[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 16:10 (GMT+01:00)

"Glas" zove Podgoricu

Povodom stava Evropske unije

DPS menja stav oko federacije?

Vujanović: Deo javnosti nezadovoljan zbog "federalnog okvira". Labudović: EU saopštila elementarnu istinu

BEOGRAD - Preporuke Saveta ministara EU imaju visok stepen podudarnosti sa stavovima Vlade Crne Gore. One afirmišu nužnost otvorenog i demokratskog dijaloga vlasti u Beogradu i Podgorici radi postizanja prihvatljivog dogovora za sve, izjavio je predsednik crnogorske Vlade i potpredsednik DPS Filip Vujanović, povodom zalaganja šefova diplomatija EU, na sastanku u Briselu, da se sačuva stabilnost SRJ i Balkana.

- Vlada Crne Gore, uzdržavajući se unilateralnih postupaka, insistira na demokratskom dijalogu i dogovoru. Ono što je kod dela crnogorske javnosti izazvalo nezadovoljstvo je preporuka EU da se dogovor postigne u federalnim okvirima. Ova preporuka je izraz zabrinutosti balkanskim sukobima i potrebe preventivne predostrožnosti, ali ničim ne ignoriše prava građana Crne Gore da suvereno odlučuje o sudbini svoje države.

Zato ovaj stav ministara EU ne treba doživeti kao arbitražu, niti prejudiciranje, već ga imati u vidu u pregovorima vlasti Beograda i Podgorice. Međutim, ako se ne postigne dogovor, koji i mi želimo, onda je sigurno da će o sudbini Crne Gore odlučiti njeni građani na referendumu, kaže Vujanović.

Narodnjaci "za"

- Narodna stranka podržava stav EU, jer u potpunosti korenspondira sa našim stavom, jer Srbija i Crna Gora treba da ostanu u redefinisanoj državnoj zajednici i nema razloga da ne prihvatimo preporuku EU. Ovo je i signal o posledicama za one koji razmišljaju da se ogluše o ove preporuke, kaže predsednik NS Dragan Šoć.

- SNP podržava stav EU da se problemi unutar SRJ rešavaju sporazumom i dijalogom, uz očuvanje federalnog uređenja i jedinstvene države, a u skladu sa dogovorom koji će biti postignut između savezne i republičkih vlasti, kaže poslanik SNP u crnogorskoj Skupštini Emilo Labudović. Konačno smo doživeli da EU napusti politiku sankcija i vojnih intervencija i saopšti elementarnu istinu da je SRJ politička realnost i da nam sugeriše da odluku o njenom uređenju donesemo, ne pod snajperima i aviobombama, već u organima vlasti konstruktivnim dijalogom, naglasio je Labudović.

- Ovom demokratskom stavu EU suprotstavlja se jedino okrnjena crnogorska Vlada. Ministar inostranih poslova Crne Gore Branko Lukovac uputio je niz neumesnih kritika u pismu EU, tražeći da ga nagradi "zato što se Crna Gora nije drznula da oružjem izbori svoju samostalnost". Zato ga javno pitam: od koga on to treba da izbori samostalnost, da li to znači da treba da se sukobi sa sopstvenim narodom, jer se ogroman deo naroda protivi njihovom separatizmu. Odluku o državno-pravnom statusu trebalo bi da donesu građani u demokratskim uslovima , koji sada ne postoje. Svaki pokušaj da se to pitanje reši mimo Ustava motivisan je željom režima Mila Đukanovića da neograničeno gazi Ustav i zakone i stiče enormno bogatstvo za sebe i svoje podanike, kaže Labudović.

Pregovori o raspisivanju izbora, po njegovim rečima, biće nastavljeni, ali referendum je za SNP nepotrebno nametnuto pitanje.

R. Mitković

 

SDP: Jednostran stav EU

Podpredsednik SDP Rifat Rastoder kaže da je iznenađen jednostranim preferiranjem federalnog uređenja od strane EU, ali naglašava da se to može tumačiti možda njihovom dobrom namerom, motivisanom lošim iskustvom na ovom prostoru da se to pitanje može rešiti sporazumom. Odluka je, ipak, na građanima da odluče kako će dalje urediti svoje odnose.
- Liberalni savez Crne Gore sve vreme prigovara vladujućoj koaliciji što odugovlači sa rešenjem ovog pitanja i preporuka EU ide u prilog onome što je LS govorio: što duže budemo čekali, ne odlučujući se šta ćemo da uradimo sa svojom državom, to drugima daje za pravo da odlučuju umesto nas. Zato preporuku EU shvatamo kao opomenu da brže donosimo odluke o rešenju postojeće situacije, kaže portparol LS Vesna Perović.
- Narodna stranka podržava stav EU, jer u potpunosti korenspondira sa našim stavom, jer Srbija i Crna Gora treba da ostanu u redefinisanoj državnoj zajednici i nema razloga da ne prihvatimo preporuku EU. Ovo je i signal o posledicama za one koji razmišljaju da se ogluše o ove preporuke, kaže predsednik NS Dragan Šoć.


vesti po rubrikama

^politika

16:10h

"Glas" zove Podgoricu povodom stava EU: DPS menja stav oko federacije?

16:20h

Predrag Bulatović najavio akciju SNP-a: Referendum, ali za zajedničku državu

16:30h

Predsednik SPO-a Drašković upozorava: Nacizam na delu u Srbiji

16:35h

Nano tražio od Koštunice u Atini oslobađanje zatvorenika

16:45h

Trajković o reagovanju Rugove na njegovu novu funkciju

16:50h

Kasa: Koštunica odlučan da reši probleme manjina

17:05h

DSP o najavi reformista Vojvodine

17:15h

Nove provokacije ekstremista u tampon zoni

17:40h

Kolundžija o prioritetima nove vlasti: Na odgovornost bivši režim

17:50h

Gde su, šta rade - Glumac i funkcioner SPS-a Velimir - Bata Živojinović: Ko još živi od plate?

18:05h

SPS i JUL u Požarevcu podneo ostavke, DOS preuzeo vlast

18:15h

"Glas" saznaje: Miloševići dobili nalog za iseljenje iz Užičke 11

18:30h

Ukazi predsednika SRJ i saveznog premijera: Tijanić i Simić novi savetnici

18:45h

Izmene zakona o ministarstvima usvojene na vanrednoj sednici Skupštine Srbije: Manje ministara, više potpredsednika

19:00h

Žižić, savezni premijer: Kancelarija Vlade uskoro u Podgorici

19:10h

SRJ podnela molbu za članstvo u STO

19:40h

Čim je Karla del Ponte sletela u Surčin, iz suda u Hagu za njom uputili naloge za hapšenje Miloševića i tri njegova saradnika

19:50h

Ponovljeni nalozi iz Haga: Uhapsite Miloševića, Milutinovića...

20:10h

Londonski "Financial times" optužuje Del Ponte: Poslednji pritisak na Beograd

20:15h

Drašković tvrdi: Saradnja obaveza

22:02h

Glavni tužilac otkrila porodicama žrtava: Milošević znao za bombardovanje RTS

22:35h

Mićunović zadovoljan statusom u SE: Hodamo s Evropom

22:48h

Florans Artman, portparol Haškog tribunala: Optužnice nisu predate Koštunici

23:03h

Koštunica sa novinarima

      


FastCounter by LinkExchange