[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 28. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Jan 2001 17:22 (GMT+01:00)

Prof. dr Svetozar Stojanović o federalnom sukobu u SRJ, Kosovu i Hagu

Crna Gora rizikuje cepanje

Vrlo je moguć separatizam dela Crne Gore, kao odgovor na njihov separatizam. Zajednica država nije nikakva država

Zatvoreni politički krug u kome se Srbija i dalje vrti, uprkos oktobarskiim promenama, okreće se oko tri ključne tačke povezane sistemom spojenih sudova sa zbivanjima u Crnoj Gori, na Kosovu i u Hagu. Te događaje i „signale" za „Glas" komentariše filozof, profesor dr Svetozar Stojanović, (ko)predsednik Foruma za dijalog Srbije i Crne Gore i negdašnji specijalni savetnik Dobrice Ćosića. Učestvovao je u pregovorima sa Vensom i Ovenom, bio u specijalnim misijama u Velikoj Britaniji, u Vatikanu i SAD...

- Više puta, pa i u nedavnom intervjuu Ju-info televiziji, založio sam se za vrlo decentralizovanu, ali i doista funkcionalnu federaciju potpuno ravnopravnih republika Srbije i Crne Gore. Dosta je bilo raznih „funkcionalnih" simulakruma već u drugoj Jugoslaviji. Takođe je proziran pokušaj referendumskog zavođenja glasača putem simuliranja ostanka Crne Gore u tobožnjoj zajednici sa Srbijom, od koje bi se inače odvojila u sasvim samostalnu državu.

Državna zajednica nije ni približno isto što i savez nezavisnih država. Ovaj poslednji se zasniva na trenutnom interesu, te zbog toga danas jeste - sutra nije. A državna zajednica treba da počiva na dugoročnom interesu, poštovanju volje onih koji su nas izrodili, međusobnom poverenju, uzajamnosti i solidarnosti, a ne na „deobnom bilansu" u kome slabiji i nerazvijeniji prolazi znatno lošije.

Nisam savetnik iz „senke"

Počekom godine prof. Zagorka Golubović i Vi otišli ste u penziju, a na ispraćaju u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, gde ste bili direktor, bio je i predsednik SRJ.
-Valja znati da je on tom prilikom došao u svoj Institut u kome je i sam nekad bio direktor i čiji je viši naučni saradnik. Zahvalni smo što je našao vremena i za nas. Moram da kažem da je istina da sam ja i kolega i prijatelj sa Vojislavom Koštunicom, ali nisam mu nikakav savetnik „iz senke", kako je pisao vaš list.

Političari na vlasti u Crnoj Gori, koji su sada najžešći zagovornici ideje o samostalnosti, pre osam godina imali su drugačije stavove prema zajednici sa Srbijom...
-Najmoćniji predvodnici sadašnje separatističke politike u Crnoj Gori morali bi da objasne zašto su se 1992. odlučili za zajedničku državu sa Srbijom, a sada za izlazak iz nje. Nije to mala promena nego obrt za sto osamdeset stepeni. Takođe valja da razjasne zašto su za samo godinu dana napustili i vlastitu decentralizatorsku platformu iz 1999. i optirali za čisti separatizam. Kada su teško pogrešili na štetu naroda Crne Gore, ali i nas u Srbiji, onda ili sada? Opšte poznato je i to da su to oni isti političari (i njihovi novinari i intelektualci) koji su sve do 1997. bili u čvrstoj koaliciji sa Slobodanom Miloševićem i njegovim režimom (za pohvalu je dabogme to što su mu se tada hrabro suprotstavili).

Eto i trećeg razloga zbog kojeg bi morali da se izvine javnosti, zatraže oproštaj, spuste ton, a neki i ostavkama povuku konsekvence zbog vlastite nepouzdanosti pre nego što proizvedu nepopravljivu štetu, pa čak i eventualni separatizam dela Crne Gore kao utuk na njihov separatizam. Kao Crnogorac po majčinoj liniji, uzimam sebi dodatnu slobodu da govorim tako otvoreno.

Čim se pomene izlazak Crne Gore iz SRJ, automatski se govori o definitivnom gubitku Kosova i destabilizaciji u regionu.
-Već sam govorio da bi crnogorsko rukovodstvo moralo voditi računa i o Kosovu, jer bi potpuno državno razdvajanje Srbije i Crne Gore prema Rezoluciji SB 1244 značilo potpuni gubitak Kosova. Dodatni razlog za brigu o Kosovu trebalo bi da bude i to što tamo i sada žive i Crnogorci, a da ne govorimo o onima koji su izbegli u Crnu Goru.

Državna separacija Crne Gore predstavljala bi presedan i za druge i sigurno bi ugrozila regionalnu državnu stabilnost na Balkanu, barem Makedonije i Bosne i Hercegovine. Istog trenutka će Albanci u zapadnoj Makedoniji takođe zatražiti otcepljenje, a takođe i RS i Herceg Bosna od Bosne i Hrvatske i njihovo priključenje Srbiji, odnosno Hrvatskoj, što znači da bi od Makedonije i BiH kao država ostao samo mali deo.

Kako komentarišete izjave zvaničnika da Crna Gora ne želi da bude „talac" Kosova?
-Ako ne žele da budu „talac" Kosova zbog Srbije, neka budu „talac" zbog sebe. U Beogradu je bila Karla del Ponte i međunarodna zajednica nam opet preti sankcijama ako ne budemo sarađivali sa Hagom.
-Slažem se sa stavom koji su zauzeli naši državnici. Inače, još pre nekoliko godina otvorenim pismom (objavljeno je u „Nedeljnom telegrafu" 14. avgusta 1996.) sugerisao sam vođstvu UN da bi bilo najbolje da bude stvoren jedan univerzalni sud za ratne zločine.pa da postojeća dva takva suda, jedan od njih za našu zemlju, budu integrisani u taj opšti sud.

Rekao sam da bi jedino na taj način bio otklonjen prigovor o selektivnoj „pravdi". Poznato je da je pre bezmalo dve godine postignut sporazum o takvom sudu, ali i to da on još ne može da počne da radi pošto ga nije ratifikovao dovoljan broj zemalja.
Zna se, takođe, da praktično nema nikakvih izgleda da taj sporazum ratifikuje Kongres SAD. Dobro bi bilo da predsednik i Vlada SRJ formiraju jednu delegaciju sastavljenu od političara i stručnjaka (za politiku, pravo i etiku), koja bi sa predstavnicima nove administracije i Kongresa razmenila informacije i mišljenja o postojećim, ali i poželjnijim krivičnim međunarodno-sudskim institucijama i praksi.

Olga Nikolić


vesti po rubrikama

^intervju

17:20h

Omer Karabeg: Borac za izgubljenu stvar

17:22h

Prof. dr Svetozar Stojanović o federalnom sukobu u SRJ

19:19h

Madlena Janković: Samo dela ljubavi ostaju

      


FastCounter by LinkExchange