[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 22. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

21. Jan 2001 17:12 (GMT+01:00)

Okrugli sto ekonomskih analitičara iz Podgorice i Beograda o uređenju buduće države

Kako političari kažu

Ekonomisti uglavom zastupaju stavove "svojih" političkih strana o otcepljenju Crne Gore ili opstanku federacije

BEOGRAD - Velika grupa eminentnih ekonomskih eksperata iz Podgorice i Beograda dva dana se za okruglim stolom Fonda "Ljuba Davidović" bavila pitanjem krize odnosa između Srbije i Crne Gore.

Pokušavali su da iz teme, kako su novinarima rekli, isključe dnevnu politiku i da sagledaju sadašnje i buduće ekonomske odnose iz ugla struke, ali ta rasprava nije izgleda dala puni, stručni odgovor na pitanje da li će Crnoj Gori biti bolje ako se otcepi, ili bi bolje ekonomske, odnosno reformske rezultate dobila u nekoj budućoj, preuređenoj federaciji sa Srbijom.

Ni zajednička valuta

Crnogorski ekonomisti smatraju da je izbor marke kao konvertibilne valute bolje od dinara, jer je to po njima jedini način da se iskažu čisti računi, kako bi se privukli strani investitori. Kolege iz Srbije, pak, prednost daju dinaru, jer on, pored ostalog, daje prostor da se isprave unutrašnji dispariteti.

Lako su se, međutim, saglasili da je uređivanje odnosa između Srbije i Crne Gore političko pitanje, čije rešenje treba što pre da bude pronađeno, u interesu i građana i reformi u obe jedinice - države, sve radi brzog uključenja u Evropu i njene institucije.

Kao što se moglo pretpostaviti, crnogorski stručnjaci smatraju da je za Podgoricu najbolje rešenje osamostaljenje Crne Gore, dok ekonomisti iz Srbije zastupaju stav da je bolje održavanje zajedničke države, federalnog tipa.

Prema rečima Boška Mijatovića, iz Centra za liberalno-demokratske studije u Beogradu, za okruglim stolom se razgovaralo i o efektima pojedinih rešenja, pa i ceni razlaza, ali nije mogao novinarima da kaže koliko koštaju, odnosno vrede te "operacije", jer je, kaže, to teško kvantifikovati. Nema sumnje da kidanje ekonomskih veza donosi štetu i jednoj i drugoj republici.

Ma koje rešenje bude nađeno, za goste iz Podgorice je najvažnije da se stvore liberalni ekonomski sistemi "koji će nas spajati i međusobno i u regionu", pošto "s ovakvim ne možemo u EU".

Prema rečima Veselina Vukotića, direktora podgoričkog Centra za preduzetništvo i ekonomski razvoj budući odnosi Srbije i Crne Gore moraju biti po volji građana, doneti u demokratskoj atmosferi i jasno definisani, kako bi se izbegli budući konflikti. Oni moraju polaziti od ekonomskih interesa pojedinaca, preduzetnika, kompanija..., moraju da osiguraju slobodan protok ljudi, roba, kapitala, biznisa i zato se moraju ukinuti sve barijere. Taj interes, po njemu, mora biti važniji od inata političara.

Fondacija "Ljuba Davidović" planira da tokom narednih mesec dana za okruglim stolom na temu odnosa Srbije i Crne Gore, okupi i pravnike i politikologe.

M. D.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:12h

Okrugli sto ekonomskih analitičara iz Podgorice i Beograda o uređenju buduće države

17:36h

Kako je "prodat" nekadašnji industrijski gigant "Tehnogas"

18:54h

Odlukom guvernera NBJ Antić u MMF-u

19:12h

I "Beopetrol" snizio cene goriva     


FastCounter by LinkExchange