[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 27. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

29. Oct 1998 18:14 (GMT+01:00)

Sindikati RTS-a tuže bivše rukovodstvo zbog finansijskih malverzacija

Dnevnik po dnevnik - stančić

Stanove i kredite bivši generalni direktor RTs-a delio šakom i kapom. Kvadrati prema doprinosu "zajedničkoj stvari"

BEOGRAD - Sindikat RTS "Nezavisnost" i Nezavisni strukovni sindikat radio televizijskih i filmskih radnika Srbije uputili su Okružnom javnom tužilaštvu zahtev za pokretanje krivičnog postupka protiv Dragoljuba Milanovića i drugih odgovornih rukovodilaca zbog neodgovornog baratanja parama, čime su finansijski upropastili državnu televiziju.

Sindikati zahtevaju da organi gonjenja konačno prekinu lanac kriminala na kome se zasnivalo dosadašnje poslovanje RTS-a. Posebno traže da se pregleda dokumentacija u vezi s kupovinom stanova i davanjem stambenih kredita, odnosno zajmova, jer je, kako kažu, u tim oblastima bilo najviše kriminala.

U rešavanju stambenih problema za deficitarne kadrove u RTS-u su u prethodnim godinama bili očigledno široke ruke. Na spisku "dobitnika"provukli su se, nekim slučajem i ljudi koji su zaista bili stambeno ugroženi, a radili su u toj kući dve i tri decenije, ali...

A tek u markama

Stanovi i zajmovi deljeni su uglavnom između 1997. I 1999. godine. Zajmovi su bili u dinarima, a napominjemo da je vrednost marke zvanično od aprila 1998. bila šest dinara, o crnom kursu ne vredi ni govoriti, jer su, pretpostavljamo, pomenuti zajmovi verovatno mogli da se pretvore u marke po zvaničnom kursu. Inače, prosečna plata u RTS-u od januara do septembra prošle godine bila je 2.691 dinar.

Na spisku, koji je kao prilog za tužbu, a na zahtev sindikata dostavio koordinator za pravne, kadrovske i opšte poslove RTS-a Radovan Kasalica, našli su se i mnogi prvoborci već čuvene novinarske škole državne televizije, pa su tako doprinosi Gorana Maslara i Željka Avramovića odmereni identično i obojica su dobili po sedamdesetak kvadrata, čak na istoj lokaciji na Senjaku.

Ljubisav Aleksić (čovek koji je slavno zauzeo Studio B u maju prošle godine) dobio je, kao deficitarni kadar, blizu 60 kvadtara u istoj zgradi, a malo više od njega - 71 kvadrat dobio je spiker Milan Radosavljević. Milovan Drecun na istoj adresi ima od 97. godine 55 kvadrata, Zoran Živković (bivši glavni urednik Beogradskog programa) 101 kvadrat.

Četvorosobne stanove dobili su Dragoljub Milanović i Risto Kubura, a kadrovi Studija B Suzana Gvozdenović i Desa Čavić dvoiposobni, odnosno jednoiposobni stan i to ubrzo po dolasku u RTS. Saša Barbulović zaslužio je sedamdeset kvadrata, Spomenka Jović 95, a Stefan Grubač tek garsonjeru od 33 kvadrata.

Zanimljiv je i spisak stambenih zajmova, naravno, deficitarnim kadrovima. Ubedljivo najveće zajmove dobili su Zoran Luković (više od 900.000 dinara), Mira Kolaković (dva ukupno vredna 620.000 dinara), Slađana Stamenković (visoki funkcioner JUL-a iz Niša - 494.400 dinara), Jovan Ristić (takođe kadar JUL-a - 450.000), Simo Gajin ( 330.000), Ljiljana Jovanović (pomoćnik ministra informacija Vučića - 565.455 dinara), Milorad Komrakov (600.000 dinara), Igor Gojković, spiker, 560.000 dinara, Gordan Ranitović - 380.000, Dušan Čukić (343.585 dinara), Milica Ostojić-Pušara 300.000, Vera Katanić isto 300 hiljadarki i tako redom.

Ima tu i javnosti manje poznatih imena s impozantnim sumama, ali i onih skromnijih, koji su na ime zajma za rešavanje stambenih problema dobijali tek po 50 ili 100 hiljada dinara, ili malo preko toga. Među njima je i Branka Kerkez (150.000), Olivera Mijović (130.000), Mira Adanja - Polak (98.000)...

Uz napomenu da ovi podaci nisu potpuni, da je dokumentacija delimično uništena 5. oktobra, rukovodilac sektora za pravne i opšte poslove RTS-a Slavoljub Milenković podvlači da ta služba nijen učestvovala u odlukama o tome ko je u RTS-u deficitara kadar, odnosno u repavanju njihovih stambenih problema, već da je to bilo u isključivoj nadležnosti generalnog direktora državne televizije.

Verovatno zato u zahtevu za pokretanje krivičnog postupka pominje se samo jedno ime - bivšeg generalnog direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića, a sve ostalo trebalo bi da urade sudovi, jer, kako kažu "Nezavisnost" i Strukovni sindikat RTS-a: "Nadamo se da su se s promenom vlasti definitivno stekli uslovi da profunkcioniše pravna država i da se svi koji su vršili kriminalna dela, pa ma ko oni bili, pozovu na odgovornost i budu za to po zakonu osušeni".

M. V.


vesti po rubrikama

^društvo

16:06h Bespravna gradnja u Beogradu: Zida i gradi ko gde i kako stigne (5)
17:17h Prema podacima smederevskog Zdravstvenog centra, rak pluća u porastu
17:36h Dr Miroslav Jeremić, direktor KC u Nišu: Besparica opasna po život
17:51h Sve više najava za uvođenje ombudsmana
18:14h Sindikati RTS-a tuže bivše rukovodstvo zbog finansijskih malverzacija
18:49h U subotu je Sveti Sava, praznik posvećen rodonačelniku srpske države, duhovnosti i kulture
18:52h Kotor slavi Svetog Savu i Svetog Tripuna
19:04h Slava najstarije gimnazije
19:18h DHSS darovao Bogosloviju
23:34h Sindikat "Vinče" podneo prijave
   


     


FastCounter by LinkExchange