[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 20. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. Jan 2001 18:00 (GMT+01:00)

"Glas" prenosi: Karla del Ponte povodom najave predsednika SRJ da će je primiti

Koštunica će videti da tu
nema ničeg političkog

Verujem da sam dobrodošla u Beogradu. Jedina dobra stvar prošle godine jeste predaja Biljane Plavšić, nadam se da će je slediti. Sve radim javno i s dokumentima. Haški sud iznad svakog nacionalnog suda

HAG (Beta) - Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Karla del Ponte izjavila je agenciji Beta da veruje da će SR Jugoslavija sarađivati s Tribunalom pred kojim se mora suditi svim pojedincima koje je optužio međunarodni tužilac u Hagu.

U intervjuu Beti glavni tužilac je rekla da ide u Beograd 23. januara da bi s predstavnicima vlasti razgovarala o tome kako započeti saradnju i o tome šta su obaveze SRJ.

Ona je kazala da ne smatra da nije dobrodošla u Beogradu. "Mislim da ministri žele da ja dođem, ministar pravde, unutrašnjih poslova i drugi predstavnici vlasti, i zato mislim da jesam dobrodošla u Beogradu. Tačno je da je predsednik Vojislav Koštunica jedini koji je malo rezervisan prema susretu sa mnom, ali verujem da će naći vremena, pošto ću biti tamo tri dana."

Lična odgovornost

Upitana da li su u pravu oni koji kažu da su Srbi glavne žrtve Slobodana Miloševića, Del Ponteova je rekla da je "tačno da su Srbi, takođe, žrtve Miloševićeve nezakonite i kriminalne aktivnosti" ali da je "isto tako istina da su neki Srbi, neki pojedinci, počinili zločine". "Zato, ne smemo generalizovati. Mandat Tribunala, koji mu je poverio Savet bezbednosti UN, jeste da utvrdimo ličnu odgovornost za izvršene zločine. Otuda imamo Srbe počinioce zločina, Hrvate počinioce i Bošnjake, i imamo žrtve na sve tri strane. Ako pogledate šta je Milošević radio dok je bio predsednik, svakako, Srbi su žrtve, ali nisu samo oni, ima drugih žrtava"

Mesić kooperativan

Upitana vidi li neke paralele u odnosu Zagreba i Beograda prema Tribunalu, Del Ponteova je rekla da je rano za odgovor na to pitanje. "Beograd je za mene sada samo ono što mogu da pročitam u štampi i ništa ne mogu da zaključim o stvarnom stavu. U saradnji Hrvatske bilo je problema koje mogu donekle da razumem, pošto politička klima nekada predstavlja pritisak za vladu, ali, ja moram ići svojim putem i ne mogu da zanemarim niti da izbrišem obavezu i potrebu saradnje. Našli smo izlaz, našli smo rešenje za nastavak pune saradnje". Del Ponteova je rekla da je hrvatski predsednik uvek bio dosledan u stavu o potrebi pune saradnje s Tribunalom uprkos svim teškoćama.

Karla del Ponte je odbacila optužbe da je Tužilaštvo u Hagu političko, rekavši da u radu tog tužilaštva "nema ničeg političkog". "O tome ću razgovarati s ministrom pravde. Razgovaraćemo o saradnji, o tome šta saradnja podrazumeva, šta nam je potrebno da završimo istrage i nadam se da u razgovoru neće biti nikakvih političkih motiva", dodala je. Del Ponteova je rekla da Kancelarija Haškog tužilaštva neće biti otvorena za vreme njene posete Beogradu, jer ima teškoća u nalaženju podesnih prostorija.

Komentarišući mogućnost da se optuženima za ratne zločine tuži pred domaćim sudovima, Karla del Ponte je rekla da treba pogledati praksu i iskustvo u drugim zemljama, posebno u BiH.

"Mi nemamo ništa protiv toga da lokalne vlasti sprovode istrage i sude počiniocima ratnih zločina. Ali, Statutom Tribunala, dakle zakonom, propisano je da se onima koje je optužilo Tužilaštvo u Hagu mora suditi pred Tribunalom u Hagu. Statut jasno utvrđuje da Tribunal ima primat nad domaćim sudovima. Dakle, nacionalne vlasti mogu suditi odgovornima za ratne zločine, ali oni koje smo mi optužili moraju biti prebačeni u Hag da bi im se sudilo ovde".

Ona je odbacila tvrdnje da tužilac u Hagu podiže optužnice bez ikakvih dokaza. "Ne znam šta odgovoriti na tako nešto. Zadatak tužioca je da sprovodi istrage i da prikuplja dokaze o izvršenim zločinima i da na osnovu toga podiže optužnice. Posle toga je na sudijama da ocene da li je neko kriv ili nije kriv. Sve što smo do sada uradili je javno, svako to može da vidi i tu je potvrda da svoj posao radimo kako treba".

Karla del Ponte je kazala da ne veruje da su jugoslovenske vlasti obećale Miloševiću da će ga zaštiti od suđenja pred Tribunalom. "Prvo, ukoliko sam dobro obaveštena, predsednika Koštunicu su to pitali i on je rekao da nije dao bilo kakva obećanja i garancije. Ja mu verujem, apsolutno, tako da mislim da obećanja nema", rekla je Karla del Ponte.

"Tačno je da je međunarodna zajednica pružila punu podršku Srbiji, i to je dobro, jer je građanima Srbije potrebno mnogo pomoći, pošto je stanje u zemlji teško. Možemo se samo nadati da će pomoć biti takva da će zaista doprineti promenama nabolje. Jugoslavija je, međutim, sada članica UN i vlasti imaju međunarodnu obavezu da sarađuju s Tribunalom. Na osnovu Statuta Tribunala, ukoliko neka zemlja ne sarađuje predsednik Tribunala može obavestiti Savet bezbednosti koji može preduzeti mere, može uvesti sankcije. Mislim da to neće biti slučaj sa Jugoslavijom", dodala je.

Upitana da li jugoslovenski predsednik ima drugačiji odnos odgovorila je: "Verbalno, da, ali tek treba videti. Mislim da predsednika Koštunicu mi treba da upoznamo, tačno i potpuno, o tome kako radimo i uverena sam da će me saslušati, pogotovo što je pravnik i profesor i ima potrebno znanje da to razume".

Del Ponteova je odbacila mogućnost da Jugoslavija bude izuzeta od saradnje s Tribunalom i rekla da su, koliko je obaveštena, vlasti u Beogradu izrazile spremnost za saradnju. "I predsednik Koštunica to isto kaže. Moramo razgovarati o tome šta saradnja podrazumeva. Mora postojati jednak odnos prema svima kao što su obaveze svih država jednake".

Na pitanje da li joj se čini da zapadni demokratski lideri ili ćute ili su dvosmisleni u pogledu obaveza Jugoslavije prema Tribunalu pošto Milošević više nije na vlasti, Del Ponteova je kazala da je to "teško sada reći". "Do decembarskih izbora u Srbiji stav međunarodne zajednice bio je opravdan, jer nova vlast nije učvršćena. I sama sam se složila da sačekam, jer je tek trebalo uspostaviti demokratski izabranu vlast. Sada je to učinjeno i to je jedan od razloga zbog kojih idem u Beograd. Posle Beograda posetiću evropske prestonice i EU. Jedna od tema razgovora biće odnos Jugoslavije prema Tribunalu i prema saradnji s Tribunalom. Tek posle toga, moći ćemo da ocenimo kakav je stav međunarodne zajednice".

Glavni tužilac Haškog tribunala kazala je takođe da od juna prošle godine nije bilo hapšenja optuženih u BiH i RS i da ne zna zbog čega Sfor nije aktivniji u nalaženju i hapšenju begunaca od međunarodne pravde. "U kontaktu sam s NATO-om i oni kažu da su vrlo aktivni i da će biti rezultata".

Dodala je da ne zna zašto na pitanje o hapšenju Radovana Karadžića i Ratka Mladića koje se postavlja pet godina niko nema odgovor.

"Jedina dobra stvar ove godine je dobrovoljna predaja Biljane Plavšić. Nadam se da će je drugi slediti". Ona je rekla da veruje da će optuženi ukoliko pokušaju da pobegnu u susedne zemlje tamo biti uhapšeni pošto su u svim susednim zemljama uspostavljeni mehanizmi za to, ali je dodala da je "za neke zemlje i vlade sigurnija nego za neke druge". "Važno je održavati kontakt i razmenjivati informacije, pošto je najvažnije locirati gde se begunac nalazi. Kada znate gde je, mislim da je nemoguće odbiti hapšenje. Ali koliko znam većina se nalazi u RS i u Srbiji i većina begunaca ne napušta 'svoju' teritoriju, jer se valjda osećaju sigurnijim".

Del Ponteova je još rekla da će "svakako i što pre" ići u RS kako bi razgovarala o saradnji. "Kao što znate RS sarađuje u svemu osim u utvrđivanju gde se optuženi nalaze i u hapšenju. Oni odbijaju da hapse optužene a kao razlog navodili su strah od Miloševića, dok je bio na vlasti. Ali sada, posle promena u Srbiji, tražiću da u svemu sarađuju i da hapse optužene", kazala je Karla del Ponte.


vesti po rubrikama

^politika

16:15h

Nebojša Vujović dobio otkaz u SMIP-u

16:30h General Pavković u Bujanovcu: Rešenje krize diplomatskim putem
16:40h Vojin Dimitrijević: Incidenti na jugu aranžman SPS-a
16:50h Prema pisanju grčke štampe: Tajni susret Svilanović-Nano
17:00h Milan Panić u petak stigao u Beograd: U planu samo ekonomija
17:05h Predsednik SRJ prihvatio predlog Ljajića: Bošnjak "zamenjuje" Muslimana
17:10h Protest porodica kidnapovanih Srba s Kosmeta u Beogradu i Nišu
17:15h Mladenović pozvao UN da zaustavi albanske ekstremiste
17:25h "Glas" zove Brisel: Iz EU demantuju da imaju gotove predloge za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore
17:30h Koštunica zadovoljan razgovorima s Predsedništvom BiH
17:40h Da li će međunarodna zajednica kreirati novi Ustav SRJ?
17:50h Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ: Višebojac u opoziciji
17:55h General Grahovac, Đukanovićev savetnik: Milošević želeo bombardovanje
18:00h Karla del Ponte: Koštunica će videti da tu nema ničeg političkog

18:15h

Ko je ovaj čovek: Emir Kusturica

18:20h Jugoslavija polako popunjava ambasadorska mesta: Šahović u UN
18:30h Obnovljeni diplomatski odnosi SRJ i Albanije
18:40h Zbog zabrinutosti za sudbinu svojih vojnika, grčki patrijarh na Kosmetu
18:50h "Glas" zove Podgoricu: Reakcije na "platformu" Evropske unije
19:05h Budući ministar policije najavljuje: Stalni nadzor za Miloševića
00:33h Zoran Žižić o statusu Crne Gore
00:34h SRJ primljena u EBRD
00:35h U okviru Vlade Srbije biti formirana komisija za istinu
00:36h Kasa potpredsednik?
00:37h Bil Klinton obavestio Kongres o ukidanju sankcija SRJ
   


     


FastCounter by LinkExchange