[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 22. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

21. Jan 2001 16:59 (GMT+01:00)

Godinu i po dana posle sukoba na Kosovu, ilegalni poslovi idu sve bolje

"Laboratorija" nove mafijaške ekonomije

Trima zonama na Balkanu preti opasnost da postanu prave mafijaške države - Crnoj Gori za biznis s cigaretama, Kosovu s drogom, a Albaniji zbog trgovine ljudima

Ako je, kako se sa mnogih strana tvrdi, globalizacija ilegalnih tržišta uspostavljena pre globalizacije onih legalnih, i ako je organizovani kriminal jedan od glavnih aktera u tom procesu objedinjavanja, onda se sa sigurnošću može reći da je "osovina" Italija - Crna Gora - Kosovo - Albanija poslednjih godina postala jedna od najznačajnijih "laboratorija" aktuelne mafijaške nove ekonomije, piše italijanski dnevnik "Il Manifesto".

Ova "laboratorija" je pretekla vreme i uspela da neoštećena preživi revolucije i kontrarevolucije, etnička čišćenja i ubitačni "humanitarni" rat kao i veoma težak posleratni period. Godinu i po dana posle sukoba na Kosovu, ilegalni poslovi u ovoj oblasti idu sve bolje. Među osetljivim zonama na Balkanu, trima od njih preti opasnost da postanu prave mafijaške države: Crnoj Gori zbog biznisa vezanog za krijumčarenje cigareta, Kosovu zbog posla sa drogom i Albaniji zbog duboko ukorenjene korupcije i trgovine ljudima.

Povezanost Crne Gore i njenih čelnika sa italijanskim mafijaškim bosovima bila je predmet rasprave u italijanskom senatu još u maju mesecu ove godine. Tada je između ostalog rečeno da je Crna Gora, u zamenu za ekonomsku pomoć od Italije pristala da Italiji isporuči italijanske državljane za koji su povezani sa kriminalom a koji se skrivaju u Crnoj Gori. Ali, dogovor nije sproveden do kraja jer su tom prilikom loše prošle samo "sitne ribe", a one krupne, poput mafijaškog bosa Frančeska Prudentina i dalje su uživali gostoprimstvo i zaštitu crnogorskih vlasti.

Gubici od 2,2 milijardi lira

Kako piše dnevnik "Il Manifesto" italijanske vlasti su znale da se Đukanovićeva Crna Gora finansira na uštrb italijanske ekonomije (pretpostavlja se da zbog krijumčarenja cigareta Italija godišnje izgubi oko 2.200 milijardi lira). Otkrića nekih pokajnika, bivših pripadnika mafijaških grupa "Kamora" i "Sakra korona unita" kao i rezultati istrage napuljske policije prošlog leta su "bacili ljagu" i na ime bivšeg crnogorskog ministra inostranih poslova Branka Perovića i doveli u nezgodan položaj italijanske čelnike.

Izbijanjem afere "Kuomo" avgusta prošle godine u Švajcarskoj počelo je da se razvija klupko oko krijumčarenja cigareta na pravcu Lugano - Podgorica - Brindizi i Lugano - Podgorica - Napulj.

Za odnose dveju zemalja je takođe veoma važna istraga o napuljskom klanu Ćira Macarele. Još pre tri i po godine, jedan bivši član Kamore koji je pristao da sarađuje sa policijom.
"Želim da preciziram, otkrio je napuljskim istražiteljima, da svi nabavljači nisu plaćali taksu od 5000 lira za svaki sanduk, jer je taj novac išao na račun velikih krijumčara u Crnoj Gori, onih koji su cigarete čuvali u skladištima "Zeta Transa". Ovo preduzeće sa predstavništvom u Švajcarskoj brinulo se o skladištenju cigareta koje su švajcarski izvoznici nabavljali za račun nas krijumčara. Ako slučajno neko od nas ne bi platio, "Zeta Trans" je "plenila" cigarete. Ona je plaćala regularne takse crnogorskoj vladi, i uzimala od nas krijumčara sumu od oko dva dolara za svaki sanduk koji je čuvala u skladištu: tu sumu je zatim plaćala vladi Crne Gore. A vlada je taksu naplaćivala od Zeta Transa da se ne bi videlo da je novac dobijala direktno od krijumčara i da bi prećutno dopustila krijumčarenje na crnogorskoj teritoriji".

Veza između crnogorskih vlasti i mafijaških bosova poput Đerarda Kuoma i Frančeska Prudentina je nesporna, piše "Il Manifesto" i dodaje da su neki bosovi svoju "slobodu" u Crnoj Gori plaćali tako što su novcem od šverca finansirali javne radove u ovoj balkanskoj državi.

Priredila J. Jovanovićvesti po rubrikama

^hronika

16:59h

Godinu i po dana posle sukoba na Kosovu, ilegalni poslovi idu sve bolje

17:34h

Novine na Internet prezentaciji MUP-a Srbije

17:56h

SUC predao dokumentaciju policiji i Anketnom odboru Skupštine Srbije

18:02h

Priča iz Palate pravde Niko nije pobeg'o od istine

      


FastCounter by LinkExchange