[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 27. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Oct 1998 17:23 (GMT+01:00)

Banke se pripremaju da ponude potrošačke kredite

Ponovi potrošački krediti

Za sada će se odobravati klasični krediti, za zimnicu, belu tehniku...

BEOGRAD - Ovih dana se u jednoj velikoj banci razmatra mogućnost i ekonomska opravdanost davanja potrošačkih kredita na duži rok od 12 meseci i s nižim mesečnim kamatnim stopama.

Kako su te odluke tek u pripremi, nadležni u ovoj banci nisu mogli da nam precizno kažu kakvi će ti krediti biti i za koje tačno robe, ali nam je rečeno da će proširiti lepezu i ponudu kredita koje su do sada odobravali. Ujedno u ovoj banci razmatraju čak i mogućnost davanja, dugo očekivanih, dugoročnih kredita, s rokom otplate i preko deset godina.

- Veliki broj banaka se priprema da ponudi građanstvu potrošačke kredite. Mnoge od njih su ovih dana bile kod nas da se podsete metodologije odobravanja kredita - kaže Rade Bačković, specijalni savetnik Udruženja banaka.

Banke će za sada odobravati najpre klasične potrošačke kredite za zimnicu, belu tehniku, industrijske proizovde, jer je izvor sredstava za kreditiranje, objašnjava Bačković, još uvek nedovoljan za odobravanje dugoročnih kredita. Kada bi štednja građana krenula i krediti bi bili povoljniji. Međutim, s druge strane banke vide da bez kredita ne mogu da očekuju ni veću štednju.

- Sem toga, banke su mnogo sigurnije da plasiraju novčna sredstva u potrošačke kredite, jer stopa nevraćanja kod građana je od jedan do 1,5 odsto, dok kod privrede iznosi od 30 do 50 odsto. S odobravanjem potrošačkih kredita vratiće se i poverenje građana u banke, a s druge strane to će povećati tražnju i stimulisati proizvodnju roba za koje se odobravaju krediti - naglašava Bačković.

Za sada pojedine banke odobravaju vlasnicima tekućih ili žiro računa kredite najduže na godinu dana. Tako Jubanka daje kredite za kupovinu roba ili plaćanje usluga s rokom otplate od 12 meseci. Učešće je devizno i iznosi 35 odsto, s mesečnom kamatom od 4,56 odsto. Jubanka odobrava i kredite za vanredne potrebe s kreditnim učešćem od 40 odsto i mesečnom kamatom od 3,99 odsto.

T.Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h Proizvođači čekaju da se u kreditiranje potrošača uključe banke
17:23h Banke se pripremaju da ponude potrošačke kredite

17:38h

Mineralno đubrivo iz japanske donacije neće stići na vreme

17:47h Grčka firma Mitilineos od Jugobanke potražuje 46,9 miliona dolara
18:11h

Dr Madžar o ekonomiji u senci Haga: Bez podrške sveta nema izlaska iz krize

   


     


FastCounter by LinkExchange