[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 21:28 (GMT+01:00)

Radnici JKP "Gradska čistoća" od Grada traže novog direktora

Da li je "Čistoći" potrebna metla?

Nadležni u Skupštini grada upoznati sa situacijom. Na pomolu rešenje

"Gradskoj čistoći", kako tvrdi veliki broj radnika ovog preduzeća, bila bi potrebna metla - po onoj narodnoj da prvo treba počistiti svoje dvorište!

Posle oktobarskih promena, u JKP " Gradska čistoća" došlo je do smene direktora Dragana Obradovića i imenovanja Dragana Ignjatovića za vršioca dužnosti generalnog direktora. To je izazvalo nezadovoljstvo većeg dela radnika koji su se u više navrata žalili, pa i pismeno obraćali članovima Upravnog odbora i Skupštini grada, kao osnivaču.

Grad "iskoristio" Ignjatovića

Visoki funkcioner Skupštine grada u neformalnom razgovoru sa novinarom "Glasa" na njegovo pitanje zašto je DOS imenovao gospodina Ignjatovića za v.d. direktora "Čistoće", kada je on bio član JUL-a, kratko je odgovorio: "Treba da nam dostavi neke informacije o radu prethodnog rukovodstva kada je na vlasti bio SPO, a posle ćemo ga skloniti".

I. Č.

U pismu koje je gradskim čelnicima uputio većinski Samostalni sindikat navodi se da je sadašnji direktor Ignjatović, koristeći pobedničku euforiju, stao na čelo kriznog štaba i uz pomoć, verujemo prevarene stranke Demokratske alternative, uspeo da ga takođe prevarena Skupština grada imenuje za v.d direktora".

- Tada počinje prava mora za sve zaposlene. Ignjatović je iz lične osvete podelio otkaze ili premestio na druga radna mesta skoro sve direktore. Sada se dovode nesposobni i neškolovani ljudi na njihova mesta, a doveo je i neke kadrove koji su bili na funkciji do 1996. iz redova SPS-a.

I ranije je bilo smena u preduzeću, ali ovakvih nikad. Svi radnici izloženi su ogromnom pritisku da podrže njegov ostanak na toj funkciji. Za kratko vreme uspeo je da prepolovi vozni park, tako da od 80 sada imamo svega 40 ispravnih vozila - kaže jedan od radnika koji je iz straha za radno mesto želeo da ostane anoniman.

Na žalbe radnika reagovala je i Skupština grada.
- Tačno je da ima određenih problema u "Gradskoj čistoći" i mi smo upoznati sa njima. Posle 5. oktobra neka kadrovska rešenja bila su nametnuta i sada se radi na tome da se ona preispitaju. Nije reč samo o Ignjatoviću, već i o drugima. Na poslednjoj sednici Izvršnog odbora, u prošli petak formirana je radna grupa koja će ispitati stanje u "Gradskoj čistoći". Pokušaćemo da objektivno sagledamo probleme i u roku od dve nedelje predložićemo nova kadrovska, ali i organizaciona rešenja - kaže Radovan Draškić, član IO Skupštine grada.

Kako vreme od dve nedelje polako ističe, ostaje da se vidi kako će Grad razrešiti probleme u ovom, za izgled i higijenu Beograda, naročito važnom preduzeću.

L. Mijić

 

Dragan Ignjatović, v.d. direktor
Fotelja mi nije boljka

- Posle 6. oktobra bilo je raznih opstrukcija u preduzeću. Protiv mene je jedna grupa, ali pitajte radnike i vozače. Imajte u vidu 2.000 radnika, a ne 20. Što se tiče optužbi da sam imenovao neke direktore koji su članovi SPS-a, ne znam koga sam ja to postavio iz te partije. Za neke i ne znam na kojim su funkcijama bili, a neki su provereni opozicionari.
Ja sam od osnivanja član Demokratske alternative, a u ovom preduzeću sam 21 godinu. Prošao sam sva radna mesta, od vozača što mi neki zameraju i govore "onaj šofer", preko upravnika i pomoćnika, do direktora. Tri puta sam bio smenjivan i vraćan na dužnost i "ne patim" od funkcije. Ja tražim da se radi, a to se nekima ne sviđa. Neka mi neko dokaže šta sam ja to loše uradio.
Uspeo sam da za ovo kratko vreme oporavim preduzeće. Šestog oktobra bilo je 39 vozila, a sada imamo 58, nabavio sam gume, mazut, delove, a smeće se redovno odnosi. Radnicima su povećane plate za više od 20 odsto, a onima koji rade preko omladinske smanjeno je odbijanje od zarade sa 31 na 10 odsto - kaže Dragan Ignjatović, sadašnji direktor "Čistoće" o stanju u preduzeću.

Blokada i diploma

Ono što radnici posebno zameraju je i to što je Ignjatović na izborima 1996. bio na listi JUL-a za odbornika na Čukarici, a i nema visoku školsku spremu koja je po Statutu preduzeća potrebna za to radno mesto.
Na primedbe o svojim školskim kvalifikacijama za mesto direktora, Ignjatović je odgovorio:
- Pitajte vi njih da li mi je 2. oktobra, kada smo postavljali barikade kod "Vuka" i obustavili ceo saobraćaj, bila potrebna diploma.


vesti po rubrikama

^društvo

16:08h

Šta parlamentarne stranke misle o zakonu o denacionalizaciji

16:11h

Advokat Radić o tome šta treba da prati Zakon o denacionalizaciji

16:24h

Veselinov, budući ministar poljoprivrede: Nužan uvoz 170.000 tona "veštaka"

16:41h

Stočari traže interventan uvoz kukuruza

17:13h

Profesor dr Kovačević o popisu u SRJ: Biće prebrojani i stranci i izbeglice

17:46h

Sindikati RTS-a traže krivični postupak protiv Milanovića

18:12h

Nevladina organizacija EKO centar o posledicama NATO bombardovanja: Ugrožen i biljni i životinjski svet

19:14h

RTV "S" bez repetitora

19:28h

ANEM odbacuje optužbe Pinka

21:15h

SO Zemun otkazala zakup SRS

21:28h

Radnici JKP "Gradska čistoća" od Grada traže novog direktora

21:39h

Veliki broj povređenih zbog klizavice

      


FastCounter by LinkExchange