[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 20. januar 2001.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. Jan 2001 18:15 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek

Emir Kusturica

(Žrtva svog izbora)

Početak - rođen je 24. novembra 1954. u Sarajevu. Otac Murat bio je činovnik (u rangu pomoćnika ministra) u Ministarstvu informisanja BiH-a. Murat, odnosno Muta, kako ga je zvala sarajevska raja, imao je "neprijatnu dužnost" da stranim novinarima otkriva lepote bosanskih gradova i kafana. Bio je boem. Umro je nedavno, sin kaže da mu je sigurno laka crna zemlja crnogorska (sahranjen je na groblju u Herceg Novom). Majka Senija, poznatija kao Sena, nije radila, najveću muku zadavala joj je Emirova matematika jer je, da bi mali prošao godinu, morala da obezbedi dva-tri litra najbolje šljive za nastavnika matematike...

Kusturice su poturčeni, kako sam Emir kaže, u poslednjoj turi, nekad su bili Babići. Istoričari su zabeležili da je i čuveni Arslanagića most u 18. veku gradio neki Kusturica, da je graditelj rodom od Babića iz Bileće, da mu je Kusturica nadimak koji je dobio kad se poturčio.

Detinjstvo - rastao je u najsunčanijem delu Sarajeva, kod Vojne bolnice, ispod brda Gorice. S Ciganima, pošto oni znaju šta valja. Tako je Kusta i upoznao potomke indijskog naroda i njegove cake.

Nacionalnost - "Moja drama je krajnje individualna, lična drama čoveka koji svoju naciju nije ustanovio na religiji, jer nije religiozan, nego na osnovu vrlo racionalnog pristupa jeziku. Kad sam se upitao negde, u pola one frke, koji ja jezik govorim, jer srpskohrvatski više ne postoji, setio sam se da sam u školi skraćeno odgovarao - srpski. I ako sad treba da odredim svoju naciju, ja je određujem prema jeziku. S velikim ponosom, jer na tom jeziku pisali su velikani evropske kulture", rekao je, a mnogima nije bilo pravo.

Verska opredeljenost - "Nikako ne mogu da razumem kako to da su se muslimani u ovom ratu opredelili za stranu koja je slabija kad Dučić lepo kaže: "Rat je borba između jačih i slabijih." Očigledno da su slabo procenili, jer su morali savezništvo sklopiti s pobedničkom stranom, a to su bosanski Srbi", govorio je 1991. godine.

Obrazovanje - osnovnu i srednju školu (zamalo, bio je majstor za kratki film, ali to nije bilo dovoljno) završio je u rodnom gradu. Kako mu je tetka po ocu, Hasna, partizanka i Jugoslovenka, živela u Beogradu i bila udata za čuvenog Ljubu Rajnvana, Tanjugovog dopisnika, koji je izveštavao iz Praga, a Emir naginjao filmu, dečko je stigao u Čehoslovačku, na Filmsku akademiju. Završio je, čuven je njegov rad "Genrika".

Karijera - kad se vratio iz sveta, 1979, šokirao je komšiluk i šire filmom "Neveste dolaze". Napali su ga da se bavi seksom. Snimio je, 1980, "Bife Titanik", televizijski film, na osnovu priče Ive Andrića (koga veoma poštuje - dokaz: planirao je da ekranizuje "Na Drini Ćuprija", a pijanog pesnika Malića, koji je na nekom otvaranju nekog Doma kulture nabo glavom jer je ovaj izviždao Andrićevo ime).

Da je veliki režiser, možda i najveći, pokazao je filmom "Sjećaš li se Doli Bel?", po scenariju Abdulaha Sidrana, 1981. g. Dobio je "Zlatnog lava" u Veneciji i sijaset drugih nagrada... Usledio je "Otac na službenom putu" 1985. i ovenčao se "Zlatnom palmom" na Kanskom festivalu. Bio je nominovan i za američkog Oskara... Potom je napravio "Dom za vešanje", opet pokupio nagradu u Kanu.

U međuvremenu, predavao je režiju na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu i na Univerzitetu "Kolumbija" u Njujorku. Napravio je i "Arizonu drim" i "Podzemlje" i "Crnu mačku i belog mačora"... Koscenarista je filma "Strategija svrake", a u grupi "Zabranjeno pušenje" svira bas gitaru (sad nastupaju kao Emir Kusturica&No smoking orkestra.

Stranački angažman - i njega je Slobodan Milošević "žednog preveo preko vode", verovao je da je "opasan čovek koji će sve pobediti". Na svu sreću, brzo je progledao. Kad su na poslednjim izborima Cigani glasali za Koštunicu, obrazlažući: "To je dobar čovek koji je onoliko lepih filmova snimio o nama", mnogi su se nasmejali. Nasmejao se i dr Koštunica, al! se ipak revanširao - imao je vremena da primi "dr" Kusturicu, a nije za Karlu del Ponte.

Zanimljivosti - dok su gosti aplaudirali gašenju 41. rođendanske svećice, Emir je saopštavao da više neće da snima filmove. Sad, za promenu, glumi negativca u filmu: "Udovica iz Sent Pjera".

Oženjen je Majom, kćerkom sudije Mandića (radio je u Ustavnom sudu BiH-a) koji je, vele upućeni, najviše uticao na baš ovakvo Emirovo političko viđenje "domaće papazjanije". Imaju Stribora, bubnjara u "tatinom" i dr Neleta Karajlića bendu, i kćerku Dunju.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

16:15h

Nebojša Vujović dobio otkaz u SMIP-u

16:30h General Pavković u Bujanovcu: Rešenje krize diplomatskim putem
16:40h Vojin Dimitrijević: Incidenti na jugu aranžman SPS-a
16:50h Prema pisanju grčke štampe: Tajni susret Svilanović-Nano
17:00h Milan Panić u petak stigao u Beograd: U planu samo ekonomija
17:05h Predsednik SRJ prihvatio predlog Ljajića: Bošnjak "zamenjuje" Muslimana
17:10h Protest porodica kidnapovanih Srba s Kosmeta u Beogradu i Nišu
17:15h Mladenović pozvao UN da zaustavi albanske ekstremiste
17:25h "Glas" zove Brisel: Iz EU demantuju da imaju gotove predloge za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore
17:30h Koštunica zadovoljan razgovorima s Predsedništvom BiH
17:40h Da li će međunarodna zajednica kreirati novi Ustav SRJ?
17:50h Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ: Višebojac u opoziciji
17:55h General Grahovac, Đukanovićev savetnik: Milošević želeo bombardovanje
18:00h Karla del Ponte: Koštunica će videti da tu nema ničeg političkog

18:15h

Ko je ovaj čovek: Emir Kusturica

18:20h Jugoslavija polako popunjava ambasadorska mesta: Šahović u UN
18:30h Obnovljeni diplomatski odnosi SRJ i Albanije
18:40h Zbog zabrinutosti za sudbinu svojih vojnika, grčki patrijarh na Kosmetu
18:50h "Glas" zove Podgoricu: Reakcije na "platformu" Evropske unije
19:05h Budući ministar policije najavljuje: Stalni nadzor za Miloševića
00:33h Zoran Žižić o statusu Crne Gore
00:34h SRJ primljena u EBRD
00:35h U okviru Vlade Srbije biti formirana komisija za istinu
00:36h Kasa potpredsednik?
00:37h Bil Klinton obavestio Kongres o ukidanju sankcija SRJ
   


     


FastCounter by LinkExchange