[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 16:08 (GMT+01:00)

Šta parlamentarne stranke misle o zakonu o denacionalizaciji

Oprezno ispravljanje istorijske nepravde

Predlagač zakona DOS, SSJ ga podržava, socijalisti uzdržani, SRS protiv

BEOGRAD - Mandatar Vlade Srbije Zoran Đinđić najavio je da će među prioritetima buduće vlade biti donošenja zakona o denacionalizaciji. Pored predlagača, DOS-a, i SSJ pozdravlja donošenje ovakvog zakona, socijalisti smatraju da u svakom slučaju ne bi trebalo da bude rigidan i da zadire u prava sadašnjih vlasnika, dok su radikali protiv.

Prema rečima predsednika SRS, Vojislava Šešelja, ovakav zakon praktično bi bilo nemoguće sprovesti.
- Suviše je vremena prošlo i bojim se da bi denacionalizacija donela mnogo veće zlo i nepravdu nego što je to bio slučaj s nacionalizacijom sprovedenom posle Drugog svetskog rata. Radikali će zato glasati protiv takvog zakona - zaključio je Šešelj.

S obzirom na ogromne posede koji su posle rata oduzeti Mađarima koji su živeli u Vojvodini, pretpostavili smo da bi predstavnicima ove manjine u Skupštini donošenje ovakvog zakona bilo posebno zanimljivo. Jožef Kasa, potpredsednik buduće vlade, smatra da je potrebno doneti jedan ovakav zakon.
- Time bi bila ispravljena velika nepravda. Međutim, ne mislim da su Mađari više ugroženi od ostalih stanovnika tadašnje Jugoslavije i Srbije. To je istorijska nepravda koja mora da bude ispravljena, ali veoma oprezno. Mislim da će u situaciji u kojoj je zemlja trenutno biti veoma teško da se sprovede takav zakon, praktično nemoguće - smatra Kasa.

Pal Šandor (DOS) kaže da bi paori u Vojvodini bili veoma srećni kad bi se to desilo.
- Bilo bi dobro da se vrati sva imovina koju je moguće vratiti, ili da se obeštete vlasnici. Posle Drugog svetskog rata osnovno pravilo je bilo da bi kulake i sve koji su bili nešto malo bolje stojeći trebalo razvlastiti i proglastiti klasnim neprijateljima. Sad bi tim "klasnim neprijateljima" trebalo dati neku satisfakciju i vratiti im imanja, velike površine zemlje, stanove, kuće... Mislim da je najpre moguće vratiti zemlju - navodi Šandor.

I šef poslaničke grupe SPS-a, Branislav Ivković, kaže da je denacionalizacija sprovedena u svim zemljama koje su imale težnju da pristupe Evropskoj uniji.
- I ja sam u kategoriji onih o kojima su preci mislili, a postoji prekid u nasleđivanju. Sigurno je da bi trebalo naći meru u vraćnju vrednosti kapitala potomcima onih porodica koje su stvarale na ovim prostorima. To sigurno ne može da bude ono isto dobro koje je dato jer je, pod tadašnjim pozitivnim zakonskim propisima, promenilo nekoliko kategorija vlasnika. Međutim, određeni pristup kojim bi se valorizovala oduzeta dobra i na određen način refundirala sredstva, trebalo bi sprovesti - rekao je Ivković.

On nije mogao da kaže da li će SPS da glasa za ovaj zakon jer predlog još nisu videli ali je naglasio da, u svakom slučaju, ne bi smeo da zadire u prava sadašnjih vlasnika, te da bi to prvenstveno trebalo da bude obaveza države u jednom dugoročnom periodu.

Predsednik SSJ Borislav Pelević rekao je za "Glas" da ova stranka pozdravlja predlog ovakvog zakona, te da će glasati za njega.

N. M. - A. Ć.


vesti po rubrikama

^društvo

16:08h

Šta parlamentarne stranke misle o zakonu o denacionalizaciji

16:11h

Advokat Radić o tome šta treba da prati Zakon o denacionalizaciji

16:24h

Veselinov, budući ministar poljoprivrede: Nužan uvoz 170.000 tona "veštaka"

16:41h

Stočari traže interventan uvoz kukuruza

17:13h

Profesor dr Kovačević o popisu u SRJ: Biće prebrojani i stranci i izbeglice

17:46h

Sindikati RTS-a traže krivični postupak protiv Milanovića

18:12h

Nevladina organizacija EKO centar o posledicama NATO bombardovanja: Ugrožen i biljni i životinjski svet

19:14h

RTV "S" bez repetitora

19:28h

ANEM odbacuje optužbe Pinka

21:15h

SO Zemun otkazala zakup SRS

21:28h

Radnici JKP "Gradska čistoća" od Grada traže novog direktora

21:39h

Veliki broj povređenih zbog klizavice

      


FastCounter by LinkExchange