[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 29. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Oct 1998 18:03 (GMT+01:00)

Tragičan bilans katastrofe u indijskoj državi Gudžarat

U zemljotresu poginulo
više od 20.000 ljudi

NJU DELHI (Srna, Bi-Bi-Si, Beta, AFP) - Broj žrtava u zemljotresu koji je u petak pogodio državu Gudžarat na zapadu Indije, bi mogao da iznosi više od 20.000 poginulih, javila je u nedelju tv-stanica "Star news".

Kako navodi ta televizija, indijski ministar odbrane Džordž Fernandes je prilikom posete mestu Andžar koje je teško pogođeno zemljotresom, izjavio da bi bilans mogao da iznosi "20.000 mrtvih i verovatno više".

Trećeg dana od velikog zemljotresa, izvučena su živa tri lica ispod ruševina u mestu Budž, samo 20 kilometara od epicentra. Međunarodni spasilački timovi pristižu u Indiju ulazeći u "kritičnu fazu", odnosno u poslednja 24 časa koja su pred njima da spasu zatrpane ispod ruševina, nakon čega će biti prekasno.

Dečak koji se zove Zemljotres

NJU DELHI (Beta, Rojters) - Dečak rođen u indijskog državi Gudžarat dobio je ime Zemljotres, piše lokalna štampa. List "Asian age" piše da je dečak nazvan Bukamp (zemljotres na hindiju) rođen u privatnoj klinici u Ahmedabadu, trgovačkom centru države Gudžarat.

Neki zvaničnici indijske vlade strahuju da je broj žrtava veći od 15 000 ljudi. Broj ranjenih je za sada 33. 000, dok su stotine hiljada ostale bez doma. Ranjeni većinom imaju slomljene udove, a neki su paralizovani. Mnogi su još uvijek u stanju šoka i od petka ne progovaraju.

Zemljotres jačine do 7,9 stepeni pogodio je zemlju u trenutku kada je većina ljudi boravila u kućama proslavljajući državni praznik Dan Republike. Grad Budž je mesto totalnog uništenja. Susedni Andžar nije nimalo bolji. Kao još jedna nesreća tu su i dodatni zemljotresi, a stručnjaci su izbrojali da ih je bilo oko 200.

Potres se osetio i u susednom Pakistanu, gde je život izgubilo 15 lica i osetio čak i u Nepalu i Bangladešu. Susedni Pakistan obećao je pomoć u vidu šatora, ćebadi i lekova, a spasilački timovi se očekuju iz Britanije, Nemačke, Kanade, Italije i Turske.

Evropska unija je, za početak, obećala pomoć od tri miliona dolara i poslala tim eksperata u region da izvrši procenu štete. Britanija je već obećala 4,5 miliona funti pomoći.

Ovo je najveći zemljotres koji je pogodio Indiju od 1950. godine, kada je u zemljotresu jačine 8,5 život izgubilo 1.538 lica u severoistočnoj državi Asam.


vesti po rubrikama

^hronika

18:03h

Nju Delhi: U zemljotresu poginulo više od 20.000 ljudi

18:18h

Okružno tužilaštvo u Beogradu: Razbojnici uzeli 14.950 maraka

18:22h Posle privođenja Gorana Živkovića, brata saveznog ministra policije, suspendovan saobraćajni policajac
18:31h Sudija Nebojša Simeunović ubijen amonijakom?
18:43h Podignuta optužnica protiv Saše Lađevca (26) iz Požege: Unuk isekao dedu i babu
18:59h Priča iz palate pravde: Kupatilo umesto klozeta
19:26h Harare: Bombama na nezavisne novine
23:36h Pucano na vozača novog šefa SDB
   


     


FastCounter by LinkExchange