[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 16:01 (GMT+01:00)

Mirko Ilić, svetski proslavljeni dizajner, ilustrator i strip autor

Strip je umro u tri epizode

Film "Matriks" najveći strip svih vremena. Najlakše je raditi buntovne ilustracije koje neće biti objavljene. I sam junak stripa

Mirko Ilić, svetski proslavljeni dizajner, ilustrator i strip autor održao je prekjuče predavanje i prezentaciju svojih radova u prepunoj sali Fakulteta primenjenih umetnosti.

Lucidan i vrstan predavač, Ilić je prikazao svoje radove za "Time magazin", Op Ed rubriku "Newyork times", kompjutersku animaciju koju radi za američku filmsku produkciju kao i radove s početka karijere, dok je još bio jugoslovenski državljanin.

Posle 11 godina, Ilić je ponovo u Beogradu a razlog je njegova saradnja s Publikumom za internacionalni kalendar "Antizid". Stanislav Šarp, Publikumov dizajner, jedan je od organizatora Ilićevog gostovanja.

Ilićevo predavanje bilo je esencijalno za beogradsku publiku jer je njegov rad, uprkos renomiranim nagradama, ostao nepoznanica još od 1986. kada je napustio Jugoslaviju i otišao u Njujork. Bio je jednostavno izbrisan iz svih državnih medija zaduženih za rasplamsavanje "straha od sveta".

Vaš "rediteljski" dar je uvek plenio publiku. Još od strip početaka u grupi "Novi kvadrat" demonstrirali ste dar za dramaturgiju i naraciju. Da li ćete se više baviti filmom u budućnosti, s obzirom da ste u predavanju naglasili da je strip za vas daleka prošlost?
- Strip je umro u tri epizode. "Star Uors", "Terminator" i "Matriks". Taj film je najveći strip svih vremena. Objavljivao sam stripove i za Hevi Metal i za Metal Hurlant, ali kada mi je ponuđeno da radim serijale, rekao sam stripu zbogom zauvek. Moj život, naravno, ostaje totalni strip. I dalje se borim protiv negativaca...

Verujete da je "tajna misija" dizajna socijalna kritika?
- Za mene jeste. Nisam se rukovodio idejom lepog. Za mene je "lepo" očitano u istinitosti onoga što imam da kažem. Opet, ako radim dizajn za hotele ili dečije priče, tu nema mesta socijalnoj kritici. Tu se podrazumevaju predvidljiva rešenja, ali na dizajneru je da "predvidljive" stvari učini neobičnim i izuzetnim. Ako ilustrujem članak o abortusu i ne slažem se s mišljenjem autora članka, radim rešenje koje "iz ofa" projektuje moj stav. Suptilno, ali prisutno. Najlakše je raditi buntovne ilustracije koje neće biti objavljene. Dizajn i ilustracija moraju da budu sveprisutni da bi vršili svoj zadatak.

Ali masovni mediji se udružuju u komplekse koje kontrolišu trustovi. Da li je onda uopšte moguća "bela subverzija"?
- Naravno, trustovi su najveća opasnost. Totalna kontrola. Kada sam bio klinac i čitao Orvela, zamišljao sam CIU ili KGB kao Velikog brata. Ali, pogrešio sam. Bil Gejts je Veliki brat. Njegova moć prevazilazi naše poimanje. Trustovi otvaraju male nezavisne kuće, koje su samo na papiru "nezavisne"... Opet, pravi talent je uvek protiv postojećeg stanja stvari.

Igor Kordej je takođe u Americi. Šta on sada radi?
- Ja sam učio Kordeja da radi strip. On je dobro crtao, ali slabo razumeo dramaturgiju stripa. Sada radi honorarno za Marvel i crta jednog super heroja koga je modelovao po mojim portretima. Tako da ja, s vremena na vreme, dobijem šansu da u stripu pretučem i čuvenog Kapetana Ameriku. To mi je posebno zadovoljstvo...

Srđan - Đile Marković
foto: M. Anđela


vesti po rubrikama

^intervju

16:01h

Mirko Ilić, svetski proslavljeni dizajner, ilustrator i strip autor: Strip je umro u tri epizode

      


FastCounter by LinkExchange