[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 27. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Oct 1998 18:15 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek

Marko Janković

(Počelo je, počelo...)

Početak - rođen je 2. jula 1947. u Kragujevcu. Otac Mitar, bio je predratni pravnik, majka Danka, učiteljica. Oboje su rođeni Kragujevčani. Inače, deda po ocu, čuveni junak Marko Janković, rođen je u selu Grabovica, kraj Šavnika, ispod Durmitora. Deda po majci učio je škole u Liježu, kad se vratio kući bavio se trgovinom.

Detinjstvo - bio je mirno dete, mirniji nego što je sada, kaže u šali sam Marko. Zapravo, bio je inferioran prema"stvarnom svetu oko sebe".

Nacionalnost - Srbin. "Moj narod mnogo pati od 1945. godine, pre svega zbog onog što su mu komunisti uradili. Ateisti su srpskom narodu uništili veru, pretvorili ga u slugu komunizma. Komunisti, odnosno ateisti su napravili od nacionalizma šovinizam. Ova dva pojma moraju definitivno da se razdvoje, jer nacionalizam je zdrava ljubav prem naciji i nije u koliziji sa kosmopolitizmom", navodi Janković, široj javnosti poznatiji kao"Kolos sa Rodosa".

Obrazovanje - osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu. U Beogradu je studirao na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Karijera- prvu platu zaradio je kao trener plivanja u "Partizanovoj" školi. Potom je radio kao disk-džokej u poznatom beogradskom disko klubu "Crveno i crno" (čuveni diskać u ulici Miloša Pocerca). Ovog perioda seća se po danonoćnim preslušavanjima prvih top-lista Radio Luksemburga. Od tad do danas rok muzika je njegova opsesija. Prijatelji porodice Janković pamte da je kao klinac, u nižoj muzičkoj školi, bio nesrećan zbog klasične violine, pa je pokušavao da je pretvori u električnu, dodavao joj je magnete od slušalica...

Zatim se ozbiljno posvetio novinarstvu. Sarađivao je sa mnogim redakcijama, ali najznačajnije - životno delo vezano mu je za "Studio B" - radio i televiziju. Celih trideset godina (zlobnici kažu da je samo ulazio u "Beograđanku" i izlazio iz nje, toliko godina, trebalo bi mu dati oreden, a kamoli što se "akao" s raznim likovima, i oni sa njim). On je jedan od osnivača "Studija B". I novinar koji je zbog čestih sukoba sa direktorima (jednom je to bio Dragan Kojadinović, zabranio mu je i da priđe mikrofonu, sad je to Radmila Hrustanović, zbog Milovana Brkića, koji je negativno govorio o Zoranu Đinđiću, uručila mu je rešenje o udaljenju s posla, istovremeno je pokrenut i disciplinski postupak protiv njega) - ali i dalje je veran svojoj prvoj ljubavi.

Narod ga zna kao saradnika TV Beograd ("Nedeljno popodne", "Veliki odmor") i autora i voditelja kontakt-programa "Od doručka do ručka", "Zvuci rodnog kraja", "Vremeplov", "Pop ekspres" i "Džuboks". Slušaoci Radio-indeksa imali su priliku da ga čuju u emisiji "Od indeksa do radne knjižice" (a sad, posle "poslednjeg" isterivanja iz "rođene kuće", u Radio-indeksu radi "Od doručka do ručka" jer mu je ova emisija ukinuta na"Studiju B").

Stranački angažman - on je i jedan od 13 osnivača DS-a. Kad se odvojilo nacionalno krilo sa dr Koštunicom, i on je "krenuo sa", postao je član DSS-a. Njih je napustio 1995, tiho, bez pompe, zbog neslaganja sa kadrovskom politikom predsednika DSS-a. G. Marko kaže da je ostao veran DSS-u - kao glasač, i da je, formalno, sad u jatu DHSS-a.

Zanimljivosti - sve vreme se borio protiv komunista, PROMENE mu nisu donele odmor, i dalje, tvrdi, nastavlja bitku. Zbog napada na lik i delo novog srpskog premijera, a koje je javno u njegovoj emisiji "Kompromis" izrekao novinar Brkić, desilo se da "prvi padne za slobodu". "Ja sam sve ove godine ostajao na "Studiju B" jer sam želeo da vodim principijelnu borbu za slobodu medija, a to podrazumeva žrtve. Na neki način sam srećan što se na mom primeru, bez ozbira koliko me koštalo, pokazalo kakva je nova vlast", kaže on, a mnogi će ga pamtiti po rečenici od 5. oktobra "Ovo je slobodni Studio B."

Oženjen je Milkom (dijatetičar-nutricionista), imaju Danila i Anu.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

16:00h

Bilt predložio "OVBPM" da pregovara, teroristi uslovljavaju

16:10h U tampon zoni na jugu Srbije nove provokacije ekstremista
16:20h Hakerup najavio opšte izbore na Kosovu i Metohiji
16:30h Reakcije crnogorskih političara na izjavu predstavnika Stejt departmenta
16:45h Živković o incidentima na jugu Srbije: Ranjen vojnik kod Preševa
17:00h "Glas" istražuje: Kako će izgledati dalja saradnja SRJ s Hagom
17:10h SD o ustavnim mogućnostima: Ne postoje prepreke za izručenje Miloševića
17:15h Del Ponteova u Crnoj Gori krajem februara
17:20h Prodi protiv ucenjivanja Beograda: Imam poverenja u predsednika SRJ
17:30h Stejt departmenta o poseti Del Ponteove Beogradu: Vašington razočaran
17:35h Predstavnici nevladinih organizacija: Proširenje optužnice protiv Miloševića
17:45h U petak obavljena primopredaja dužnosti: Simić komandant Prve armije
18:00h JUL o smeni Ivana Markovića: Nije bio tu kad je bilo najteže
18:15h Ko je ovaj čovek: Marko Janković
18:24h Zbog Svetskog ekonomskog foruma, Labus u Davosu

18:30h

"Glas" istražuje: Kako su predsednici sudova, služeći vlasti, uništili dostojanstvo pravosuđa

18:40h Ambasada SAD o suspenziji Klintonove odluke: Nemamo ništa protiv SRJ
19:00h U Podgorici novi protest Bratstava pravoslavne omladine
23:23h "Glas" saznaje: Zvanična potvrda Bele kuće razrešila nedoumice
23:24h Žižić: SRJ će sarađivati sa Hagom
23:25h Pomoć Oebsa
23:26h Karla del Ponte: Izručenje Miloševića uslov za pomoć
23:27h Povodom izjave Dinkića Kipar ulažio protest
23:28h Bombe na jedinu srpsku prodavnicu u Kosovskoj Vitini
   


     


FastCounter by LinkExchange