GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI” d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
     

Glas javnosti 24 sata sa Vama..... najnovije vesti iz zemlje i sveta.....


PISMA

 

Drama

Suze iz Bujanovca

Poštovani, danas je veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, možda u toj simbolici leži razlog zašto vam pišem o događaju koji me je duboko potresao. Naime, u jučerašnjem TV dnevniku je prikazan prilog o blagajniku jedne škole iz Bujanovca koga su pre nekoliko dana na putu presreli teroristi u maskirnim uniformama sa amblemima UČK i nasilno mu oteli novac (koji je bio namenjen za isplatu ličnih dohodaka prosvetnih radnika) i tom prilikom mu rekli da će mu novac ipak biti vraćen za par dana. Napominjem (kako je u TV prilogu bilo rečeno) da se radi o sumi od 450.000 dinara što je oko 15.000 nemačkih maraka.

I tada, po rečima tog čoveka, počinje drama. Nikada neću zaboraviti njegove suze na konferenciji za štampu u bujanovačkom Pres centru, kojoj je prisustvovao i jedan od rukovodilaca Unmika ili UNHCR-a, uz čiju pomoć su šiptarski teroristi i pristali da posle nekoliko dana vrate novac. Na licu tog čoveka se jednostavno vidi koliko ga je zabolela sumnja, podozrenje, raznorazna govorkanja okoline, dojučerašnjih kolega, komšija...

Primer njegove čestitosti je tim veći kad se samo setimo o kakvim smo sve finansijskim malverzacijama čitali u poslednje vreme gde su spominjane i sume od nekoliko desetina miliona maraka...

Nažalost, nisam u toj brzini upamtio ime tog čoveka. Naka mu ovo moje pismo bude bar mala nadoknada za bol koji je doživeo. I zato glavu gore dobri čoveče, Bog će blagosiljati svaku tvoju suzu...

S poštovanjem, Uroš Ajduković, Beograd


Mišljenje

Pašić kao političar evropskog ranga

Čitala sam anegdote o Pašiću ("Pašić u anegdotama"), koje su u vašem listu izašle u više nastavaka, a pisao ih je Nikac od Rovina. Time je, valjda, trebalo da se čitaocima pokaže Pašićeva izrazita visprenost i retka duhovitost. Međutim, ove anegdote (ako bi im to bio cilj) - u tom pogledu pravi su promašaj. Pašić u njima teško kreće sa izražavanjem misli, koja nema ni mudrosti, ni duhovitosti, što je bilo njegovo glavno obeležje. Uz to, pravi grube gramatičke greške. ("... i tebe će da se javu svi ministri..." ili "... predsednik na prelazni kabinet..." na nekoliko mesta kaže "da bidne" i slično).

Ne znam gde je pisac ovih anegdota pronašao ovakav materijal. Ali, morali bismo da znamo da je Pašić (zvanično građevinski inženjer, što je postao školovanjem u Švajcarskoj) proglašen za našeg najvećeg državnika i političara HH veka. Bio je poslanik u Rusiji i najduže ministar spoljnih poslova i najduže predsednik vlade od svih koji su kod nas zauzimali ta mesta tokom vladavine dve dinastije - Obrenovića i Karađorđevića - i to od obnove Srbije 1845. do propasti Kraljevine Jugoslavije 1941. godine (Pašić je umro 1926. godine).

Francuzi su ga priznali, i o tome pisali, za jednog od deset najvećih evropskih političara s početka 20. veka. Grof Sforca, italijanski političar i ministar inostranih poslova, pisao je njegovu biografiju i rekao da je Pašić bio jedan od najvećih svetskih političara svoga vremena. Poznato je da su svi važniji događaji srpske i jugoslovenske istorije u tom razdoblju vezani za njegovo ime.

Mnoge nacije bile bi srećne da su imale takvu istorijsku ličnost. Rado bi je izmislile, u svakom slučaju ulepšale. A kod nas izlaze "anegdote" koje tu ličnost, koja je ne samo velikog značaja, već i velike kulture (jer bez nje ne bi stigao tako visoko) prikazuju kao priprostog čoveka, koji čak nije dovoljno ovladao svojim maternjim jezikom.

Ne čudim se Nikcu od Rovina. Sve čovek može da napiše i da nema dovoljno uvida i kritičnosti prema izrečenom. A i slobodan je da namerno predstavi stvari na određeni način i da ih oboji nepovoljno po osobu o kojoj piše - imajući, verovatno, svoje motive. Ali se čudim vašem listu koji pristaje da takve stvari štampa, gde jedan beznačajan pisac na ovakav način snižava vrednost (ili pokušava da to uradi) jednog srpskog državnika od tako velikog dometa i važnosti. Kakav je interes lista da bude saučesnik u tome?

Dragica Stefanović, psiholog, Beograd


Reagovanje

EPS pod lupom

("Cena struje jedva pokriva plate", "Glas", 4.01.2001.)

Elektroprivreda i distributeri ne prestaju da nas iznenađuju neprijatnim vestima i postupcima. Restrikcije, havarije, akumulacije doskora bez vode, višegodišnje prikrivanje stanja i najzad sada opet strepnje zbog mogućih novih isključenja i najavljenog poskupljenja struje koje je izgleda neminovno i pored "ulaganja maksimalnih napora".

Odgovorni kolaps objašnjavaju totalnom zapuštenošću proizvodnih kapaciteta. Ne kažu zašto su o tome godinama ćutali i nisu podnosili ostavke. Skrivali su pravo stanje od naroda i uljuljkivani izuzetno visokim primanjima revnosno menjali sijalice na uličnim stubovima pred 1. maj, 29. novembar i Miloševićeve izbore.

Sada, prema informaciji Tanjuga, objavljenoj u "Glasu" od 4. januara 2001. godine, zagovaraju ekonomsku cenu struje koja bi bila 5,5 dinara umesto prosečne sadašnje od 0,73 dinara po kilovatu. Evropska cena za one koji u boljem slučaju primaju mesečno 80 do 90 DM i za one zaposlene na papiru koji primaju minimalac, samo topli obrok ili ništa od toga. Ovo povećanje je kažu neminovno jer više ne mogu da se napabirče ni "pare samo za plate u EPS-u". Muka je da se obezbede sredstva za njihove visoke plate.

Odavno se zna da su njihova primanja najstrože čuvana tajna. Narod je ipak od njihovih hvalisavih ukućana saznao da su primanja u lokalnim distribucijama od 6.000 do 23.000 dinara. Kvalifikovani monteri i njihovi šefovi primaju dvostruko i petostruko više od profesora, lekara, sudija. Možda su ove informacije netačne i poturaju ih neprijatelji i strani plaćenici!?

Najnovija iznenađujuća vest iz EPS-a da se spremaju na štrajk zbog zakasnele isplate dela primanja za decembar. Zar oni ne znaju da su desetine hiljada zaposlenih u ovoj zemlji ostajali bez višemesečnih minimalnih primanja i nisu stupali u štrajk? A primanja su im za šest meseci bila na nivou jednomesečnih primanja u EPS-u. Narod se ovim pretnjama štrajkom iščuđava i grdi, a neki smatraju da su se pogrešno proračunali i da će se nova vlada dosetiti da preispita njihova prevelika primanja.

Javnost konačno mora da sazna sve o njihovim primanjima, jer ako su odista velika, moguće da su dobrim delom doprinela malim ulaganjima u proizvodne pogone. Ovo svakako ne znači da se umanjuje značaj drugih mera o kojima se javno govori, a kao što je poskupljenje struje za one koji svoje stanove i kuće greju na struju. Međutim, u toj računici ne treba zaboraviti činjenicu da su brojna domaćinstva siromaha isključena trajno iz elektro mreže jer nisu mogla da plate ni minimalne račune za dve sijalice u kućama i to zbog toga što je deo poreskih dažbina i takse za TV bio veći od cene za utrošenu struju. Ne čudite se, po selima ima i takvih.

Stanislav Simić,
Kruševac


Mišljenje

Nediplomatske izjave g. Protića

(Povodom odlaska predsednika Skupštine Beograda u Vašington za ambasadora SRJ)


Kažu da vešti političari jedno misle, drugo govore, a treće rade. Ipak, ne treba preterivati. Postoji opasnost da nas zbune, a cilj političara je, valjda, čak i kada nas "prevode žedne preko vode", da u njihove tvrdnje - poverujemo.

Recimo, dosadašnji "gradonačelnik" Beograda g. Milan St. Protić. Najpre, pojašnjenje za navodnike oko gradonačelnika. Ovom titulom novinari, i ne samo oni, vole da kite prve ljude organa lokalnih samouprava, iako je znano da ona pripada samo onima koji su neposredno, od građana, birani za tu funkciju. Elem, predsednik Skupštine grada Beograda, minulog 6. decembrra izjavi da u budućoj Vladi Srbije neće biti ministar na svoj zahtev, da je potrebniji Beogradu, ali da "DOS ima dovoljno sposobnih ljudi da i bez njega sastavi kompetentnu vladu". Pa šta tu smeta, reći ćete.

Stav za pohvalu. Principijelan. Složio bih se, da već nedelju dana kasnije, posle (neočekivanog) nominovanja g. Protića za ambasadorsko mesto u Vašingtonu, isti nije izjavio: "Oni koji me optužuju da sam neozbiljan neka mi odgovore da li misle da je neozbiljno to što idem ili to da bi trebalo da ostanem u Beogradu?" Pa dalje, "… idem tamo gde mislim da sam ovom narodu najpotrebniji…"Ostaviću Beograd s uspostavljenim novim standardima u ponašanju gradske vlasti".

Taman sam nekako počeo da pravdam ljudsku dimenziju opredeljenja g. Protića za atraktivnu funkciju, kada me je "dotukao" izjavom 28. decembra u Skupštini grada. Naime, posle "raporta" o novim autobusima, kontejnerima za otpad, lož ulju i skoro 9.000 tona mazuta, što je sve nesumnjivi plus na kontu nove, demokratske vlasti, Protić je ukorio novinare što ga nisu pitali za moguću ambasadorsku funkciju. Prema izveštaču, "na sopstveno pitanje, sam je i odgovorio:

"Moj pristanak je načelan, jer se još nije razgovaralo o našoj politici prema toj zemlji, a ja nisam spreman da se odreknem svoje nezavisnosti i prava na mišljenje. Samo pod tim uslovima mogu da budem ambasador". Pomenuo je i da ima zluradosti u javnosti, kao da on beži odavde, a iz Amerike se svojevremeno vratio da bi se borio protiv Miloševića, i ponovni odlazak bi mu samo komplikovao privatni život.

Tri različite izjave u samo tri nedelje su kontradiktorne, delom netačne, a Boga mi i ne zvuče iskreno. Da ne koristim druge, neprijatnije kvalifikative. Recimo, one o nedovoljnoj ozbiljnosti izrečenog.

Ozbiljan političar čelnik jedne od vladajućih stranaka i prestonog grada, ne sme da ostavlja utisak "da mu se može" na primamljiviju funkciju, ostavljajući Beograd i Beograđane, ako mu se kao ambasadoru prihvate nekakvi njegovi uslovi. Čast je i obaveza biti "prvi Beograđanin", a veliko je pitanje, da li je g. Protić potrebniji urušenom Beogradu, ili diplomatiji koja, kako izgleda, funkcioniše solidno zahvaljujući i, bar do sada, blagonaklonom stavu Zapada.

Uključujući i SAD. Konkretnije: ako Amerika hoće da nam pomogne, personalno rešenje u liku ambasadora g. Protića neće biti presudno, ili bar ne toliko koliko uspešan i svakodnevno potreban predsednik Skupštine grada.

Čudan mi je stav g. Protića o prihvatanju ambasadorske funkcije u SAD, pod uslovima "nezavisnosti i prava na mišljenje". Državnu politiku prema drugim zemljama definišu Ustavom i zakonima nadležni organi u SRJ. Mogu (ako žele) da se o tome konsultuju sa ekspertima resornog ministarstva i, naravno, ambasadama (ambasadorima) u odnosnim zemljama.

Pokušao sam da zamislim, recimo, Ivu Andrića, kako izdajnički, trojnopaktovski stav tadašnjih vlastodržaca, podređuje svom mišljenju o onom lupežu Hitleru, pa koristi prvu audienciju da mu uz njegovo komične brčiće saspe svoj nezavisni stav, na osnovu prava na mišljenje. Ne biva to u - diplomatiji. No, ako već nemate iskustva u zanatu koji bi da upražnjavate, prođete "ubrzani kurs", pa se tek onda glasno izjašnjvate o budućim profesionalnim namerama. Mada, u diplomatiji važi ona narodna, "tiha voda…"

Nije simpatično kada gospodin Protić, ili bilo koji drugi političar, uzima za pravo da sam proceni, gde je "ovom narodu najpotrebniji". Znamo ko je i kako (sa bračnom drugaricom) uživao za pravo da procenjuje u ime naroda. I kako se to završilo. A biće i - post festum. Isto tako, ne deluje ubedljivo ni tvrdnja da su poslovi u Beogradu u najmanju ruku, do kraja uspešno kanalisani za budućnost, te da g. Protić može bez brige na put, sa već "uspostavljenim novim standardima u ponašanju gradske vlasti".

Ako on tako brzo (za dva meseca) može da prevaziđe prethodne debele naslage propadanja i korupcije, zar nije jug Srbije, a ne Vašington, daleko značajnije i urgentnije mesto za uspešnog političara. Takođe, g. Protić ne treba da zaboravi da se u SAD ne "vraća" na istu platu. O "časti i slasti" da ne govorimo.

Ministar Svilanović je 6. januara na Surčinskom aerodromu po povratku iz Vašingtona, pored ostalog saopštio da su Amerikanci dali saglasnost (agreman) za imenovanje ambasadora Protića. Palo je u oči da su način i obim obrazloženja "lika i dela" g. Protića, te opis "ushićenja" dijaspore i administracije SAD g. Protićem, pomalo neuobičajeni ministarski gest u takvim prilikama. Onda smo se podsetili da je skoro jednom nedeljniku g. Svilanović, na pitanje sa kim se iz DOS najviši druži, odgovorio:

"Sa svima imam dobre odnose, ni sa kim nisam u zavadi, ali sa Milanom (Protićem) i Veljom (Ilićem), idem na ručkove i večere, sa ostalima samo na piće." Želim da verujem da je vreme "burazerske" politike iza nas, a da ove koincidencije i izjave ekselencijama pripišem kao nedovoljno iskustvo u vršenju vlasti.

Naravno, sada je jasno da pristanak g. Protića nije bio, kako je tvrdio "načelan", a sigurno je i da Savezna vlada nije razmatrala njegove "uslove" u vezi obavljanja ambasadorskih poslova. Izjave koje je o svemu ovome, davao proteklih dana g. Protić, liče na nastavak objašnjenja ministra Svilanovića o značaju njegovog mesta i uloge, i nisu dovele u pitanje ni jedan stav iz ovog teksta.

Šta više, samo se stiče utisak da se napadno - brani. Ipak, poželimo novopečenom diplomati uspešan i prijatan boravak u SAD. I opreznija - javna istupanja. Tamo nema blagonaklonosti za neiskrene.

Branislav Jović,
Beograd     


FastCounter by LinkExchange