[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 21. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

20. Jan 2001 19:00 (GMT+01:00)

NBJ upozorila banke da ne manipulišu gotovinom

Mere protiv pranja novca

Fiktivnom štednjom izvlači se keš iz banaka

BEOGRAD - Narodna banka Jugoslavije, u cilju sprečavanja nelegalnih transakcija gotovim novcem, preporučuje ovlašćenim bankama da isplate gotovog novca u dinarima fizičkim licima, u iznosima većim od 50.000 dinara, s tekućih računa, žiro-računa i štednih knjižica, vrše u rokovima koji nisu kraći od 30 dana od dana uplate tih sredstava na ove račune, stoji u dopisu koji je centralna banka uputila Udruženju banaka Jugoslavije, uz napomenu da NBJ očekuje da u roku od sedam dana bude obaveštena koje banke ne sprovode ovu preporuku.

Cilj ove mere jeste da se spreče špekulacije s gotovinom, objašnjava za „Glas" guverner NBJ Mlađan Dinkić. Primećeno je, naime, da se žiralni novac prebacuje na dinarsku štednju, posle toga, podiže za par dana i jednim delom iznosi na ulicu radi kupovine deviza koje se potom šticuju po kursu višem od onog utvrđenog na deviznom tržištu. Kupci su uglavnom nelegalni uvoznici, kojima se isplati da marku plate nešto više, jer ne plaćaju poreze i carine. Zbog toga je doneta ovakva mera koja treba da spreči manipulacije s fiktivnom štednjom, a onaj ko želi da štedi na rok od dva do tri dana neka kupuje blagajničke zapise, kaže guverner.

Istovremeno, NBJ je obavestila Udruženje banaka Jugoslavije da je konstatovala da banke otkupljuju velike iznose efektivnog stranog novca koji domaća i strana fizička lica polažu na svoje devizne račune, odnosno devizne štedne uloge i istog ili narednog dana te devize prodaju ovlašćenoj banci.

- Očigledno se radi o zloupotrebi pri sprovođenju propisa. Naime, u ovakvim slučajevima ne radi se o deviznoj štednji građana u smislu Zakona, pa su ovlašćene banke dužne da postupaju prema propisima kojima se reguliše način obavljanja menjačkih poslova. Prema Zakonu o deviznom poslovanju, menjački poslovi se obavljaju, isključivo za račun NBJ. Stoga, ovlašćene banke ne mogu u takvim slučajevima evidentirati primljeni efektivni strani novac na štednom ulogu fizičkog lica, stoji u pismu koje je NBJ uputila Udruženju banaka Jugoslavije, uz upozorenje da će Centralna banka izvršiti kontrolu u bankama i primeniti odgovarajuće mere za one koji se ne pridržavaju propisa.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:35h

Privatizacija: zašto se odjednom nekome žuri da je provede što pre?

19:00h NBJ upozorila banke da ne manipulišu gotovinom
19:15h Cene rastu, povećavaju ih proizvođači i trgovci
19:20h Niže cene u „Jabuci"
19:30h Dr Stipe Lovreta o razvoju domaće trgovine: Otvoriti vrata za strance
19:45h Goran Pitić: SRJ će tražiti oprošaj duga
   


     


FastCounter by LinkExchange