[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 29. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

28. Oct 1998 17:19 (GMT+01:00)

Upozorenje proizvođača dve nedelje pred početak setve šećerne repe

Uvoz će da zatvori šećerane

BEOGRAD - Za petnaestak dana treba da počne prolećna setva šećerne repe, ali je ona stavljena pod znak pitanja. Zbog čega?

Šećerane još nisu platile prošlogodišnji rod, pa će ove godine seljaci zasejati još manje površine, što će samo povećavati uvoz šećera. To, međutim, može dovesti do zatvaranja domaćih fabrika.

Šećer se sada uvozi, mada domaćeg ima dovoljno da zadovolji potrebe tržišta do maja - izneo je Branko Obradović, generalni direktor šećerane u Vrbasu u Odbora za agrar u Privrednoj komori Jugoslavije u raspravi povodom predstojeće prolećne setve.

On smatra da bez saglasnosti proizvođača nije trebalo dozvoliti uvoz. Šećerane ga, kaže on, nude po cenama koje je utvrdila Vlada, ali ne uspevaju da ga prodaju i tako dođu do novca kojim bi isplatili proizvođače šećerne repe.

- Država šećeranama duguje na ime premija još iz prošle godine više miliona dinara i pitanje je kada ćemo to uspeti da naplatimo, mada nam je novac potreban da isplatimo seljake - nabraja dalje Obradović.

Za sada su relativno korektne zaštine cene poljoprivrednih proizvoda, ali ako bi pariteti bilu dalje narušavani, jer je kukuruz već preko 11 dinara, onda i cena šećerne repe mora biti 3,17 dinara kilogram, inače je niko neće sejati, smatra Obradović.

Da prolećna setva šećerne repe može biti samo manja nego prošle godine govori i podatak da je zbog suše svega 35.000 hektara jesenas poorano i pripremljeno za setvu, umesto planiranih 60.000 hektara.

Ove godine planirano je da se zaseje i 120.000 hektara pod pšenicom, 1,4 miliona pod kukuruzom, 200.000 pod suncokretom i 120.000 hektara pod sojom. Za prolećnu setvu semena najverovatnije neće manjkati, dok đubriva skoro sigurno neće biti u dovoljnim količinama. Dizela treba 120.000 tona i ima ga dovoljno, ali je pitanje kako će ga poljoprivrednici po tako visokim cenama nabavljati. Samo za obezbeđenje reprodukcionog materijala u prolećnoj setvi potrebno je blizu 48 milijardi dinara, što poljoprivreda nema.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:19h

Upozorenje proizvođača pred početak setve šećerne repe

17:22h Srbija nema laboratoriju za dijagnostikovanje "ludih krava"?
17:28h Predstavljen projekat Timočkog kluba za razvoj poljoprivrede

17:34h

Vlahović, novi ministar za privredu, najavio u aprilu nov zakon o privatizaciji

   


     


FastCounter by LinkExchange