[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 29. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Oct 1998 18:00 (GMT+01:00)

U Davosu Vojislav Koštunica i Stjepan Mesić dogovorili

Samit Jugoslavije, BiH i Hrvatske

Odnosi SRJ i Hrvatske podignuti na nivo ambasada. Generalni sekretar UN Anan odao priznanje jugoslovenskim vlastima. Sastancima prisustvuju i potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus i predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić

DAVOS (Beta, AP) - Predsednik SRJ, Vojislav Koštunica, u nedelju je u Davosu, gde je prisustvovao zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma, razgovarao sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem o viznom režimu i privrednoj saradnji dve države.

Predsednici SR Jugoslavije i Hrvatske složili su se da diplomatske odnose podignu na nivo ambasadora. Kako je agenciji Beta rekao izvor blizak jugoslovenskoj delegaciji, Mesić je "u načelu" prihvatio ideju o održavanju "trojnog samita - SRJ, BiH i Hrvatske", što je ranije predložio šef Misije UN u BiH, Žak Klajn.

Koštunica i Mesić su, u sklopu mera za potpunu normalizaciju odnosa Hrvatske i SRJ, istakli da treba ispitati mogućnost ublažavanja i pojednostavljenja viznog režima.

Promocija nove Srbije

BEOGRAD (SRNA) - Boravak delegacije Vlade Srbije u Davosu predstavlja promociju nove, demokratske Srbije, izjavio je predsednik Vlade Srbije, Zoran Đinđić. Prema Đinđićevim rečima, on i republički ministar finansija Božidar Đelić razgovarali su prekjuče u Davosu sa mnogim važnim osobama, ljudima koji su bili ekonomski savetnici američkih predsednika Ronalda Regana i Bila Klintona, direktorkom Aspend fondacije i drugima.

Malruni volonterski

Na pitanje kako je došlo do saradnje sa nekadašnjim kanadskim premijerom Brajanom Malrunijem, koji je pristao da u ime Srbije organizuje lobi u svetskoj politici koji bi podržao Srbiju u što bržem povratku na svetsko tržiše, Đinđić je podsetio da je Malruni poznati prijatelj Srbije i da je nekoliko puta boravio u njoj.
- Mi smo već odavno razmišljali da napravimo jedan konzorcijum uglednih ljudi svetskog biznisa koji bi promovisao našu zemlju, ali smo se uvek sudarali sa pitanjem novca. Za te uticajne poslovne ljude članstvo u takvim organizacijama podrazumeva i određenu nadoknadu koja je prevazilazila naše mogućnosti - rekao je Đinđić, istakavši da će Malruni raditi volonterski.

Koštunica se u nedelju susreo i sa generalnim sekretarom UN Kofi Ananom. Anan je izrazio puno razumevanje za probleme sa kojima se suočava nova vlast u Beogradu, odajući pri tom priznanje jugoslovenskim vlastima za, kako je rekao, "način na koji se odnosi prema krizi na jugu Srbije".

Specijalni izaslanik UN za Balkan Karl Bilt, koji je prisustvovao razgovoru, izrazio je veliku zabrinutost povodom situacije u kopnenoj zoni bezbednosti na administrativnoj granici Srbije i Kosova.

Anan je rekao da je neophodan pravni okvir za uspostavljenje saradnje između SRJ i Haškog tribunala za ratne zločine, ocenivši da se to "ne može postići preko noći". On je pozitivno ocenio koncept "minimalne federacije" za definisanje odnosa Srbije i Crne Gore.

Anan je, dodaje izvor Bete, sa zadovoljstvom prihvatio i poziv jugoslovenskog predsednika da poseti SRJ.

Koštunica se u nedelju sastao i sa administratorom Programa UN za razvoj, Markom Malokom Braunom, koji je izrazio spremnost da ta agencija svetske organizacije pomogne i koordinira pomoć namenjenu Preševskoj dolini.

Koštunica i Braun su istakli potrebu čvršće saradnje UN i Jugoslavije, koju bi koordinisao UNDP, zainteresovan, takođe, i za pružanje pomoći u izgradnji i jačanju demokratskih institucija uprave.

Predsednik SRJ je razgovarao i sa predsednikom Švajcarske Konfederacije Morisom Lojberberom, predsednikom češkog parlamenta Vaclavom Klausom, ministrom inostranih poslova Grčke Jorgosom Papandreuom i visokim zvaničnikom Međunarodnog monetarnog fonda Stenlijem Fišerom. Svim sastancima prisustvovao je i potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus.


vesti po rubrikama

^politika

16:00h Savezna vlada u ponedeljak otvara svoju kancelariju u Podgorici
16:10h Zaseda Glavni odbor SNP-a: Smena Momira?

16:15h

Šoć demantuje Drecuna: Za koaliciju nije važan predsednik

16:30h Radne grupe u ponedeljak nastavljaju rad u Podgorici
16:35h Konačni dogovor o međi s Makedonijom
16:45h Novi napadi terorista na vojsku oko Preševa i Bujanovca
16:55h Živković: Oklevanje bi dalo krila teroristima
17:15h Novi vidovi protesta porodica kidnapovanih Srba
17:30h Neobična akcija gradskog vrha Požarevca: DOS traži sponzore
17:40h

Posle pogibije pripadnika VJ: Oštriji kurs EU prema Kosmetu

17:45h Šest partija DOS-a traže smenu predsednika IO SO Bor
17:50h Ivanović o rešenju za Kosmet: Kantonizacija u Pokrajini
18:00h Koštunica i Mesić se dogovorili u Davosu: Odnose SRJ i Hrvatske podići na nivo ambasadora
18:30h "Glas" predstavlja: Ko su mladi lavovi srpske političke scene
18:50h Analiza Koste Čavoškog: Otcepljenje Crne Gore i strani činioci
19:10h Promene u jugoslovenskoj spoljnoj politici
23:31h Ranjena četiri vojnika u okršajima kod Preševa
23:33h Koštunica zadovoljan
23:35h Sveta Đurđević načelnik JB?
   
         


     


FastCounter by LinkExchange