[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 18:01 (GMT+01:00)

Hiljadu dana Otpora (15)

Oni su Otpor

Otporaši su se neprestano krili iza pokreta, želeći time da izbegnu klasične šeme organizacije sa vođom ili liderima koji, kad-tad iznevere, učlane se u neku stranku ili se jednostavno zaslepe slavom, i sa sobom odvuku i sve ostale, koje javnost poistovećuje sa onim koji je najistureniji.

Ipak, izdvojićemo one koji su, ili koordinatori mreže za pojedine regione, ili se od ostalih izdvajaju zbog toga što su tvorci ideje Otpora ili su u ovom pokretu ostavili svoj pečat.

Srđan Milivojević rođen 2.8.1965. u Kruševcu. Završio je srednju medicinsku školu i diplomirao Odsek za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Radi u Gorskoj službi za spasavanje. Posle 9. marta 1991. godine sastao se sa Slobodanom Miloševićem i na njegovu konstataciju "moj narod" uzvratio mu da "mi smo narod Srbije, a ne vaš". Drži najvatrenije govore u Pokretu i jedan je od najangažovanijih i najhrabrijih.

Ivan Marović rođen 29.12.1973. u Beogradu. Završio Šestu beogradsku gimnaziju. Apsolvent je Mašinskog fakulteta, trenutno na odsluženju vojnog roka. Najdovitljiviji otporaš.

Vukašin Petrović rođen 24.8. 1975. u Beogradu. Završio je Treću beogradsku gimnaziju i upisao Fakultet političkih nauka koji još nije završio. Pokretač je glavni urednik nezavisnog studentskog lista "Buka" koji je počeo da izlazi tokom Studentskog protesta "96/"97.

Srđa Popović rođen 1.2.1973. Završio je Petu beogradsku gimnaziju a diplomirao biologiju. Član je Demokratske stranke i poslanik u republičkom parlamentu.

Nenad Konstantinović rođen 9.7.1973. u Beogradu. Završio je Dvanaestu beogradsku gimnaziju i Pravni fakultet u Beogradu. Koordinator je mreže i jedan od tvoraca Otpora.

Slobodan Homen rođen 19.4.1972. u Beogradu. Završio je Pravno-birotehničku školu, a 1996. godine i Pravni fakultet. Upisao je postdiplomske studije. Danas polaže pravosudni ispit, inače je advokatski pripravnik. Bio je predsednik Studentskog parlamenta u prvom sazivu.

Jovan Ratković rođen 7.6.1975. u Beogradu. Koordinator je Otpora za međunarodne odnose. Završio je Trinaestu beogradsku gimnaziju i Univerzitet "Ist Anglija" u Londonu.

Miljana Jovanović rođena 5.7.1974. u Beogradu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju a trenutno je dvostruki student Filološkog fakulteta. Apsolvent je na Odseku za srpski jezik i književnost, a student druge godine na svetskoj književnosti. Nije član nijedne stranke, ali je postala član Upravnog odbora Doma omladine zajedno s Ivanom Andrićem i Dejanom Ranđićem. Neki beogradski novinari reagovali su na ovo "sticanje funkcija".

Ivan Andrić rođen 1.10.1974. Završio je Četvrtu beogradsku gimnaziju a sad je apsolvent Ekonomskog fakulteta. Član Građanskog saveza Srbije i Upravnog odbora Doma omladine.

Dejan Ranđić rođen 19.8.1972. godine u Čačku, gde je završio gimnaziju. Apsolvent je Elektrotehničkog fakulteta, radi u marketingu Otpora. Član je Demokratske stranke i Upravnog odbora Doma omladine.

Nenad Duda Petrović rođen 18.2.1973. u Beogradu. Završio je Dizajnersku školu, a sad je apsolvent Više škole za likovne i primenjene umetnosti. Tvorac je pesnice, a kasnije je radio u marketingu Otpora.

Branko Ilić rođen 5.10.1979, pa mu se Oktobarski prevrat desio upravo na rođendan. Završio je Gimnaziju u Arilju, a sad studira španski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Robertino Knjur rođen 6.8.1972. u Subotici. Završio je Mašinsku školu i radi kao mašinski inžinjer.

Goran Dašković rođen 5.2.1970. u Valjevu gde je završio Srednju tehničku školu. Radi kao novinar i koordinator je za valjevsku otporašku mrežu.

Jelena Urošević rođena 23.12.1976. u Kragujevcu, gde je završila i gimnaziju. Student je dva fakulteta - apsolvent je Filološkog fakulteta u Beogradu, Odsek za srpski jezik i književnost, a treća godina Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Vlada Pavlov rođen 30.8.1968. Završio je Mašinsku srednju školu a sad je diplomirani profesor istorije.

Stanko Lazendić rođen 30.1.1973. u Bačkoj Palanci. Završio je Mašinsku školu. Apsolvent je novosadskog Filološkog fakulteta, Odsek za srpski jezik i književnost.

Miloš Gagić rođen 12.2.1972. Završio je Saobraćajnu školu u Novom Sadu a sad je apsolvent na istoriji.

Predrag Lečić, koordinator mreže Otpora pa ga najčešće možete naći njihovoj beogradskoj centrali u Knez Mihailovoj 46. Rođen 14.9.1975. u Kladovu gde je završio gimnaziju. Apsolvent je Geografskog fakulteta.

Aleksandar Novaković, koordinator za Vrnjačku banju. Rođen 23.12.1970. Završio je Ekonomsku školu u Kraljevu, pa upisao Pravni fakultet, ali se trenutno bavi privatnim biznisom. On demantuje da je tamošnji odbor Otpora preuzela Demokratska stranka, navodeći da su im oni pomagali, da li im telefon, kompjuter i prostorije, a da u Vrnjačkoj banji ima i otporaša koji i dalje nisu članovi nijedne stranke. I on je među njima.

Momčilo Veljković rođen 21.12.1961. u Požarevcu. Završio je Trgovačku školu. Trenutno radi kao novinar i kao pomoćnik magacionera.

Boško Novaković rođen 8.1.1975. Završio je Gimnaziju u Nišu. Trenutno je druga godina na psihologiji.

Marko Simić rođen 31.5.1978. u Užicu, gde je završio gimnaziju. Koordinator je za ovaj grad. Studira bankarstvo.

Milica Bjelovuk
KRAJ


vesti po rubrikama

^feljton

18:01h

Hiljadu dana Otpora (15): Oni su Otpor

18:38h

Kosovo kratka istorija (24): Malkolm krivotvorac

      


FastCounter by LinkExchange