[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 18:12 (GMT+01:00)

Nevladina organizacija EKO centar o posledicama NATO bombardovanja

Ugrožen i biljni i životinjski svet

Istovetno aerozagađenje u grčkom gradu Ksantiju, kao i u Novom Sadu i Pančevu. UN priznaju samo tri tople tačke

BEOGRAD - Ekološke posledice NATO bombardovanja su dugoročnog karaktera pri čemu je životna sredina pretrpela visok nivo zagađenja, što je i za floru i faunu krajnje nepovoljno, rekao je u utorak na konferenciji za novinare profesor dr Vukašin Pavlović, direktor EKO centra - nevladine organizacije, a povodom izdavanja knjige "Ekološke posledice NATO rata u SR Jugoslaviji".

Knjigu je sačinila grupa nezavisnih eksperata koji su još tokom bombardovanja "postavili pitanje ekološke bezbednosti"dugoročno posmatrano.
- S obzirom da je bombardovanje bilo u prolećnom, dobu vegetacije biljni svet je sigurno pretrpeo oštećenja. Za nas je ovo veoma važno s obzirom da smo zemlja sa 1.700 zaštićenih biljnih vrsta. Naravno, nije pošteđen ni svet voda, kao ni samo zemljište, pošto su tog proleća obilne kiše sve odnosile u zemlju, upozorio je dr Pavlović, dok je dr Vojislav Vasić, direktor Prirodnjačkog muzeja naglasio da ne postoji potpuni uvid o posledicama na ekosistem, jer "stručnjacima nije bilo dozvoljeno da tada odu na teren i snime stanje. Odlazili su samo odabrani!"

Osvrćući se na najčešća i javnosti najbliža aerozagađenja, profesor dr Zorka Vukmirović je rekla, da su oni još u vreme bombardovanja sagledali posledice, o kojima se tek sada, zahvaljujući svetskom javnom mnjenju, naveliko priča.

Da aerozagađenja ne poznaju apsolutno granice, dr Vukmirović je potkrepila samo jednim primerom od 18. aprila 1999. godine, kada su gađana hemijska postrojenja u Pančevu i Novom Sadu, a visoke koncentracije istovetnog aerozagađenja grčki stručnjaci zabeležili u malom gradu Ksantiju u Trakiji...
- NATO nije koristio hemijsko oružje, ali je gađanjem hemijskih postrojenja napravio isti efekat, upozorila je. Mi stoga s pravom očekujemo da se preduzmu ozbiljna istraživanja i ustanove posledice. Da nam se ne desi stvar sa hemijskim jedinjenjima koja nam se upravo događa sa osiromašenim uranijumom - da prvo svet reaguje, pa tek onda mi.

Postavili su i pitanje 150 tona iscurelog piralena u Topčidersku reku, i dalje u vodotokove, kao i pitanje piralena koji je završio u kragujevačkoj Lepenici...
- Komisija UN priznaje samo tri takozvane tople tačke - Kragujevac, Novi Sad i Pančevo, rekao je profesor dr Fedor Zdanski, koji se bavi zagađenjem voda. Mi nemamo tehničkih mogućnosti da zaista sagledamo šta se dešava u zemljištu gde su ove hemijske supstance kišama dospele. Kažu nam da je za sveukupnu sanaciju piralena potrebno milion i po dolara, a ja pouzdano znam da je svojevremeno prostor veličine 180 sa 180 metara čišćen nepunih šest godina i da je za sve to utrošeno 11.600.000 dolara. Svaki komentar o planiranom novcu za sanaciju površina cele zemlje - suvišan je.

Z. O.


vesti po rubrikama

^društvo

16:08h

Šta parlamentarne stranke misle o zakonu o denacionalizaciji

16:11h

Advokat Radić o tome šta treba da prati Zakon o denacionalizaciji

16:24h

Veselinov, budući ministar poljoprivrede: Nužan uvoz 170.000 tona "veštaka"

16:41h

Stočari traže interventan uvoz kukuruza

17:13h

Profesor dr Kovačević o popisu u SRJ: Biće prebrojani i stranci i izbeglice

17:46h

Sindikati RTS-a traže krivični postupak protiv Milanovića

18:12h

Nevladina organizacija EKO centar o posledicama NATO bombardovanja: Ugrožen i biljni i životinjski svet

19:14h

RTV "S" bez repetitora

19:28h

ANEM odbacuje optužbe Pinka

21:15h

SO Zemun otkazala zakup SRS

21:28h

Radnici JKP "Gradska čistoća" od Grada traže novog direktora

21:39h

Veliki broj povređenih zbog klizavice

      


FastCounter by LinkExchange