[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 24. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

23. Jan 2001 17:09 (GMT+01:00)

Hrvatski narodni sabor upozorava centralne vlasti u BiH

Otpor novom unitarizmu

HDZ BiH tvrdi da Demokratska alijansa za promene pokušava da marginalizuje vodeću stranku hrvatskog naroda u Bosni

OD NAŠEG DOPISNIKA

BANJALUKA - Vlast koja se u BiH i Federaciji BiH uspostavi mimo volje hrvatskog naroda neće biti priznata na područjima pod kontrolom Hrvatskog narodnog sabora, koji čine stranke za koje je na prošlogodišnjim izborima glasalo više od 90 odsto Hrvata.

Ovakav zaključak Predsedništva Hrvatskog narodnog sabora odgovor je na nastojanje Demokratske alijanse za promene da iz zajedničkih organa BiH i izvršne vlasti Federacije BiH eliminiše HDZ BiH, kao i partije koje dele njene ključne političke stavove.

Razdruživanje?

Predsedništvo Hrvatskog narodnog sabora najavilo je mogućnost da se kantoni sa hrvatskom većinom "razdruže sa Federacijom BiH". Ovaj korak preduzeće se ako prilikom formiranja vlasti u zajedničkim organima BiH i Federaciji BiH bude eliminisana HDZ BiH.

U Demokratskoj alijansi za promene je osam muslimanskih i dve hrvatske stranke - Hrvatska nova inicijativa i Hrvatska seljačka stranka. Obe ove partije dobile su nepunih 15 hiljada glasova ili deset puta manje od HDZ BiH, za koju se izjasnilo 90 odsto hrvatskog biračkog tela.

Ulje na vatru dolila je izjava muslimanskog člana Predsedništva BiH Halida Genjca. On je rekao da je Stranka demokratske akcije, čiji je potpredsednik, spremna da - ukoliko kandidat HDZ BiH za predsedavajućeg Ministarskog saveta ne dobije većinu - podrži kandidata Socijaldemokratske partije.

"Genjac je kazao da će SDA podržati kandidata SDP, ako on ponudi "probosanski program", što mi čitamo kao "promuslimanski program". Na sceni je stvaranje unitarnog koncepta BiH, u kojem bi odlučivala većina, a to su muslimani", izjavio je za "Glas" portparol HDZ BiH Zoran Tomić.

Tomić podseća da muslimanski poslanici čine gotovo dvotrećinsku većinu u Predstavničkom veću Parlamentarne skupštine BiH. Ukoliko bi se primenilo pravilo "jedan čovek - jedan gLas", predsednik Ministarskog saveta BiH nikada ne bi bio Srbin ili Hrvat, konstatuje Tomić.

B. MARIĆ


vesti po rubrikama

^balkan

17:09h

Hrvatski narodni sabor upozorava centralne vlasti u BiH

17:16h

Plavšićeva se javila bratu telefonom iz Haga: Oseća se dobro i izdržaće do kraja

17:27h

SNS i SNSD neće podržati imenovanje Raguža

17:32h

Hrvatski MIP radi na popisu budućih diplomata

17:38h

Promene u statusu hrvatske televizije

      


FastCounter by LinkExchange