[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 18:45 (GMT+01:00)

Izmene zakona o ministarstvima usvojene na vanrednoj sednici Skupštine Srbije

Manje ministara, više potpredsednika

Decentralizacija Srbije. Privreda i privatizacija - jedan resor, baš kao i kultura i sport. Ministarstvo trgovine, turizma i usluga objedinilo poslove

BEOGRAD - Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima - kojim se smanjuje broj resora u Republičkoj vladi - usvojen je na prvoj vanrednoj sednici novog saziva republičkog parlamenta.

Ovim zakonom, na predlog DOS-a, smanjuje se broj resora u Republičkoj vladi; buduća vlada imaće 17 ministarstava (sedam manje) i neće imati ministre bez portfelja (bilo ih je sedam).

Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe DOS-a, naveo je da je njihov stav da vlada mora da bude efikasna i ekonomična te da su, shodno tome, rekonstruisali republičku administraciju.

- Smatramo da su najvažnije izmene načinjene u Ministarstvu pravde i lokalne samouprave, prvenstveno misleći na činjenicu da će nova vlada sprovesti široku decentralizaciju Srbije - objasnio je Jovanović, navodeći da će vođenje evidencije o udruženjima građana takođe biti posao ovog ministarstva, a ne policije.

- Ministarstvo za privredu i privatizaciju obavljaće poslove dosadašnjeg Ministarstva za industriju i Ministarstva za ekonomsku i vlasničku transformaciju. Ministarstvo trgovine, turizma i usluga objedinilo je poslove koje su dosad radili trgovina i turizam. Ministarstvo za ekonomske odnose s inostranstvom dosad nije bilo u funkciji, s obzirom na status naše zemlje, a sad će imati izuzetno važnu ulogu i pod njegovim radom biće objedinjeni odnosi koje smo u prethodnom periodu negovali kroz Ministarstvo sa Srbima van Srbije. Kroz skupštinski Odbor za Srbe van Srbije, čije će nadležnosti biti proširene izmenom Poslovnika, otvoriće se mogućnost za negovanje odnosa koji su dosad samo formalno negovani kroz Ministarstvo - objasnio je Jovanović.

Bitan kvalitet, a ne poreklo predloga

Zanimljiv dijalog u Skupštini vodili su šefovi poslaničkih grupa DOS-a i SPS-a, Jovanović i Ivković. Najpre se Jovanović javio za reč: "Poštujemo političke suparnike. Međutim, kad kritikujete promene koje se tiču ministarstva za sport i omladinu čini se malo ironičnim, jer to govore oni koji su po zatvorima držali tolike mlade ljude, oni koji su doneli sramni Zakon o univerzitetu. Uvažavamo vaš amandman koji je podneo Dragan Tomić a koji se tiče pomoći socijalno ugroženima usled vremenskih nepogoda, jer smatramo da je dobar".
Ivković mu je replicirao da nisu na mitingu, te da su tu da bi raspravljali o podnetom zakonu.
- Naša je dužnost da podnosimo amandmane ne zbog DOS-a, već građana Srbije. Vi ste zaboravili na pomoć socijalno ugroženima usled prirodnih nepogoda. To govori koliko vam je stalo do stanovništva - naveo je Ivković.

Ministarstvo za rad i zapošljavanje postojaće umesto Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja. Boračka i socijalna pitanja biće u nadležnosti Ministarstva za socijalnu brigu, a rad i zapošljavanje biće jedina nadležnost ovog ministarstva. Ministarstvo za socijalna pitanja preuzeće na sebe izvesne obaveze Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i brinuće se o kreiranju sistema socijalne zaštite, brige o porodici.

Jovanović je rekao da će Ministarstvo prosvete objediniti dosadašnji rad Ministarstva za više i visoko obrazovanje, Ministarststva sporta kroz upravu za sport. Ministarstvo zdravlja i zaštite životne okoline objedinilo je rad Ministarstva zdravlja i Ministarstva životne sredine.

Predsednik SSJ-a, Borislav Pelević, pozdravio je pripajanje nekih ministarstava drugima "koji nisu od vitalnog značaja za rad i život građana Srbije". Takođe je pozdravio osnivanje Ministarstva za privredu i privatizaciju, ali je kritikovao ukidanje Ministarstva za sport, "jer je sport u proteklih deset godina bio najbolji jugoslovenski i srpski proizvod s kojim smo izašli u svet".

Šef poslaničke grupe SPS-a, Branislav Ivković, predložio je predsedniku Skupštine da stupi u kontakt s predstavnicima Veća građana i Veća republika, "i tako obezbedi predstavnicima Srbije pravo i mogućnost da učestvuju u pregovorima o odnosima u Federaciji".
- Govorim o tome što ovaj zakon u dobroj meri zavisi od rezultata pregovora u okviru Federacije, odnosima u Federaciji i u vezi s nadležnostima nekih republika u njoj - objasnio je Ivković.

Upitao je da li bi sad trebalo menjati određeni stvari ili sačekati rešenja odnosa u Federaciji, "i onda zaista ući u određene reforme prema definasnom stanju u SRJ". Ivković je kritikovao i što će Ministarstvo prosvete imati ogromna zaduženja.
- Ono je nadležno za dečja obdaništa, učenički standard, pridodaju mu se omladina i sport, visoko obrazovanje. Taj čovek koji treba to da vodi mora da bude robot, a ne čovek koji će moći da procenjuje... Ovde nije u pitanju racionalizacija, niti veća efikasnost. Ovde se radi o smanjenju broja ministarskih mesta da bi se stvorili prostori za potpredsednička mesta.

I predsednik SRS Vojislav Šešelj je kritikovao ovaj zakon, "jer su zadržana neka ministarstva koja neće vršiti nikakvu državnu upravu". Kao posebno opasan naveo je koncept decentralizacije "koji je suviše ekstreman i koji može da rasturi državu".
- Svaka opština onda može biti jedan mali feud u kome će se praviti vrhuška moći i uticaja koju čine predsednik opštine, predsednik opštinske vlade, šef opštinske policije... - smatra Šešelj.

Upitao je i zašto se odvaja Ministarstvo za rad i zapošljavanje od Ministarstva za socijalna pitanja, zašto nema objašnjenja za ukidanje Ministarstva informisanja.
- Ko će, makar formalno, da upravlja državnim medijima. Skupština ili neko drugi? - zapitao je Šešelj.

Skupština je usvojila i Izmene Poslovnika, mada je Jovanović najavio njegove temeljnije reforme. Pozvao je radikale da ponude svog potpredsednika Skupštine, što je Šešelj odbio, zalažući se za celovit dogovor koji obuhvata predsednička i potpredsednička mesta odbora. Pelević je podsetio da je SSJ ponudio Dragana Markovića Palmu za ovu funkciju, i da mu nije jasno zašto su odbijeni. Odbijen je i amandman SSJ-a da se broj potpredsednika s četiri poveća na šest.

Sledeća vanredna sednica Skupštine zakazana je za sutra, a jedina tačka dnevnog reda biće izbor Vlade Srbije.

N. Mijušković - A. Ćešić


vesti po rubrikama

^politika

16:10h

"Glas" zove Podgoricu povodom stava EU: DPS menja stav oko federacije?

16:20h

Predrag Bulatović najavio akciju SNP-a: Referendum, ali za zajedničku državu

16:30h

Predsednik SPO-a Drašković upozorava: Nacizam na delu u Srbiji

16:35h

Nano tražio od Koštunice u Atini oslobađanje zatvorenika

16:45h

Trajković o reagovanju Rugove na njegovu novu funkciju

16:50h

Kasa: Koštunica odlučan da reši probleme manjina

17:05h

DSP o najavi reformista Vojvodine

17:15h

Nove provokacije ekstremista u tampon zoni

17:40h

Kolundžija o prioritetima nove vlasti: Na odgovornost bivši režim

17:50h

Gde su, šta rade - Glumac i funkcioner SPS-a Velimir - Bata Živojinović: Ko još živi od plate?

18:05h

SPS i JUL u Požarevcu podneo ostavke, DOS preuzeo vlast

18:15h

"Glas" saznaje: Miloševići dobili nalog za iseljenje iz Užičke 11

18:30h

Ukazi predsednika SRJ i saveznog premijera: Tijanić i Simić novi savetnici

18:45h

Izmene zakona o ministarstvima usvojene na vanrednoj sednici Skupštine Srbije: Manje ministara, više potpredsednika

19:00h

Žižić, savezni premijer: Kancelarija Vlade uskoro u Podgorici

19:10h

SRJ podnela molbu za članstvo u STO

19:40h

Čim je Karla del Ponte sletela u Surčin, iz suda u Hagu za njom uputili naloge za hapšenje Miloševića i tri njegova saradnika

19:50h

Ponovljeni nalozi iz Haga: Uhapsite Miloševića, Milutinovića...

20:10h

Londonski "Financial times" optužuje Del Ponte: Poslednji pritisak na Beograd

20:15h

Drašković tvrdi: Saradnja obaveza

22:02h

Glavni tužilac otkrila porodicama žrtava: Milošević znao za bombardovanje RTS

22:35h

Mićunović zadovoljan statusom u SE: Hodamo s Evropom

22:48h

Florans Artman, portparol Haškog tribunala: Optužnice nisu predate Koštunici

23:03h

Koštunica sa novinarima

      


FastCounter by LinkExchange