brže-bolje izjavio da je u dosadašnjim razgovorima međunarodna zajednica podržavala reformu unutar zajedničke države, a da su skorašnji znaci iz Evropske unije i SAD dosta nepovoljni kada je po sredi eventualno otcepljenje Crne Gore.

Dve nedelje pre toga i Goran Svilanović je s Medlin Olbrajt razgovarao ne samo o budućnosti "demokratske Crne Gore u okviru Jugoslavije", nego i o tome kako ta budućnost može izgledati. A 17. januara 2001. godine ministarka inostranih poslova Austrije Benita Ferero-Valdner, posle razgovora sa Havijerom Solanom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavila je da "rešenje pitanja Crne Gore mora biti pronađeno bez novog raspada Jugoslavije, jer bi nova podela imala posledice po Kosovo i čitav region".

Ova dirljiva briga već proverenih prijatelja Jugoslavije - Olbrajt koja je činodejstvovala u Rambujeu kad nas je trebalo uvući u rat, i Solane koji je doneo odluku o agresiji Atlantskog pakta na našu zemlju - u najmanju ruku izaziva podozrenje. A i da ne govorimo o ulozi Austrije koja od 1918. nije imala prijateljski stav prema Jugoslaviji, a kamoli prema Srbima i čiji državljanin Volfgang Petrič sada upravlja Bosnom na štetu Srba, kao što je to nekada činio austro-ugarski državljanin Benjamin Kalaj, koji je i skovao izraz "bošnjaštvo".

Kad je Meša Selimović hteo da pokaže šta, po njegovom sudu, čovek uistinu jeste, svom glavnom junaku stavio je u usta da čovek nije ono što misli nego ono što čini, u čemu su mnogi videli izraziti odblesak filozofije egzistencijalizma. Ako to možda i ne važi uvek za pojedince kao moralna bića, svagda je primereno političarima i državnicima, naročito u međunarodnim odnosima. Jer, njima javne izjave često ne služe da iskažu svoje prave namere, nego da ih prikriju i sagovornika dovedu u zabludu i navedu na krivi put. Upravo tako treba tumačiti izjave pojedinih stranih zvaničnika u prilog integriteta naše nesrećne SR Jugoslavije.

Dok je veliki demokrata Milo Đukanović bio u grdnom sukobu sa Slobodanom Miloševićem, navodno zbog njegovog autoritarnog režima, iz SAD i EU pristizala je u Crnu Goru velika novčana pomoć, zahvaljujući kojoj je Milo Đukanović bio u stanju da plaća preko 20.000 do zuba naoružanih specijalnih policajaca u maskirnim uniformama, čak 1.700 zaposlenih u državnoj televiziji i brojne druge klijente.

Posle zaista prevratničkih demokratskih promena u Srbiji, očekivalo se da će Đukanović, kao demokrata, ne samo pozdraviti promene, nego da će prestati da dovodi u pitanje integritet zajedničke države, sada u celini demokratske. Umesto toga, on je otišao korak dalje: dok je pod Miloševićem zahtevao potpuno konfederalizovanje zajedničke države, ali ipak s jednim međunarodno-pravnim subjektivitetom, sada zahteva suverenu, nezavisnu i međunarodnu priznatu Crnu Goru, to jest potpunu secesiju.

Pa kako se može utvrditi da li moćni strani činioci, a naročito Sjedinjene Države, i dalje podržavaju Đukanovićevu politiku secesije? Po tome da li i dalje daju ili ne daju izdašnu novčanu pomoć. Drugim rečima, uopšte se ne treba obazirati na izjave visokih američkih i evropskih zvaničnika, nego treba utvrditi šta njihove vlade stvarno čine.

Koliko možemo da primetimo, Đukanović i dalje drži bar 20.000 policajaca, iako po evropskim standardima ne bi trebalo da ima više od 600; i dalje ima 1.700 zaposlenih u državnoj televiziji, čak dve dobro plaćene akademije nauka, i više reprezentativnih zgrada za ministre i njihove uvažene prijatelje. Da su strani činioci zaista protiv otcepljenja Crne Gore, oni bi mu već uskratili svaku novčanu pomoć, a on bi odmah uvukao rogove a možda bi se i povukao na zasluženi odmor u nekom skrovitom mestu, poput njegovih uvaženih poslovnih prijatelja sa sunčane Sicilije.


vesti po rubrikama

^politika

16:00h Savezna vlada u ponedeljak otvara svoju kancelariju u Podgorici
16:10h Zaseda Glavni odbor SNP-a: Smena Momira?

16:15h

Šoć demantuje Drecuna: Za koaliciju nije važan predsednik

16:30h Radne grupe u ponedeljak nastavljaju rad u Podgorici
16:35h Konačni dogovor o međi s Makedonijom
16:45h Novi napadi terorista na vojsku oko Preševa i Bujanovca
16:55h Živković: Oklevanje bi dalo krila teroristima
17:15h Novi vidovi protesta porodica kidnapovanih Srba
17:30h Neobična akcija gradskog vrha Požarevca: DOS traži sponzore
17:40h

Posle pogibije pripadnika VJ: Oštriji kurs EU prema Kosmetu

17:45h Šest partija DOS-a traže smenu predsednika IO SO Bor
17:50h Ivanović o rešenju za Kosmet: Kantonizacija u Pokrajini
18:00h Koštunica i Mesić se dogovorili u Davosu: Odnose SRJ i Hrvatske podići na nivo ambasadora
18:30h "Glas" predstavlja: Ko su mladi lavovi srpske političke scene
18:50h Analiza Koste Čavoškog: Otcepljenje Crne Gore i strani činioci
19:10h Promene u jugoslovenskoj spoljnoj politici
23:31h Ranjena četiri vojnika u okršajima kod Preševa
23:33h Koštunica zadovoljan
23:35h Sveta Đurđević načelnik JB?
   
         


     


FastCounter by LinkExchange