[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 16:41 (GMT+01:00)

Stočari traže interventan uvoz kukuruza

Hrana skupa a stoka gladna

BEOGRAD - Da bi se zaustavio ubrzan rast cena stočne hrane, pre svega kukuruza i zaustavio dalji pad stočarske proizvodnje, neophodan je hitan uvoz kukuruza i to 50.000 tona, zatim sojine sačme, ribljeg brašna, mikroelemenata i veterinarskih lekova, te ovaj uvoz osloboditi svih carinskih dažbina, poreza i taksi do sledeće žetve, čulo se u utorak na sastanku Obora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije.

- Poslovna zajednica za stočarstvo zalaže se za interventan uvoz kukuruza i za dan-dva u Pančevačku luku stići će prvih 8.000 tona kukuruza iz Ukrajine - kaže za "Glas" Vojislav Zečević, direktor ove zajednice.

Koliko je ovaj uvoz stočne hrane neophodan, ističe Zečević, govori podatak iz "Srem" Šida gde zaposleni nemaju čime da hrane stoku i kolju svinje od svega 20 do 50 kilogram.

Situacija u "PKB" je još gora. Nedostatak stočne hrane uticao je na pad stočarske proizvodnje, pa je poslednjih nekoliko godina broj goveda, godišnje, manji za dva odsto, svinja za 0,5 odsto, ovaca preko tri odsto i živine za jedan odsto. U 2000. godini stočni fond je smanjen za 15 do 35 odsto, zavisno od regiona, i ukoliko se ne preduzmu energične mere, mišljenja su stočari, broj grla stoke biće sveden na nivo koji ne može zadovoljiti redovno snabdevanje stanovništva mlekom i mesom.

Međutim, prilikom uvoza kako kukuruza tako i ostale stočne hrane, rekli su stočari, mora se voditi računa iz kojih zemalja ona stiže, da nije u pitanju genetski modifikovan kukuruz ili stočna hrana u kojoj se nalaze hormoni, da bi se zaštitio stočni podmladak.

Rade Škorić, direktor Zajednice za živinarstvo je upozorio na uvoz nekvalitetne hrane, konkretno živinskog mesa i jaja iz Grčke u kojima je bilo sulfonamida, pa je ta hrana povučena iz prometa. Da se to ne bi desilo i domaćem mesu i jajima stočari naglašavaju neophodnost kontrole zdravstvene ispravnosti uvezenog.

Kako bi se smanjili gubici u stočarstvu, koji su prošle godine iznosili 30 miliona dinara, dok je planirani gubitak u 2001. godini 72 miliona dinara, država treba da svojim merama podstakne izvoz mesa što bi uticalo na povećanje stočarske proizvodnje, naglasili su stočari.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:08h

Šta parlamentarne stranke misle o zakonu o denacionalizaciji

16:11h

Advokat Radić o tome šta treba da prati Zakon o denacionalizaciji

16:24h

Veselinov, budući ministar poljoprivrede: Nužan uvoz 170.000 tona "veštaka"

16:41h

Stočari traže interventan uvoz kukuruza

17:13h

Profesor dr Kovačević o popisu u SRJ: Biće prebrojani i stranci i izbeglice

17:46h

Sindikati RTS-a traže krivični postupak protiv Milanovića

18:12h

Nevladina organizacija EKO centar o posledicama NATO bombardovanja: Ugrožen i biljni i životinjski svet

19:14h

RTV "S" bez repetitora

19:28h

ANEM odbacuje optužbe Pinka

21:15h

SO Zemun otkazala zakup SRS

21:28h

Radnici JKP "Gradska čistoća" od Grada traže novog direktora

21:39h

Veliki broj povređenih zbog klizavice

      


FastCounter by LinkExchange