[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 16:11 (GMT+01:00)

Milenko Radić o tome šta treba da prati Zakon o denacionalizaciji

Prvo popis otetog

Mora da se napravi banka podataka oduzete imovine i njenih izvornih vlasnika. Ko je otkupio 680.000 stanova i vila u Srbiji

BEOGRAD - Sve zemlje nastale iz bivše SFRJ pod pritiskom međunarodne zajednice već su donele ili su u postupku donošenja zakona o denacionalizaciji, što ćemo morati i mi da učinimo i što je već najavljeno kao prioritetan zadatak nove republičke vlade. Na tom propisu mora se raditi brzo, ali veoma selektivno, kako se ne bi, ispravljajući ranije, napravila nova nepravda, kaže za" Glas" advokat Milenko Radić.

Takav propis podrazumeva da se istovremeno napravi banka podataka o svima kojima je posle rata bila oduzeta imovina, uključujući i Karađorđeviće, zatim popis celokupne oduzete imovine, da se utvrdi šta se sa njom u međuvremenu dogodilo, šta je od pomenute imovine propalo, a koliko je u nju naknadno uloženo društvenih sredstava.

Pravna sigurnost za stare i nove vlasnike

Denacionalizaciju i povraćaj imovine izvornim vlasnicima i naslednicima mora da prati pravna sigurnost. Naprosto tamo gde su novi vlasnici do te imovine došli legalno i savesno, ona im se danas ne može jednostavno oduzeti niti se oni , recimo iz stanova i kuća, mogu izbaciti na ulicu. U takvim slučajevima, gde restitucija nije moguća, izvornim vlasnicima se mora osigurati pravična naknada, a nju mora da osigura država kroz budžet i svi građani koji kroz poreze pune njenu kasu, a od kojih većina nije profitirala koristeći ono što je bilo tuđe. To će svakako zahtevati velika sredstva i pre svega pravičnost, što znači da zakon o denacionalizaciji ne bi trebao da bude prvi koji će usvojiti, već na kojem će ozbiljno raditi nova vlada, jer nije reč o dobroj političkoj odluci već o nužnom procesu koji će otvoriti velike probleme, smatra Radić.

Nakon toga problemi se moraju rešavati slojevito, jer su u pitanju velika sredstva i obaveza države da u procesu restitucije ili povraćaja imovine, osigura neophodnu pravnu sigurnost, objašnjava Radić.

On podseća da je samo iz Vojvodine posle rata proterano oko 300.000 panonskih Nemaca, iza kojih je ostala velika imovina i njen povraćaj nekadašnjim vlasnicima ili njihovim naslednicima u svakom slučaju bi izazvao popriličan potres u pokrajini. Jedan od prvih koraka bi mogao da bude vraćanje imovine verskim zajednicama, što je upravo učinila Hrvatska, u kojoj je pravoslavnoj crkvi nedavno vraćena značajna imovina.

Isto bi se moralo učiniti i kada su u pitanju razna udruženja, strukovna i zanatska, da bi potom na red došla oduzeta imovina u industriji, gde se prethodno mora videti šta je od nje preneto u druge bivše ju republike, a šta je uništeno, kaže Radić.

Po njegovom mišljenju, potom bi se rešavalo pitanje običnih građana, kojima su komunisti nacionalizovali imovinu, ali se i to mora raditi oprezno i selektivno. Radić podseća da su neki od tih ljudi i njihove porodice usled toga propali, završili život kao beskućnici, dok su drugi, kojima je takođe bila oduzeta imovina, koristeći upravo institucije ovog sistema profitirali, postali bogati i dobili i više nego što im je nacionalizovano.

Recimo, dobili su , pa posle otkupili stanove i vile u bescenje. U sklopu denacionalizacije i restitucije, mora se precizno utvrditi ko je u poslednjih deset godina u bescenje otkupio oko 680.000 stanova i vila u Srbiji i da li među njima onih koji pretenduju na povraćaj oduzete imovine.

U svakom slučaju u tom procesu prednost bi morali da imaju oni koji nikada ništa nisu dobili i koje je država definitivno oštetila, objašnjava Radić zašto je neophodna selektivnost i zašto se moraju utvrditi grupacije pravnih i fizičkih lica i njihovih prava.

B. Jager


vesti po rubrikama

^društvo

16:08h

Šta parlamentarne stranke misle o zakonu o denacionalizaciji

16:11h

Advokat Radić o tome šta treba da prati Zakon o denacionalizaciji

16:24h

Veselinov, budući ministar poljoprivrede: Nužan uvoz 170.000 tona "veštaka"

16:41h

Stočari traže interventan uvoz kukuruza

17:13h

Profesor dr Kovačević o popisu u SRJ: Biće prebrojani i stranci i izbeglice

17:46h

Sindikati RTS-a traže krivični postupak protiv Milanovića

18:12h

Nevladina organizacija EKO centar o posledicama NATO bombardovanja: Ugrožen i biljni i životinjski svet

19:14h

RTV "S" bez repetitora

19:28h

ANEM odbacuje optužbe Pinka

21:15h

SO Zemun otkazala zakup SRS

21:28h

Radnici JKP "Gradska čistoća" od Grada traže novog direktora

21:39h

Veliki broj povređenih zbog klizavice

      


FastCounter by LinkExchange