[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 16:16 (GMT+01:00)

Retrospektivna izložba Enkija Bilala, strip crtača, ilustratora, reditelja u Parizu

Ogledalo šizofrene stvarnosti

Rođeni Beograđanin danas je jedan od najznačajnijih predstavnika "devete umetnosti". U pripremi novi film i strip knjiga

Specijalno za "Glas"

PARIZ - U pariskoj Istorijskoj biblioteci otvorena je retrospektivna izložba Enkija Bilala, strip crtača, scenariste, ilustratora, scenografa i filmskog reditelja. Na crnoj traci duž zidova raspoređene su najlepše table iz "Partije lova", Trilogije o Nikopolu, "Sna čudovišta"; najuspešnije ilustracije - "Crne falange", "Stanje šoka", "Krvava srca"; naslovne strane knjiga, plakati za filmove i balete, portreti, slike, crteži i skice.

Više od 150 radova prikazuje 20 godina plodnog stvaralaštva zrelog umetnika. U jednoj vitrini mala i stara sličica - Enki beba u kolicima na Kalemegdanu.

Rođen i odrastao u Beogradu do svoje desete godine, Bilal se vrlo rano opredelio za strip stvaralaštvo. Već 1972. godine činio je deo ekipe mitskog strip časopisa "Pilot", a tri godine kasnije susreće poznatog scenaristu Pjera Kristana, sa kojim započinje plodnu saradnju. Izlaskom album "Partija lova" 1988. godine, Bilal je definitivno utvrđen kao jedan od najboljih svetskih strip crtača. Potom dolazi prvi autorski album "Sajam besmrtnih" koji će postati čuvena serija o Nikopolu.

Uporedo sa trilogijom, Bilal u Beogradu snima svoj prvi dugometražni film "Bunker Palas Hotel". Njegov drugi film "Tiho Mun" izlazi 1993. godine.

Bilalovi originali većinom su bili manjeg formata, zbog izuzetno detaljnog i rafiniranog crteža koji traži dosta vremena. Međutim, "San čudovišta" njegov poslednji album i prvi iz nove trilogije, urađen je drugačije. Svaka vinjeta ove knjige, ne više albuma (na čemu Bilal insistira), posebno je rađena na većim formatima koji su kasnije bili ukomponovani u table. Bilalovo stvaralaštvo na prvi pogled izgleda kao naučna fantastika, međutim u pitanju je samo "ogledalo" kako je to nedavno izrekao sam autor.

Uzimajući elemente iz bliske prošlosti, on ih na poseban način povezuje sa razmišljanjima o realnoj situaciji, i projektuje ih potom u budućnost. Jedna od njegovih stalnih tema je Jugoslavija, prikrivena u nizu simbola, reči, imena i asocijacija. Ikonografija prisutna u njegovom stvaralaštvu proizilazi neposredno iz današnjih događaja, tako da autor na taj način govori o sopstvenim strahovima.

"Nema ničeg važnijeg od odnosa ljudskog bića i njegovog okruženja. Zato sve što radim ima određeni politički odjek. Moj rad duboko je obeležen šizofrenijom politike, vlasti i diktature. Vrlo je teško pripovedati i to ne dotaći, jer sve govori o odnosu čoveka prema čoveku i čoveka prema sistemu", kaže Bilal.

U ovom trenutku, on priprema svoj treći dugometražni film i novu strip knjigu pod nazivom "32. decembar". Istovremeno, sa grupom saradnika, on priprema tokom maja gostovanje pariske izložbe u beogradskom Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", a potom će se izložba zaputiti u Sarajevo.

Aleksandar Manić


vesti po rubrikama

^kultura

16:16h

Specijalno za "Glas": Retrospektivna izložba Enkija Bilala, strip crtača, ilustratora, reditelja u Parizu

16:27h

Predstavljena "Blic džepna knjiga"

16:48h

U novom broju "Književnih novina"

16:56h

Aleksandar Janković o novom albumu "Instant karme"

16:59h

"Nož" na engleskom

17:14h

Dodeljena "Politikina" nagrada iz Fonda "Vladislav Ribnikar"

17:53h

Reagovanje: Prelazak granice korektnosti

18:18h

"Kuća lepe knjige Sad" objavila tri prva toma iz edicija "Nobelovci", "Vek aforizma" i "Crni biseri"

18:23h

Ispovesti velikana srpskog glumišta iz pera Svetlane Đokić

18:51h

Promocija kasete "Vidimo se u Den Hagu"

23:02h

Festival dokumentarnog filma

      


FastCounter by LinkExchange